نویسنده:   محمدحسین ولی پور     تاریخ نگارش:   1398/06/02     ساعت:   12:37:01
بازدید:   628
 
 
به همت بنیاد پژوهش‌های اسلامی آستان قدس رضوی کرسی علمی ترویجی « معماری مساجد خراسان در آینه پژوهش» برگزار شد

مرتضی انفرادی مدیر گروه فرهنگ و سیره رضوی در ابتدای این نشست که با حضور جمعی از پژوهشگران در تالار نمایشگاه دائمی بنیاد پژوهش‌های اسلامی آستان قدس رضوی برگزار شد، عنوان کرد: گروه فرهنگ و سیره رضوی متشکل از پژوهشگران با تخصص‌های متعدد است که تا کنون طرح های پژوهشی بسیاری را تولید و روانه بازار نشر کرده است.


دکتر انفرادی با بیان اینکه یکی از تاکیدات مقام معظم رهبری و تولیت آستان قدس رضوی توجه به هنر و معماری اسلامی و استفاده از این گنیجنه ارزشمند، گفت: طرح پژوهشی «مسجد گوهرشاد در آینه هنر» نیز به همت گروه فرهنگ و سیره رضوی در همین راستا ارائه شده و در دست چاپ است.
سید محسن حسینی پژوهشگر بنیاد پژوهشهای اسلامی آستان قدس رضوی در ادامه این نشست، به تبیین موضوع معماری مساجد خراسان و طرح پژوهشی«مسجد گوهرشاد در آینه هنر» پرداخت و عنوان کرد: این طرح با سه نگرش تاریخی- تکاملی، سبک‌شناسانه و اقلیمی تهیه و تدوین شده است و در نگارش آن، از اسناد تاریخ نوشته‌های باستان‌شناسی نیز بهره برده‌ایم.
وی ادامه داد: در این اثر، وضعیت مسجد گوهرشاد و همچنین تزیینات و ملحقات بنای مسجد و قسمت‌های مختلف بنا از جمله نقوش و کتیبه‌ها در قالب عکس‌های جدید ارائه شده است.
این پژوهشگر تصریح کرد: سازه بنای مسجد گوهرشاد و وضعیت آن، تزیینات و جزئیات بنا و همچنین بررسی کتیبه‌های تاریخی در این بنا، مرمت‌های پس از زلزله، معرفی کتیبه‌های محراب و لچکی‌های بنا که دارای نقوش اصیل تیموری است و... دیگر موضوعات قابل بحث در این اثر است.
بهزاد نعمتی پژوهشگر گروه فرهنگ و سیره رضوی بنیاد پژوهش های اسلامی آستان قدس رضوی نیز به اهمیت بنای مسجد گوهرشاد به لحاظ تاریخی، سیاسی و هنری پرداخت و گفت: مسجد گوهرشاد نماینده یک دوره تاریخی بسیار مهم در ایران بشمار می‌رود و تحولاتی مهمی را در تاریخ ایران رقم زده است.
وی این بنای تاریخی را نخستین مسجد جامع در شهر مشهد ذکر کرد و افزود: موقوفات این مسجد که بسیار گسترده است از دیگر نکات قابل توجه بشمار می‌رود همچنین این مسجد به لحاظ سیاسی و اجتماعی بستر حوادث مهمی بوده است.
این پژوهشگر گفت: مسجد گوهرشاد، دارای ویژگی هنری برجسته و بارز مهمی در کل تاریخ هنر اسلامی است و پس از بقعه مطهر به عنوان دومین مکان حرم مطهر رضوی از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است.
وی موقوفات، وقف‌نامه و سرگذشت اداره موقوفات این مسجد و همچنین واقف این بنا که یک زن بوده است را از دیگر ویژگیهای این مسجد دانست و اضافه کرد: تاکنون آثار متعددی با محوریت مسجد گوهرشاد منتشر و روانه بازار نشر شده است که «مسجد گوهرشاد و موقوفات آن»، «نقش و رنگ در مسجد گوهرشاد» از جمله آنهاست.

نعمتی خاطر نشان کرد: تاکنون اثری مستقل که به معماری این مسجد بپردازد تهیه و تدیون نشده است و جای خالی آن احساس می‌شود؛ امیدواریم با انتشار اثر «مسجد گوهرشاد در آینه هنر» که به صورت عمومی به بنای مسجد گوهرشاد پرداخته است، این خلا و نیاز مرتفع شود.