نویسنده:   میثم محتاجی     تاریخ نگارش:   1397/11/14     ساعت:   17:45:14
بازدید:   1126
 
 
به همت گروه مطالعات قرآنی بنیاد پژوهش‌های اسلامی آستان قدس رضوی؛ نشست تخصصی «نگاهی به فعالیت‌های قرآنی قبل و بعد از انقلاب اسلامی» برگزار شد.

همزمان با ایام الله دهه فجر انقلاب اسلامی، گروه مطالعات قرآنی بنیاد پژوهش‌های اسلامی آستان قدس رضوی نشستی علمی با عنوان «نگاهی به فعالیت‌های قرآنی قبل و بعد از انقلاب اسلامی» برگزار کرد.


محمد علی رضایی کرمانی دانشیار دانشگاه فردوسی مشهد در نشست تخصصی «نگاهی به فعالیت‌های قرآنی قبل و بعد از انقلاب اسلامی» که همزمان با چهلمین سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی ایران امروز در بنیاد پژوهش‌های اسلامی آستان قدس رضوی برگزار شد، به بازخوانی جایگاه قرآن و خدمات متقابل قرآن و انقلاب اسلامی پرداخت.

وی با بیان اینکه هدف نهایی انقلاب اسلامی عینیت بخشیدن قرآن در جامعه بود، گفت: جایگاه قرآن پیش از انقلاب بیشتر به مجالس ختم و جلسات سنتی در مساجد و محافل محدود می‌شد؛ در آن دوران هیچ مؤسسه پژوهشی و آموزشی قرآنی وجود نداشت؛ اما در حال حاضر 72 هزار مسجد در کشور وجود دارد.

دانشیار دانشگاه فردوسی مشهد ادامه داد: در گذشته و پیش از انقلاب، چاپ قرآن کریم به یک خط محدود بود؛ اما خوشبختانه درحال حاضر 200 میلیون نسخه از قرآن چاپ شده است و هیچ کتابی در ایران همانند قرآن در دسترس نیست. کشور ما دومین صادر کننده قرآن در جهان است و بزرگترین چاپخانه بزرگ قرآن در قم است که پس از کشور عربستان قرار دارد و تا کنون در آن میلیون‌ها قرآن به چاپ رسیده است.

رضایی کرمانی افزود: نکته حائز اهمیت در انقلاب اسلامی این است که امام خمینی(رحمة الله علیه) خود برخاسته از حوزه علمیه تشیع بودند که مبتنی بر قرآن و سنت بود، ایشان مفسر قرآن بودند.

وی با بیان اینکه قانون اساسی ما مبتنی بر قرآن است، گفت: قانون اساسی 176 اصل دارد که تمام مبتنی بر مستندات قرآنی تنظیم شده است.

این استاد دانشگاه اظهار کرد: در آن دوران هیچ مؤسسه، سازمان و آیین‌نامه قرآنی وجود نداشت و در حال حاضر صدها دارالقرآن وجود دارد و در بسیج و ارتش و دیگر نهادهای دولتی و غیر دولتی دارالقرآن تشکیل شده و همه دارای آیین‌نامه هستند.

وی با اشاره به پیوند بین قرآن و هنر هفتم، سینما تصریح کرد: در گذشته تنها یک سریال مذهبی به نام طفلان مسلم پخش شد که بسیار ضعیف بود؛ اما در حال حاضر سینما آثار بسیار فاخری را با محوریت داستان‌های قرآنی تهیه و پخش کرده است.

رضایی کرمانی یکی دیگر از ساحت‌های قرآن را بحث ترجمه دانست و گفت: در حال حاضر قرآن مجید به 150 زبان زنده دنیا ترجمه شده است و این یک شاهکار ادبی است. نخستین ترجمه قرآن توسط سلمان فارسی به زبان فارسی بود.

وی  گفت: تعداد 37 هزار عنوان کتاب تک جلدی و چند جلدی پس از انقلاب به چاپ رسیده است که می‌توان تفسیر نمونه را بهترین تفسیر برای توده مردم ذکر کرد.

دانشیار دانشگاه فردوسی مشهد پدیده حفظ قرآن، مجلات و مقالات قرآنی را از دیگر دستاوردهای پیروزی انقلاب اسلامی دانست و عنوان کرد: کتاب ارزشمند «المعجم فی فقه لغة القرآن و سر بلاغته» یکی از آثار فاخری است که تا کنون 37 جلد از آن به چاپ رسیده و حدود سی جلد دیگر از آن باقیمانده است؛ این اثر محصولی بوده که در بستر انقلاب و جمهوری اسلامی تهیه و به چاپ رسیده است.

وی از دیگر شاهکارهای قرآنی پس از انقلاب به اثر «اصطلاحنامه علوم قرآن و معارف قرآنی» اشاره کرد و افزود: هیچ کشوری به جز ایران تا کنون وارد اصطلاح‌نامه علوم قرآنی نشده است.

رضایی کرمانی در ادامه با تأکید به اینکه باید پیام قرآن به نسل جوان تبیین شود، گفت: سیر مطالعاتی قرآن باید با توجه به مخاطب‌های مختلف صورت پذیرد.

 





اخبار مرتبط

- به همت گروه فقه و اصول بنیاد پژوهش های اسلامی آستان قدس رضوی صورت گرفت، بررسی ورود غیر مسلمانان به اعتاب مقدسه از دیدگاه فقهی
- مدیر گروه فقه و اصول بنیاد پژوهش‌های اسلامی آستان قدس رضوی: خاستگاه انقلاب اسلامی فقه امام صادق(علیه السلام) است.
- در بنیاد پژوهش‌های اسلامی آستان قدس رضوی صورت گرفت: تبیین فعالیت‌های 40 ساله حدیث پژوهی در دوران انقلاب اسلامی
- حجت‌الاسلام سیدمحمود مرویان‌حسینی: بارگاه منور امام رضا(علیه السلام) کانون بسیاری از جریان‌های فکری و انقلابی بود.
- حجت‌الاسلام‌ و المسلمین غلامرضا اسدی: مشهد از شهرهای دیگر در انقلاب اسلامی پیشگام‌تر بوده است.
- انقلاب اسلامی ایران با اهداف و آرمان‌های بزرگ اسلامی شکل گرفت و چشم انداز آن بنا نهادن حکومت عدل علوی در این مرز و بوم بود.
- حجت‌الاسلام سید محمود مرویان حسینی: قرآن، پایه و اساس شکل‌گیری و استمرار انقلاب اسلامی است.
- فاطمه خندان عنوان کرد: وجود 38000 برگ سند با موضوع انقلاب اسلامی در اداره اسناد آستان قدس رضوی
- ابوالفضل حسن‌آبادی عنوان کرد: مشهد دومین قطب پژوهش‌های انقلاب اسلامی
- به مناسبت ایام‌الله دهه فجر؛ نشست‌های علمی پژوهشی با محوریت انقلاب در بنیاد پژوهش‌های اسلامی آستان قدس رضوی برگزار می‌شود.