نویسنده:   میثم محتاجی     تاریخ نگارش:   1398/02/12     ساعت:   18:27:13
بازدید:   602
 
 
تبیین فعالیت‌های در دست اقدام گروه اخلاق و تربیت اسلامی بنیاد پژوهش‌های اسلامی

مدیر گروه اخلاق و تربیت اسلامی بنیاد پژوهش‌های اسلامی آستان قدس رضوی به تشریح اقدامات و آثار در دست چاپ این گروه در سال جاری پرداخت.


حجت‌الاسلام و المسلمین رضا وطن دوست با اشاره به اینکه این گروه از جمله گروه‌هایی است که در باز مهندسی جدید بنیاد ایجاد شده و حدود سه سال از عمر آن می‌گذرد، اظهار کرد: تاکنون طرح‌هایی در گروه اخلاق و تربیت اسلامی بنیاد پژوهش‌های اسلامی آستان قدس رضوی تصویب شده و آثاری به ثمر نشسته است. 
وی به تبیین برخی از آثار در دست اقدام این گروه پرداخت و عنوان کرد: «تبيين ضعف اخلاقی در دو رويکرد افلاطونی و ارسطويی با تأکيد بر آموزه‌های اخلاقي قرآن کريم» اثر  مهدی عليزاده عنوان یکی از این آثار است.
حجت‌الاسلام وطن دوست ادامه داد: رساله حاضر با رویکرد میان‌رشته‌ای و بینامتنی به یک مسئله مهم و دشوار قدیمی در حوزه اخلاق می‌پردازد. «ضعف اخلاقی» یا «شکاف نظر و عمل در اخلاق» به این پرسش می‌پردازد که آیا ممکن است انسان عامدانه برخلاف علم و آگاهی خود عمل کند؟ اگر در سطح پدیدارشناختی چنین چیزی ممکن است، چگونه می‌توان تبیین صحیحی از آن به دست داد؟ در پاسخ دو تبیین شناختی (افلاطونی) و غیرشناختی (ارسطویی) عرضه شده است.
وی افزود: «حکمت در اخلاق اسلامی، چیستی، جایگاه، تبارشناسی و قلمرو» نیز به قلم علی اسماعیل‌زاده ایولی نگاشته شده و از دیگر آثار در دست چاپ این گروه است.
این پژوهشگر تصریح کرد: حکمت یکی از مفاهیم پر کاربرد در فلسفه، عرفان و اخلاق است و در ادیان، یکی از صفات خدای متعال به شمار آمده است. این رساله که یک تحقیق نظری است با روش کتابخانه‌ای و مراجعه به متون تفسیری، عرفانی، فلسفی و اخلاقی مطالب به دست آمده را مورد تحلیل و ارزیابی قرار داده و در پنج فصل با عنوان های چیستی، تبار شناسی، جایگاه و قلمرو حکمت در اخلاق اسلامی سامان می‌دهد. 
وی در ادامه به دیگر طرح‌های در دست اقدام این گروه اشاره کرد و گفت: «تأثیر نگرش مثبت به زندگی در بهبود ارتباط همسران از نگاه قرآن و حدیث» به قلم علی کرمی نگاشته شده است. در بخش هایی از این اثر می خوانیم:«بر اساس آموزه‌های اسلامی، زندگی سالم از نگرش مثبت نشأت‌گرفته است که بر عواطف و رفتارها تأثیر مثبت می‌گذارد و روابط همسران بر اساس این نگرش و عواطف، بروز و ظهور می‌یابند؛ چراکه مثبت نگری، از زیرساخت‌های عواطف است که بیماری‌های روحی-روانی را کاهش می‌دهد و همسران را متقاعد به رفتاری مطابق با ارزش‌های دینی می‌نماید که در بهبود روابطشان بسیار موثر است». 
وی همچنین انتشار آثاری از جمله «گفتمان اخلاق جهانی در تعالیم رضوی» به سه زبان فارسی، عربی و انگلیسی»، «تأمین بهداشت روانی در اجتماع از منظر قرآن و حدیث» و مجموعه مقالاتی با عنوان «خودسازی و تربیت نفس در آموزه‌های اسلامی» ،«کیمیای اخلاق1» و.... را برخی از اقدامات این گروه در سال گذشته برشمرد.