نویسنده:   محمدحسین ولی پور     تاریخ نگارش:   1398/06/11     ساعت:   13:12:02
بازدید:   523
 
 
برگزاری 8کرسی ترویجی توسط بنیاد پژوهش‌های اسلامی

حسین طاهری وحدتی در رابطه با این موضوع اظهار کرد: از اواخر اردیبهشت سال جاری این کرسی‌ها با تشکیل کمیته دستگاهی، فعالیت خود را آغاز کرد. این کرسی‌ها زیر مجموعه کرسی‌های آزاداندیشی است که به صورت کرسی‌های نظریه‌پردازی؛ نقد و نوآوری و کرسی‌های ترویجی انجام می‌شود.


دبیرکمیته دستگاهی کرسی‌های ترویجی بنیاد پژوهش‌‌های اسلامی آستان قدس رضوی گفت: طی سه ماه گذشته 8کرسی ترویجی با موضوعات مختلف از سوی بنیاد پژوهش‌های اسلامی آستان قدس رضوی برگزار شده است.

 وی افزود: بر اساس تاکید و توصیه مقام معظم رهبری، از سال ۸۲ بحث کرسی‌های آزاد اندیشی در چرخه فعالیت مراکز علمی قرار گرفت.

 وحدتی با بیان اینکه  بنیاد پژوهشها با سابقه‌ای بیش از ۳۰ سال در حوزه‌ پژوهش، آثار متنوع و متعددی در حوزه علوم مختلف اسلامی دارد، خاطرنشان کرد: کمیته دستگاهی کرسی‌های نظریه‌پردازی، نقد و مناظره بنیاد پژوهش‌های اسلامی آستان قدس رضوی طی کمتر از سه ماه، اقدام به برگزاری 8 کرسی ترویجی کرده است و امید می رود تا پایان سال  ۲۰ کرسی‌ ترویجی دیگر برگزار کند.

وی گفت: در بنیاد پژوهش‌های اسلامی آستان قدس رضوی گروه‌های هشت‌گانه پژوهشی با محوریت اخلاق و تربیت اسلامی، انقلاب و تمدن نوین اسلامی، فرهنگ و سیره رضوی، مطالعات  حدیث پژوهی، مطالعات قرآنی، مطالعات فقه و اصول، کلام و اندیشه اسلامی، سادات و مفاخر اسلامی، در کنار انجام طرح‌های موظفی، مصمم شده‌اند به امر برگزاری کرسی‌های ترویجی اهتمام ویژه‌ای داشته باشند.

 این مقام مسئول تصریح کرد: در فرایند یک کرسی ترویجی، چند استاد و پژوهشگر نقش دارند که ارائه دهنده ایده علمی، یک یا دو ناقد، مدیر علمی کرسی و در نهایت شرکت کنندگانی که می‌توانند در برابر صاحب ایده علمی، طرح سوال کنند از جمله آنهاست.

دبیر کرسی‌های ترویجی، نقد و بررسی کتاب معجم اعلام المتکلمین،  بررسی حضور اقلیت‌های دینی در خراسان عصر امام رضا(ع) بر پایه مذاکرات مرو، شفیعان در قرآن، ظرفیت ادعیه اهل بیت عصمت و طهارت(ع) در تبیین مبانی انسان‌شناختی علوم انسانی، عصری‌سازی رفتار معصومان، رویکرد تمدنی به سیره امام رضا(ع)، سیره‌پژوهشی امام رضا(ع)؛ مبانی و قواعد، نقد کتاب  تزئینات معماری بارگاه امام رضا(ع)، بررسی معماری مساجد خراسان با تاکید بر مسجد گوهرشاد، را از جمله موضوعات کرسی‌های برگزار شده ذکر کرد.

 

کرسی‌های ترویجی بستری برای کرسی‌های نظریه‌پردازی

وی بیان کرد: کرسی‌های ترویجی در واقع بستر و تمرینی برای برگزاری کرسی‌های نظریه‌پردازی است و فرصتی طلایی در اختیار پژوهشگران و اندیشمندان قرار می‌دهد تا بتوانند دغدغه‌های پژوهشی خود را متناسب با مسائل جامعه و با رویکرد حل آن‌ها، در جوامع علمی مطرح کنند.

وحدتی با اشاره به برگزاری کرسی‌های ترویجی در ایام ماه محرم گفت: این ایام فرصت بسیار مناسبی است که در خصوص مباحثی همچون قیام امام حسین(ع) و آثار تاریخی و فرهنگی این نهضت کبیر دینی و همچنین تبیین فلسفه گریستن و عزاداری بر مصائب اهل بیت(ع) که با همه دشواری‌ها و مصیبت‌های طاقت فرسا، کوچک‌ترین ضعفی از خود بروز ندادند و در واقع قهرمانان انسانیت و اخلاق انسانی بودند بحث و گفت‌وگو شود.

دبیر کمیته دستگاهی کرسی های ترویجی اضافه کرد: بنیاد پژوهش‌های اسلامی در سال گذشته چند نشست علمی با موضوع بررسی راهپیمایی اربعین و نقش آن در ساحت‌های مختلف از جمله رویکرد تمدنی به آن، برگزار کرد که بازتاب بسیار خوبی در بین اهالی پژوهش به همراه داشت.

وی ادامه داد: امسال نیز امیدواریم بتوانیم نشست‌هایی مربوط به قیام عاشورا در قالب کرسی‌های ترویجی در راستای روشنگری نهضت حسینی داشته باشیم. ما در این خصوص وارث دغدغه‌های بزرگانی مانند شهید مطهری در موضوعات مختلف همچون نهضت امام حسین(ع) و درک و فهم درست از عاشورا هستیم .

این مقام مسئول تصریح  کرد: حال که شاهد پدیده بزرگی مانند راهپیمایی جهانی اربعین هستیم، می‌توانیم با تبیین و نقد علمی آن، وجوه فرهنگی و تمدنی آن را در قالب کرسی‌های ترویجی، مورد بررسی قرار دهیم.