نویسنده:   سیدجلال ربانی     تاریخ نگارش:   1395/08/24     ساعت:   09:50:37
بازدید:   1037
 
 
نشست تخصصی «اخلاق مدیریت و خدمات پژوهشی» برگزار شد

نشست تخصصی «اخلاق مدیریت و خدمات پژوهشی» به همت گروه اخلاق و تربیت اسلامی بنیاد پژوهش های اسلامی آستان قدس رضوی، برگزار شد.


به گزارش آستان نیوز، در این نشست که با حضور جمعی از پژوهشگران و محققان، در تالار شیخ طوسی بنیاد پژوهش های اسلامی آستان قدس رضوی برگزار شد، دکتر احد فرامرز قراملکی، استاد و پژوهشگر حوزه اخلاق، درباره اخلاق سازمانی و حرفه ای به ایراد سخن پرداخت.
وی به معنای اصطلاح انگاره اشاره و اظهار کرد: انگاره همان تصویر، صورت خیالی و نقاشی های مختلفی است که در ذهن ما وجود دارد. انگاره فقط یک نقاشی است این نقاشی ها پنهان بوده اما بسیار موثر  هستند. فرمان احساسات و داوری بیشتر در دست این انگاره هاست.
این استاد و پژوهشگر تصریح کرد: اگر نقاشی ذهن ما از پژوهش یک حرفه باشد بین حرفه پژوهش و اخلاق یک ارتباط دوسویه برقرار می شود و خدمات متقابلی بین حرفه پژوهش و اخلاق به وجود می آید.اخلاق پژوهش، اخلاق در خدمت پژوهش است و شامل سه حوزه متفاوت، اخلاق در فرایند پژوهش اخلاق موسسه های پژوهشی و تعامل پژوهشگران با افراد دیگر می شود.
وی به خدماتی که اخلاق به ارتقا پژوهش، سلامت و بهره وری داشته و خدمتی که پژوهش به اخلاق می دهد اشاره و عنوان کرد: اخلاق به پژوهش نیاز دارد. یعنی نیاز جامعه به اخلاق باعث شده که امروزه حداقل 4 علم عمده اخلاق وجود دارد.
دکتر قراملکی، گفت: فرا اخلاق، یک دانش فلسفی است و به آن فلسفه اخلاق نیز می گویند و دانش نظری، اخلاقی است که قواعد کلی و اصول اخلاقی را بیان می کند.
وی با طرح این سوال که ما پژوهشگران حوزه اسلامی و دینی چه میزان به نیازهای پژوهشی در اخلاق جواب می دهیم؟ به سخنان خود ادامه داد و افزود: در جامعه ما یک پدیده ای باعنوان داوری علمی وجود دارد. ما چه تعداد تحقیق و پژوهش در مورد داوری علمی منصفانه، داوری ورزشی و درباره اخلاق ترجمه داریم؟
استاد و پژوهشگر حوزه اخلاق اظهار کرد: زیست سالم و متعالی در یک موسسه پژوهشی نیاز همه است و این نیاز از طریق اخلاق پژوهش محقق می شود.یکی از شیوه های موثر ائمه اطهار(ع) ساختن انگاره های مثبت است. مهمان حبیب خداست؛ یک ساختار انگاره مثبت است. ما مسلمانان باید اخلاق مهمانداری داشته باشیم.
وی خاطر نشان کرد: بالاترین نقاشی از اخلاق مدیران در جامعه امروزی، مشتی پند و اندرز است. اخلاق؛ پند و نصیحت هم هست، اما تنها مشتی پند و پیمان و باید و نباید نیست. مردم  به این نوع از اخلاق دل نمی دهند.اگر نقاشی من از اخلاق این باشد سرمایه گذاری صورت نمی گیرد. یکی از عوامل توسعه نیافته از اخلاق در کشور ما همین نقاشی است. در سازمان های کسب وکار ما همه چیز مهم است اما متاسفانه اخلاق غایب است.
 
اخلاق تنها با پند و اندرز پیش نمی رود
دکتر قراملکی در ادامه به بیان موضوع زیور انگاری اخلاق، پرداخت و تصریح کرد: خیلی ها اخلاق را تنها زینت می دانند. سازمان ها یک منشور اخلاقی را به دیوار نصب می کنند. اما رفتارها زشت و ناپسند است. اخلاق را  فقط پند و نصیحت نمی توان پیش برد.
وی به انگارهایی که ریشه در آموزه اخلاقی دارد، اشاره و بیان کرد: حضرت علی(ع) برای اینکه یک نقاشی زیبا از پیامبر (ص) ترسیم کند، می فرمایند: رسول گرامی اسلام(ص) همچون طبیب است. بر اساس این زمنیه ها این انگاره شکل گرفته که علم اخلاق به مثابه علم پزشکی است. یعنی دانش تشخیص، پیشگیری و بهبود معظلات اخلاقی است.
این مولف افزود: در آموزه های پیامبر(ص) تقدم با برخورد اخلاقی است و اگر نتیجه نگرفتیم برخورد قانونی شکل می گیرد. برخورد قانونی نیز تعریف دارد. اگر تقدم با برخورد قانونی باشد، فساد در جامعه شکل گرفته و موجب دور زدن قانون و رشوه گیری می شود.
وی همچنین اجزای اخلاق پژوهش اشاره و ابراز کرد: خدمات پژوهشی که اخلاقیاتی همچون راز داری و احترام به محقق دارد، مدیریت پژوهش، شامل مدیر عامل، رئیس موسسه، هیئت رئیسه و مدیران بخش ها می شود و فرایند پژوهش که این سه مورد اجزای اخلاق پژوهش به شمار می روند.
قراملکی با بیان این مطلب که بنیاد پژوهش ها، باید اخلاق اسلامی را مدیریت کند و این مهم در صورتی محقق می شود که مستمر باشد، اظهار کرد: اولین قدم در مدیریت رشد اخلاقی سازمان ها، ارزیابی اخلاقی همه جانبه برای بدست آوردن وضعیت موجود اخلاقی و شناخت وضعیت موجود است. قدم بعدی ترسیم وضعیت مطلوب قابل تحقق، است.
وی افزود: ما باید وضعیت مطلوب را از طریق سند جامع اخلاقی ترسیم کنیم. برای رشد اخلاقی مدل می خواهیم که بر اساس منابع اسلامی ایجاد شده است. اصلاح نقاشی های ذهنی، یافتن اطلاعات دقیق اخلاقی، ایجاد خود انگیختگی، مهارت های رفتار اخلاقی، باز مهندسی فرایندهای حرفه ای و حمایت حقوقی از قانون، تحقق اخلاق در جامعه را میسر می سازد.