نویسنده:   سیدجلال ربانی     تاریخ نگارش:   1395/09/02     ساعت:   13:03:41
بازدید:   695
 
 
مجموعه مسائل تطبیقی احکام وقف در کتاب «احکام وقف»

پژوهشگر بنیاد پژوهش های اسلامی آستان قدس رضوی و نویسنده کتاب «احکام وقف»، گفت: این کتاب دربردارنده مجموعه مسائل تطبیقی احکام وقف بر اساس فتاوا و استفتائات 16 تن از مراجع معاصر نگاشته شده است.


به گزارش آستان نیوز، مهدی علیزاده اظهار کرد: نهاد وقف با سابقه ای کهن از جایگاه بسیار با اهمیت و والایی بین اقوام و ملل متمدن به ویژه جوامع اسلامی برخوردار است و توانسته نقش ارزنده ای در گستره های دینی، علمی، اقتصادی، اجتماعی، آموزشی، فرهنگی، درمانی و تمدن بشری داشته باشد.
وی ابراز کرد: امروزه بسیاری از زمین ها، ملک ها و دارایی ها در جامعه های اسلامی، وقف یا مرتبط با آن است و می توان ادعا کرد که همه افراد آن ها به گونه ای با وقف در ارتباط هستند. از این رو وقف جایگاه ویژه ای نزد فقها پیدا کرده و نتیجه اجتهاد آنان به شکل فتواها و استفتاها، زمینه ظهور کاربردی احکام وقف را در زندگانی فردی و اجتماعی مکلفان فراهم ساخته است.
 این مولف افزود: همه متصدیان و افراد مرتبط با وقف ضرورت دارد تا به فتواها و استفتاهای مراجه عظام در این باره مراجعه کنند، زیرا فتواهاست که موجب مشروعیت اعمال و برائت ذمه آنان می شود.
وی با اشاره به مراحل تدوین این اثر عنوان کرد: 16 تن از مراجع معاصر، شامل آیات عظام، امام خمینی(ره)، خامنه ای، خویی، تبریزی، فاضل لنکرانی، بهجت، سیستانی، نوری همدانی، وحید خراسانی، صافی گلپایگانی، مکارم شیرازی، شبیری زنجانی سبحانی و....  تعیین شد، سپس فتاوای آنان در سه قسم، توضیح المسائل، کتاب های فتوایی و استفتائات شناسایی و سپس منابع مورد استفاده در این اثر از بین آن ها مشخص شد.
علیزاده تصریح کرد: منابع مورد استفاده در این اثر، 39 کتاب مشتمل بر 14 توضیح المسائل، 9 کتاب فتوایی و 16 استفتائات  است.
وی گفت: به کارگیری شیوه ای جدید، احکام وقف را با ساختاری جامع و نثری روان در 15 فصل تدوین شده  به گونه ای که مکلفان حقیقی و حقوقی با مراجعه به آن بتوانند با صرف زمان و هزینه بسیار اندک به آسانی احکام وقف را به صورت جامع و دقیق فرا گرفته و آموزش دهند.
پژوهشگر بنیاد پژوهش های اسلامی آستان قدس رضوی با اشاره به اینکه طرح تدوین این کتاب یک سال و نیم به طول انجامید، تصریح کرد: 5 کتاب دیگر با موضوع وقف آماده چاپ است که «تشریح احکام وقف»، «نقش وقف در توسعه ترویج فرهنگ زیارت»، «فتاوا و استفتائات وقف» و «ترجمه متون وقف» از جمله آثار آماده چاپ به شمار می رود.