نویسنده:   سیدجلال ربانی     تاریخ نگارش:   1399/08/21     ساعت:   12:19:52
بازدید:   546
 
 
ترویج معارف اهل بیت(ع) در گستره پژوهشهای بنیادی

آستان قدس رضوی با بهره‎مندی از انوارقدسی حضرت ثامن‌الحجج امام علی بن موسی الرضا(ع)، مهم‎ترین رسالت خویش را گسترش معنویت، فرهنگ اسلامی و ترویج معارف اهل‌بیت (علیهم‌السلام) می‎داند. در این راستا، با توجه به نیازهای گسترده پژوهشی در قلمرو علوم، معارف، فرهنگ و تمدن اسلامی، در 21 آبان‌ماه سال 1363، بنیادی علمی را با عنوان «بنیاد پژوهشهای اسلامی آستان قدس رضوی» درقالب هسته‌ها و گروه‌های پژوهشی، با بهره‌مندی از اساتید و محققان حوزه و دانشگاه در مسیر نیل به اهدافی از جمله: تولید، تبیین و ترویج علوم ومعارف اسلامی، گسترش فرهنگ و مکتب اهل بیت(ع)، شناخت، تبیین و ترویج سیره، معارف و زیارت امام رضا(ع) و پاسخ به نیازهای پژوهشی و هدایت و انسجام تمامی فعالیت‎های پژوهشی آستان قدس رضوی تأسیس کرد. در ادامه به بهانه سی و ششمین سال تاسیس بنیاد به ارائه گزارشی از فعالیت‌های این مرکز پرداخته شده است.


تبیین معارف اهل بیت(ع) با رویکرد ترویج سبک زندگی اسلامی
گروه‌های 8 گانه بنیاد پژوهشهای اسلامی آستان قدس رضوی اعم از «مطالعات قرآنی»، «حدیث‌پژوهی»، «فقه و اصول»، «کلام و اندیشه اسلامی»، «فرهنگ و سیره رضوی»، «اخلاق و تربیت اسلامی»، «انقلاب و تمدن نوین اسلامی» و «سادات و مفاخراسلامی» عهده‌دار بخشی عمده از فعالیت‌های علمی و پژوهشی‌ بنیاد پژوهشهای اسلامی هستند و چشم‌انداز این گروه‌ها رسیدن به مرجعیت علمی در تولید محتوا و تبیین معارف با رویکرد ترویج سبک زندگی اسلامی است.


نواندیشی در پژوهش دینی
همچنین پژوهشکده علوم اسلامی، با رویکرد نواندیشی در پژوهش دینی و حرکت به سوی رسمیت‌بخشی به فعالیت‌های علمی، شامل سه گروه: تصحیح و ترجمه متون اسلامی، تحقیقات علوم قرآنی و فقه جعفری و فرهنگ، ادب و تمدن اسلامی، با بهره‌مندی از خدمات  اعضای هیئت علمی و منابع پژوهشی موجود از سال 1397 مشغول به فعالیت است.


فعالیت اداره خدمات پژوهش و نشر
اداره خدمات پژوهش و نشر، در قالب ساختارها و ضوابط معین، با نظارت و تصمیمات شورای پژوهش و نشر، درخدمت پژوهشگران و نشر دستاوردهای علمی است؛ تشکیل پرونده برای آثار در دست انتشار، آماده‌سازی، حروف‌نگاری، ویرایش، نمونه‌خوانی و طراحی جلد، تهیه منابع اعم از کتاب و نرم‌افزار، فهرست‌نویسی، امانت دادن کتاب و اخذ شماره فیپا برای آثار در دست انتشار و همچنین پایش و ارتقاء افزون بر150 سامانه رایانه‌ای، تجهیز سخت و نرم‌افزاری سِروِر و به روزرسانی شبکه از فعالیت‌های این اداره است.

انتشار بیش از 4 هزار جلد کتاب
بنیاد در مدت فعالیت 36 ساله خود افتخار دارد که  4187 جلد کتاب (چاپ اول وبعدی) را در 2136 عنوان (با شمارگان بیش از 14میلیون نسخه) در موضوعات گوناگون اسلامی، برای مخاطبان مختلف چاپ و منتشرکرده است؛ همچنین تولید و عرضه محتواهای علمی - اسلامی در فضای پر مخاطب الکترونیک(سایبر)، کمک به انتشار آثار در بیرون مرزها و معرفی مطلوب بنیاد پژوهشهای اسلامی، مهم‌ترین رویکردها در اهتمام به نشرالکترونیک و پیگیری ‌ مستمر آن است.


تقویم/سر رسید قدس رضوی
تقویم قدس رضوی، از جمله قدیمی‌ترین سررسیدهای حدیثی کشور است که از سال 1365 همه ساله در شمارگان بیش از 100هزار نسخه منتشر شده و عنوان پرشمارترین کتاب بنیاد را به خود اختصاص داده است.

فصلنامه مشکوة

فصلنامه علمی- ترویجی مشکوة نیز با گرایش معارف قرآن و حدیث و فرهنگ اسلامی، اولین نشریه علمی آستان قدس رضوی پس از پیروزی انقلاب اسلامی، از سال  1361انتشار یافته و به عنوان تنها نشریه با رتبه علمی وابسته به بنیاد شناخته می‌شود؛ تا کنون 147 شماره از این نشریه منتشر و به جامعه مخاطب عرضه شده است.


برگزاری نشست های علمی- تخصصی
برگزاری نشست‌های علمی - تخصصی، کرسی‌های نظریه‌پردازی، آزاد اندیشی و ترویجی، رونمایی و نقد کتاب، مناظره و اعطای جوایز و نشان‌های علمی - فرهنگی و تشکیل قطب‌های علمی در گستره‌های ملّی، منطقه‌ای و جهانی، به صورت حضوری و مجازی(وبینار)، از جمله قالب‌های شناخته شده برای عرضه دستاوردهای علمی - پژوهشی و بسترهای همکاری با دیگر مراکز همسو به شمار می‌رود که پیوسته مورد توجه بوده است؛ كنگره بين‌المللي كتاب و كتابخانه در تمدن اسلامي (شهریور1374)، نخستین و دومین مجمع بررسي‌هاي اقتصاد اسلامي (شهریور1367و1369)، کنفرانس بین‌المللی تربیت دینی در ادیان ابراهیمی (اسفند 1397)، بررسی سلوک اخلاقی و تربیتی میرزا جواد آقا تهرانی (آبان 1398)، چهارمین پیش نشست کنگره بین‌المللی بزرگداشت علامه میرحسین لکهنوی (دی1398)  از جمله آنهاست.

درخشش 120 اثر پژوهشی در محافل علمی و پژوهشی
تاكنون بیش از120 اثر از انتشارات بنياد در محافل علمى، دانشگاهی و حوزوى، حائز رتبه و مفتخر به دريافت لوح تقدير و جايزه شده است؛ همچنین کسب چندین عنوان از جمله ناشر برتر، ناشر نمونه و ناشر برگزیده (در نمایشگاه‌های مختلف استانی و بین‌المللی)، 12 عنوان کتاب سال جمهوری اسلامی ایران، 6 عنوان کتاب برگزیده حوزه علمیه قم، 31 عنوان کتاب سال استان خراسان رضوی و 26 عنوان کتاب سال رضوی(دهه کرامت) از افتخارات بنیاد است.


داد و ستدهای علمی و فرهنگی با تاسیس نمایندگی بنیاد در قم
دفتر نمایندگی بنیاد پژوهشهای اسلامی آستان قدس رضوی در قم، با هدف بهره‌مندی از ظرفیت‌ها، فرصت‌ها و داد و  ستدهای علمی و فرهنگی تاسیس شد و در آبان ماه سال 1396 با دستورتولیت معظّم وقت، فعالیت این دفتر ابعاد گسترده‌ای پیدا کرد. برگزاری 6 همایش یک‌روزه، 59 کرسی ترویجی و نشست علمی، 9 وبینار و نشست تخصصی، 6 کارگاه علمی، انتشار 15 عنوان اثرعلمی (در 73 جلد) از فعالیت‌های این دفتر است.