نویسنده:   میثم محتاجی     تاریخ نگارش:   1397/10/17     ساعت:   18:12:53
بازدید:   781
 
 
نشست علمی تخصصی «حقیقت کاشی‌های سنجری ازارۀ حرم مطهر رضوی» برگزار می‌شود.

به همت گروه فرهنگ و سیرۀ رضوی بنیاد پژوهش‌های اسلامی آستان قدس رضوی، نشست علمی تخصصی «حقیقت کاشی‌های سنجری ازارۀ حرم مطهر رضوی» برگزار می‌شود.


کاشی‌های زرین‌فام بقعۀ مطهر که طیّ سدۀ ششم تا هشتم هجری، در ازارۀ بقعۀ مطهر نصب شده، کهن‌ترین آرایه‌های مجموعۀ معماری حرم مطهر و از نفیس‌ترین جلوه‌های هنری این گنجینۀ بی‌نظیر است. این کاشی‌ها که در بالاترین سطح فنی و صنعتی جهان اسلام آن روزگار ساخته شده، کیفیت ساخت و درخشندگی و ماندگاری لعاب بی‌نظیری دارد و شماری از بناهای فاخر تمدن اسلامی با آنها آراسته شده است.

افزون بر ویژگی‌های تکنیکی و فنی، این کاشی‌ها از نظر نقش‌مایه‌ها و کتیبه‌ها نیز غنای بی‌نظیری دارد. در کاشی‌های بقعۀ مطهر نیز شمار زیادی کتیبه وجود دارد. متن این کتیبه‌ها آیات قرآنی، احدایث و روایات و برخی نام‌های بانیان و هنرمندان دست‌اندرکار کاشی‌ است.

استاد عبدالله قوچانی که یکی از پژوهشگران بسیار مطرح عرصۀ کتیبه‌خوانی آثار تمدن اسلامی است، به خواندن کتیبۀ تعدادی از این کاشی‌ها همت گماشته‌ است و حاصل آن کتابی با عنوان احادیث کاشی‌های زرین‌فام حرم مطهر امام رضا (علیه السلام) است که اخیراً و به صورت مشترک، توسط سازمان کتابخانه‌ها، موزه‌ها و مرکز اسناد آستان قدس و بنیاد پژوهش‌های اسلامی منتشر شد.

کتاب حاصل کاری چند ساله در بازخوانی کتیبه‌های 352 کاشی است که قبلاً از دیوارۀ حرم جدا شده و اکنون در موزۀ آستان قدس نگهداری می‌شود. این اثر یک مقدمۀ مبسوط در باب پیشینۀ کاشی‌ زرین فام و مشخصات و ویژگی‌های برخی از انواع این کاشی‌ها دارد و در همین بخش، به هنرمندان مطرح سازندۀ آثار پرداخته شده و از کاشی‌های حرم، به عنوان اسناد و مدارک پژوهش به طور خاص استفاده شده است. در بخش اصلی کتاب قطعات کاشی به طور جداگانه و تک تک از نظر فنی و هنری معرفی و کتیبۀ آن بازخوانی و مستند شده است. کتاب در 425 صفحۀ نفیس، به صورت رنگی و مصور منتشر شده است.

بنیاد پژوهش‌های اسلامی به مناسبت انتشار اثر، چهارشنبه 19 دی میزبان پژوهشگران و علاقه‌مندان حوزۀ هنر و معماری حرم مطهر خواهد بود تا ضمن شرکت در مراسم رونمایی از کتاب، از سخنرانی علمی مؤلف اثر جناب آقای قوچانی دربارۀ علت اشتهار این کاشی‌ها به «سنجری» بهره‌مند گردند.