نویسنده:   سیدجلال ربانی     تاریخ نگارش:   1395/10/16     ساعت:   09:12:35
بازدید:   414
 
 
نظرات و دیدگاه‌های مرحوم واعظ‌زاده، سنگ بنای علوم باشد

خبرگزاری ایکنا: معاون گروه علوم قرآن بنیاد پژوهش‌های اسلامی آستان قدس رضوی گفت: نظرات عمیق و دقیق و ابتکارات مرحوم واعظ‌زاده که در کتاب المعجم قابل مشاهده است، می‌تواند سنگ بنای علوم باشد.


به گزارش خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا) از خراسان رضوی، میزگرد «بررسی شخصیت علمی آیت‌الله محمد واعظ‌زاده‌خراسانی»، از علمای بزرگ جهان اسلام و نخستین دبیرکل مجمع جهانی تقریب مذاهب اسلامی به همت ایکنای خراسان رضوی در بنیاد پژوهش‌های اسلامی آستان قدس رضوی برگزار شد.
در این میزگرد، محمدحسن مومن‌زاده، معاون گروه علوم قرآن بنیاد پژوهش‌های اسلامی آستان قدس رضوی با اشاره به تلاش‌ استاد واعظ‌زاده در اسلامی سازی علوم انسانی گفت: تحول و اسلامی سازی علوم انسانی یکی از مباحثی است که رهبری به آن تاکید ویژه دارند و از اقدامات بزرگی که مرحوم واعظ‌زاده انجام داد، همین بود.
وی با اشاره به اینکه استاد واعظ‌زاده تاکید داشت که مطالب مورد نیاز، از قرآن و روایات استخراج شود و علوم انسانی اسلامی تولید شود که متناسب با نیاز روز باشد، اظهار کرد: این مسئله ظاهرش ساده است اما در واقع کار بسیار سختی است و مرحوم واعظ‌زاده هم در گردآوری مطلب هم در تجزیه و تحلیل آن بسیار توانمند بود.
مومن‌زاده با اشاره به ذهن روشن، نقاد و حافظه بسیار قوی مرحوم واعظ‌زاده، اظهار کرد: استاد در واقع یک دایرة‌المعارف در ذهن داشت و با منابع علمی دقیقی که در ذهنش بود، مسائل را پاسخ می‌داد،‌ همچنین به رغم کهولت سن، مسائل علمی را فراموش نمی‌کرد و هم در فقه و حدیث و هم در رجال، بسیار دقیق و جامع نگاه می‌کرد، به عبارتی می‌توان گفت؛ استاد، یک ساختمان قوی فکری و علمی داشت.
وی قدرت تجزیه و تحلیل بالا را از دیگر ویژگی‌های مرحوم واعظ‌زاده عنوان کرد و گفت: ایشان با جامعیت علمی و قدرت تجزیه و تحلیلی که داشت می‌توانست مطالب نو و جدیدی را از قرآن استخراج کند.
وی با اشاره به تالیف کتاب «المعجم فی فقه لغة القرآن و سر بلاغته»، گفت: مرحوم واعظ زاده در ابتدای ورودش به دانشگاه پیگیر برگزاری کنگره شیخ طوسی می‌شود و در این بین به استخراج، فیش‌برداری و دسته‌بندی مطالب تفسیر تبیان شیخ طوسی می‌پردازد، بعدها دامنه این مطالب را توسعه می‌دهد و پس از انقلاب در بنیاد پژوهش‌ها، دامنه مطالعات مذکور به طرح «المعجم» می‌رسد.
وی با تاکید بر اینکه نظرات عمیق و دقیق و ابتکارات این عالم ربانی که در کتاب المعجم قابل مشاهده است، می‌تواند سنگ بنای علوم باشد، اظهار کرد: هم اکنون بیش از ۱۰۰ عنوان کتاب و صدها جلد کتاب داریم که به عنوان منبع و مرجع المعجم مورد استفاده قرار می‌گیرند.