نویسنده:   سیدجلال ربانی     تاریخ نگارش:   1395/10/11     ساعت:   08:57:14
بازدید:   706
 
 
میزگرد بررسی شخصیت علمی آیت‌الله محمد واعظ‌زاده‌خراسانی

در میزگرد ایکنای خراسان رضوی مطرح شد؛ آیت‌الله واعظ‌زاده‌خراسانی؛ از جامعیت در علوم تا ارتباط منطقی با مذاهب اسلامی


به گزارش خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا) از خراسان رضوی، میزگرد بررسی شخصیت علمی آیت‌الله محمد واعظ‌زاده‌خراسانی، از علمای بزرگ جهان اسلام و نخستین دبیرکل مجمع جهانی تقریب مذاهب اسلامی صبح امروز، هشتم دی‌ماه به همت ایکنای خراسان رضوی در بنیاد پژوهش‌های اسلامی آستان قدس رضوی برگزار شد.
حجت‌الاسلام و المسلمین مهدی شریعتی‌تبار، مدیرعامل بنیاد پژوهش‌های اسلامی آستان قدس رضوی در این میزگرد اظهار کرد: مرحوم واعظ‌زاده فردی بود که به تمام علوم فقه، اصول، تفسیر، کلام، حدیث و اخلاق احاطه و اشراف داشت و همین جامعیتی که استاد داشت باعث شد اقدامات عمیق و تاثیرگذاری انجام دهد.
وی با اشاره به علوم اسلامی و انسانی رایج در حوزه و دانشگاه گفت: جامعه ما به شدت به این علوم نیاز دارد و لازم است که این علوم مورد تحقیق و پژوهش قرار گیرند و مرحوم واعظ‌زاده در این زمینه گام‌های بزرگی برداشته‌ است.
وی با بیان اینکه فقدان و جای خالی این عالم ربانی، شکافی بر پیکر جامعه اسلامی وارد کرد که با هیچ چیز پر نمی‌شود، اظهار کرد: اقدامات مرحوم واعظ‌زاده باید توسط شاگردان ایشان ادامه پیدا کند، همچنین حوزه‌های علمیه باید دائما متناسب با زمان خودشان به تربیت نسل‌های تأثیرگذار بپردازند.
در این نشست همچنین محمدحسن مومن‌زاده، معاون گروه علوم قرآن بنیاد پژوهش‌های اسلامی آستان قدس رضوی با اشاره به تلاش‌ استاد واعظ‌زاده در اسلامی سازی علوم انسانی گفت: تحول و اسلامی سازی علوم انسانی یکی از مباحثی است که رهبری به آن تاکید ویژه دارند و از اقدامات بزرگی که مرحوم واعظ‌زاده انجام داد، همین بود.
وی افزود: استاد واعظ‌زاده تاکید داشت که مطالب مورد نیاز از قرآن و روایات استخراج شود و علوم انسانی اسلامی تولید شود که متناسب با نیاز روز باشد.
وی با اشاره به ذهن روشن، نقاد و حافظه بسیار قوی مرحوم واعظ‌زاده اظهار کرد: استاد به منابع علمی دقیقی که در ذهنش بود، مسائل را پاسخ می‌داد و در واقع یک ساختمان قوی فکری و علمی داشت.
وی قدرت تجزیه و تحلیل بالا را از دیگر ویژگی‌های مرحوم واعظ‌زاده عنوان کرد و گفت: ایشان با جامعیت علمی و قدرت تجزیه و تحلیلی که داشت می‌توانست مطالب نو و جدیدی را از قرآن استخراج کند.
وی یادآور شد: نظرات عمیق و دقیق و ابتکارات این عالم ربانی که در کتاب المعجم قابل مشاهده است، می‌تواند سنگ بنای علوم باشد.
سیدمحسن ناجی، معاون پژوهش و برنامه‌ریزی بنیاد پژوهش‌های اسلامی آستان قدس رضوی نیز اظهار کرد: استاد واعظ‌زاده نه تنها بسیار پرکار بود بلکه کارهایی که انجام می‌داد هم عمق بسیاری داشت و تاثیرگذار بود.
وی با اشاره به کتابخانه شخصی مرحوم واعظ‌زاده که آن را به بنیاد پژوهش‌ها اهدا کرد، گفت: این کتابخانه ۱۲ هزار جلد کتاب دارد و گنجینه ارزشمندی محسوب می شود.
ناجی افزود: کتابخانه‌های شخصی اساتید معمولا حول یک موضوع است اما کتابخانه استاد واعظ‌زاده کتابخانه جامعی است که در موضوعات مختلف، منابع دسته اول را دارد همچنین بر خلاف کتابخانه‌های شخصی که سلیقه‌ای چیده می‌شوند، کتابخانه استاد توسط خودش کاملا علمی دسته‌بندی و چیده می‌شد.
وی با اشاره به نقش مرحوم واعظ‌زاده در تقریب مذاهب اظهار کرد: استاد از همان سال‌های اولی که مدیریت تقریب مذاهب را بر عهده گرفتند، ارتباط بسیار منطقی و معقولانه‌ای با کشورهای مختلف داشت و در برابر نظرات مختلفی که می‌شنید موضع نمی‌گرفت، همین امر باعث شد که ایشان در بین مذاهب مختلف دارای جایگاه ویژه‌ای باشند.
در ادامه علیرضا غفرانی، پژوهشگر علوم قرآنی و از همکاران مرحوم واعظ‌زاده اظهار کرد: هم محققین شیعه و هم محققین سنی، هر دو به تسلط مرحوم واعظ‌زاده بر فقه اذعان داشتند و این از ویژگی‌های برجسته ایشان بود.
وی با اشاره به اینکه استاد واعظ‌زاده به شدت توهین و لعن بین مذاهب نسبت به یکدیگر را محکوم می‌کرد، اظهار کرد: ایشان در بیان آرا مفسرین بسیار دقت داشت که این کار بدون هیچ دخل و تصرفی صورت گیرد اما اگر جایی توهین یا هتک حرمتی می‌دید آن را حذف می‌کرد.
داوود مولوی، رئیس اداره روابط عمومی و امور بین‌الملل بنیاد پژوهش های اسلامی آستان قدس در ادامه با اشاره به سعه‌صدر مرحوم واعظ‌زاده اظهار کرد: این خصلت اخلاقی ایشان مخصوصا در تقریب مذاهب باعث ارتباطات خوبی بین ایشان و سایر مذاهب می‌شد.
وی افزود: مرحوم واعظ‌زاده با تسلطی که به مباحث فقهی داشت در عین حال که اصول را حفظ می‌کرد اما در گفتگو با ادیان مختلف طوری برخورد می‌کرد که شیعه و غیر شیعه، دیندار و بی‌دین همه در کنار او احساس راحتی می‌کردند.
وی با اشاره به خشوع و خضوع استاد واعظ‌زاده گفت: ایشان به جایگاه حقوقی افراد کاری نداشتند و هر فردی در هر پست و سمتی را به عنوان یک انسان نگاه می‌کردند.