نویسنده:   میثم محتاجی     تاریخ نگارش:   1397/11/27     ساعت:   18:19:29
بازدید:   658
 
 
معاون علمی آستان قدس رضوی: ترویج گفتمان سازی در بنیاد پژوهش‌های اسلامی، گام مهمی در رسیدن به مرجعیت علمی است.

معاون علمی آستان قدس رضوی، ترویج گفتمان سازی در بنیاد پژوهش‌های اسلامی را گامی مهم در رسیدن به مرجعیت علمی دانست.


دکتر محمد مهدی نژاد نوری، معاون علمی آستان قدس رضوی در نشست شوراهای علمی گروه‌های پژوهشی بنیاد پژوهش‌های اسلامی با هیئت امنای این مرکز، گفت: بنیاد پژوهش‌های اسلامی به دلیل تغییر و تحولاتی که در جامعه و در آستان قدس اتفاق افتاد و با توجه به جهت‌گیری‌ها و نیازمندی‌های پدیدآمده در یک نقطه عطف تاریخی قرار گرفته است.

وی افزود: همه سازمان‌ها با توجه به شرایط محیطی که برایشان پیش می‌آید به دنبال بازنگری اساسی در درون خود هستند و نسبت به اصلاح و تغییر ساختار، بافتار، رفتار و فرهنگشان و نیز، کارهایی که پیش رو دارند، اقدام به برنامه‌ریزی می‌کنند. این امر در راستای رسیدن به تحولی جامع صورت می‌گیرد و معمولاً هم مشکلاتی سر راه این قضیه هست که برخی مربوط به تأمین و پشتیبانی منابع مالی است و گاهی هم وابستگی به مسیر وجود دارد؛ یعنی تغییر در روند عملیاتی که در یک تا چند دهه در سازمان جاری بوده‌ و بدنه سیستم بر آن مسلط شده است قدری مشکل به نظر می‌رسد. برای همین سازمان‌ها دچار نوعی اینرسی هستند و در مقابل تغییر مقاومت می‌کنند.

مهدی نژاد تصریح کرد: قاعدتاً در سازمانی فرهیخته مانند بنیاد پژوهش‌های اسلامی این مشکلات کمتر است؛ چون افراد اندیشمند هستند و به طور مداوم اثر بخشی کار خود را رصد می‌کنند.  

معاون علمی آستان قدس رضوی همچنین اظهار داشت: اساسنامۀ بنیاد پژوهش‌های اسلامی بازنگری و اصلاح گردیده و شفافیت و جامعیت در آن دیده شده است و این به جهت جهش و ارتقاء در کیفیت، ساختار و محتوای کارها اتفاق فتاده است. به فضل الهی در ساختار نوین بنیاد پژوهش‌های اسلامی بخش‌های پژوهشکده، اندیشکده، مرکز مطالعات و دفتر قم پیش‌بینی شده است؛ تأسیس نمایندگی در دیگر شهرها نیز از مفاد اساسنامه بنیاد بوده که یکی از این نمایندگی‌ها هم اکنون در قم فعال است و کارهای خوبی هم در زمینه‌های پژوهشی و همکاری با مراکز علمی در آن انجام گرفته است.

دکتر مهدی نژاد مراکز علمی آستان قدس رضوی را سرمایه‌ای برای این آستان مقدس برشمرد و خاطر نشان کرد: به منظور نفوذ دادن اندیشه اسلامی و آموزه‌های رضوی در جامعه می‌توان از توانمندی‌های این مراکز بهره برد.

وی افزود: معاونت علمی آستان قدس رضوی به دنبال هماهنگی فعالیت‌های این مراکز بوده و گام مهم این است که این ظرفیت‌ها مکمل هم باشند و از موازی کاری پیشگیری شود.

مهدی نژاد، انجام فعالیت‌های پژوهشی توسط دانشجویان مقطع دکتری را از الزامات گذران این دوره دانست و ابراز کرد: اگر هم پژوهش‌های کلاسیک و معمولی انجام شود، ارزش و ثمری نخواهد داشت؛ بنابراین، دانشجویان دکتری دانشگاه علوم اسلامی رضوی می‌توانند در بستر نهادهای علمی همچون بنیاد پژوهش‌های اسلامی کارهای بنیادین انجام دهند.

معاون علمی آستان قدس رضوی گفت: همچنین بر آنیم که با تشکیل شبکۀ خادمیاران علمی، از این ظرفیت نیز استفاده کنیم؛ برای همین، تدوین نظام مسائل، بخش‌بندی علوم و برنامه‌ریزی مناسب در دستور کار قرار گرفته است.

وی با اشاره به اینکه نیاز است پژوهش‌ها به روز باشد، گفت: برخی پژوهش‌ها ممکن است در گذشته انجام شده باشد، اما امروز شرایط تغییر کرده است و باید دوباره انجام شود. راهکاری که در گذشته برای حل مسئله ارائه شده است به مقتضیات آن زمان بوده، حتی روش تحقیق دستخوش تغییر می‌شود؛ بنابراین لزوم به روز بودن پژوهش‌ها باید در چشم انداز مراکز علمی دیده شود.

دکتر مهدی نژاد تأکید کرد: پژوهش‌های ما باید هدفمند باشد؛ مقام معظم رهبری در خرداد فرمودند که پژوهش‌ها باید ناظر بر رفع نیاز کشور، یا دستیابی به مرجعیت علمی باشد. در آستان قدس پژوهش نیازمحور را نیز در راستای تحقق مرجعیت علمی می‌بینیم.

وی ادامه داد: ترویج گفتمان سازی در بنیاد پژوهش‌های اسلامی بسیار امر مهمی است؛ نمی‌توان علمی را تولید کرد و آن را ارئه نداد. دستاوردهای علمی باید در سطح جامعه علمی گسترش یابد. وقتی که علم ما در عمل، اثر بخشی خود را نمایان سازد، گام مهمی در رسیدن به مرجعیت علمی برداشته‌ایم؛ چرا که مراجعه اهل علم به حاصل پژوهش‌های ما بیشتر شده است.