نویسنده:   میثم محتاجی     تاریخ نگارش:   1398/01/21     ساعت:   17:09:13
بازدید:   598
 
 
طرح «اطلس تاریخی سادات ایران» مهمترین طرح گروه سادات و مفاخر اسلامی بنیاد پژوهش‌های اسلامی آستان قدس رضوی در سال 1397

طرح «اطلس تاریخی سادات ایران» مهمترین طرح گروه سادات و مفاخر اسلامی بنیاد پژوهش‌های اسلامی آستان قدس رضوی در سال 1397 بوده است.


اسماعیل رضایی برجکی معاون گروه سادات و مفاخر اسلامی بنیاد پژوهش­‌های اسلامی گفت: این گروه در راستای انجام مأموریت­‌ها و وظایف محوله، پژوهش در چند حوزه کاری شامل نسب­‌شناسی، مزارشناسی، معرفی مشاهیر و مفاخر اسلامی، معرفی بقاع و مزارات و ترجمه آثار مرتبط با این موضوع­‌ها را همزمان پی­گیری می­‌نماید.

دکتر رضایی مهم­ترین کارهای انجام شده در سال 1397 توسط گروه سادات و مفاخر اسلامی بنیاد پژوهش‌­های اسلامی را برشمرد و اظهار داشت:بزرگ­ترین طرح پژوهشی در حال اجرای گروه، طرح «اطلس تاریخی سادات ایران» است که سادات مهاجر و ساکن در فلات ایران را با استفاده از منابع معتبر انساب و تاریخ، شناسایی و به صورت منطقه‌­ای و با شیوه و شکل جدید معرفی می‌­نماید. در این معرفی، بعد از شناسایی سادات ایران از منابع معتبر، داده­‌های موجود به صورت علمی تبیین و تحلیل می­‌شود.

وی افزود: معرفی خاندان‌­های معروف، تهیه نسب‌­نامه با استفاده از نرم­‌افزارهای جدید و تهیه نقشه‌­های مهاجرت و پراکندگی استقرار سادات، از ویژگی­‌های این پژوهش است. ­در فاز اول طرح، یک دوره تاریخی از آغاز ورود سادات به ایران تا پایان قرن نهم هجری در نظر گرفته شده است که خروجی آن به صورت کتاب چاپ و منتشر می‌­شود. در سال 1397 سه جلد از این مجموعه شامل سادات منطقه خراسان بزرگ (تألیف اسماعیل رضایی)، اصفهان (تألیف سیدحسن حسینی) و زنجان و ابهر(تألیف غلامرضا جلالی) چاپ و منتشر شد.

رضایی برجکی همچنین به دیگر طرح‌ها و اقدامات گروه اشاره کرد و گفت: نشر کتاب «تزئینات معماری بارگاه حضرت رضا (علیه السلام)» زیرنظر میثم جلالی، نشر کتاب «زندگی و فضیلت­‌های آل عبا(علیهم السلام) در کلام امام رضا (علیه السلام)» تألیف سیدحسن حسینی، پاسخ­‌گویی به مراجعان و درخواست­‌ها در خصوص نسب­‌نامه‌­های سادات و صاحبان بقاع نیز از دیگر فعالیت گروه است. این توضیح لازم است که این گروه، از معدود گروه‌­های پژوهشی بنیاد می­‌باشد که به صورت مستقیم با بخشی از مخاطبان خویش در ارتباط بوده و از این طریق دستاوردهای خوبی نیز، داشته است. بررسی و اعتبارسنجی نسب­‌نامه های سادات که از سراسر کشور و حتی دیگر کشورهای اسلامی به این گروه ارجاع می­‌شود، معرفی صاحبان بقاع و مزارات به درخواست سازمان اوقاف یا هیئت امنای امامزاده‌­ها و جمع‌­آوری اسناد و شجره‌­نامه­‌های سادات، ازجمله این دستاوردها می­‌باشد. در سال 1397 بیش از 200مورد مراجعه حضوری در این رابطه وجود داشته است که بخشی از آنها بررسی و اعلام نظر شده و در مورد برخی نیز راهنمایی علمی صورت گرفته است.

معاون گروه سادات و مفاخر اسلامی بنیاد پژوهش­‌های اسلامی اظهار داشت: نگارش و تدوین چهار منطقه دیگر از مجموعه اطلس تاریخی سادات ایران شامل نواحی قم، مازندران، کرمان و سیستان و کرمانشاه و لرستان که در سال 1398 منتشر خواهد شد، اجرای طرح آینه­‌کاری در حرم امام رضا(علیه السلام)، ترجمه كتاب افسانه برخورد تمدن‌ها، اجرای طرح جایگاه و نقش تمدنی سادات در خراسان، اجرای طرح علی بن موسی الرضا(علیه السلام) در انساب و تاریخ، تهیه جلد سوم از مجموعه درخت طوبی که دو جلد آن در سال­های قبل به چاپ رسیده است؛ آماده سازی جلد نخست دانشنامه مشاهیر توس  و مشهد بخش دیگری از فعالیت‌های گروه به شمار می‌رود، لازم به توضیح است که  تهیه این دانشنامه، یکی دیگر از طرح­‌های بزرگ گروه است که مدخل ­نگاری آن در سال­‌های گذشته صورت گرفته و بعد از ویرایش و بازبینی هر مجلد، به تدریج منتشر خواهد شد.

دکتر اسماعیل رضایی برجکی به برگزاری نشست­‌های تخصصی و علمی گروه سادات و مفاخر اسلامی نیز اشاره داشت و گفت: مهم­ترین این طرح‌ها عبارت‌اند از: نقد و بررسی طرح تمدن رضوی، نشست‌­های تخصصی تراث عرفانی امام رضا(علیه السلام)، تراث حکمی امام رضا(علیه السلام)، نقش تمدنی سادات و جایگاه شیعیان در هند.

وی افزود: همچنین تأسیس کتابخانه تخصصی سادات که این کتابخانه در راستای پیشبرد اهداف گروه و ارائه خدمات به پژوهشگران در حوزه سادات ­پژوهشی تأسیس شده است و تا کنون بیش از 1500 جلد کتاب در موضوع  انساب، مزارات، تاریخ تشیع، جغرافیای تاریخی در این کتابخانه گردآوری شده است و همچنین همکاری علمی با مراکز علمی مانند مجمع عالی حکمت، پژوهشکده ذریة النبویه، سازمان ارتباطات اسلامی، سازمان اوقاف و امور خیریه و... بخش دیگری ازفعالیت­‌های پژوهشی این گروه در سال 1397 است.