نویسنده:   جواد علائی     تاریخ نگارش:   1398/04/17     ساعت:   18:29:01
بازدید:   510
 
 
بنیاد پژوهشهای اسلامی، قطب پژوهشی تبارشناسی و مزارشناسی کشور

بنیاد پژوهشهای اسلامی، قطب پژوهشی تبارشناسی و مزارشناسی کشور محسوب می شود.


بنا به برآوردهای صورت گرفته، امروزه بیش از صد میلیون نفر از جمعیت جهان به عنوان «سید» شناخته می ­شوند که بیش از شش میلیون نفر آن در ایران حضور  دارند. با توجه به احترام و جایگاه ویژه­ ای که از گذشته تا کنون، سادات در میان همه مذاهب اسلامی و گاه در غیر مسلمانان داشته­ اند، داشتن تبارنامه معتبر و کامل یا دست­کم حفظ عنوان سیادت، برای خانواده­ های سادات، از اهمیت بیشتری برخوردار بوده و هست. با این حال، به سبب از بین رفتن نهاد نقابت، کمرنگ شدن علم انساب، پراکندگی خاندان­ها و بروز رویدادهای طبیعی و غیر طبیعی، در سده­ ها و سال­ های اخیر، تبارنامه بخش عمده­ای از سادات در دست نیست و نسبت سیادات بسیاری نیز با مشکل موجه است.

به منظور پاسخ­گویی به نیاز روزافزون در خصوص اعتبار سنجی تبارنامه­ ها، تأیید نسب­ها و همچنین شناسایی هویت مدفونین بقاع و مشاهد متبرکه منتسب به خاندان پیامبر صل الله علیه و آله و سلم،  بنیاد پژوهش­های اسلامی از اوایل دهه هشتاد در قالب گروه پژوهشی سادات و مفاخر اسلامی به این امر پرداخته است. به نقل از دکتر اسماعیل رضایی برجکی این گروه تا کنون پذیرای حدود 3000 مراجعه­ کننده حضور و تلفنی از سراسر کشور و کشورهای همسایه بوده است. با توجه به تنوع درخواست­ها و سطوح مختلف مراجعه­ کنندگان، پاسخ­ به آنها از راهنمایی­ های شفاهی تا پاسخ­ های تحقیقی کوتاه یا مفصل صورت گرفته است. تا کنون حدود 200 مورد پاسخ تحقیقی در زمینه نسب­ نامه­ ها و همین حدود درباره صاحبان بقاع تهیه و ارسال شده است.

 این گروه، همچنین با برقراری ارتباط دوسویه با جامعه مخاطب، توانسته است حجم  قابل توجهی از اسناد خانوادگی، نسب­ نامه­ ها و تصاویر مربوط به بقاع و مزارات را گردآوری نماید. در این زمینه می­ توان به آرشیو حدود 3000 تصویر مزارات، 100 برگ سند از موقوفات و حدود 800 برگ اسناد خانوادگی و نسب­ نامه اشاره کرد.

لازم به یادآوری است با توجه به اتقان علمی کارهای پژوهشی انجام شده، در حال حاضر این گروه به یکی از معتبرترین مراکز نسب­ شناسی در سطح کشور تبدیل شده است که مورد اعتماد نهادهای رسمی مانند ثبت احوال، سازمان اوقاف، دفاتر مراجع و امامان جمعه می­ باشد. همچنین تحفظ و رعایت اصول اخلاقی توسط پژوهشگران در رابطه با مراجعان، رضایت بالای آنها را در پی داشته است که مراتب قدردانی خود را به صورت شفاهی، لوح سپاس و غیره ابراز نموده­ اند.