نویسنده:   سیدجلال ربانی     تاریخ نگارش:   1395/10/18     ساعت:   10:46:05
بازدید:   442
 
 
مرحوم واعظ زاده؛ سعه صدر در برخورد با شاگردان، نگاه کلان و جامع به جهان اسلام

خبرگزاری ایکنا: معاون پژوهش و برنامه‌ریزی بنیاد پژوهش‌های اسلامی آستان قدس رضوی با بیان اینکه مرحوم واعظ‌زاده نگاه کلان و جامعی به جهان اسلام داشت و همواره الگوهای انسانی و اسلامی مدنظرش بود، گفت: نبود ایشان لطمه بزرگی به جهان اسلام و تشیع وارد خواهد کرد.


به گزارش خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا) از خراسان رضوی، میزگرد «بررسی شخصیت علمی آیت‌الله محمد واعظ‌زاده‌خراسانی»، از علمای بزرگ جهان اسلام و نخستین دبیرکل مجمع جهانی تقریب مذاهب اسلامی به همت ایکنای خراسان رضوی در بنیاد پژوهش‌های اسلامی آستان قدس رضوی برگزار شد.
در این میزگرد سیدمحسن ناجی، معاون پژوهش و برنامه‌ریزی بنیاد پژوهش‌های اسلامی آستان قدس رضوی با اشاره به ویژگی‌های شخصیتی استاد واعظ‌زاده اظهار کرد: ایشان نه تنها بسیار پرکار بود بلکه کارهایی هم که انجام می‌داد، عمق بسیاری داشت و تاثیرگذار بود.
ناجی با بیان اینکه پایه‌های علمی استاد واعظ زاده خیلی خوب چیده شده بود و این برای هر کسی اتفاق نمی‌افتد، افزود: مرحوم واعظ‌زاده شناخت جامعی نسبت به منابع علوم داشت و در رشته‌های مختلف نظیر فقه، اصول، کلام، حدیث و ... مشخص بود و به اوج رسیده بود.
وی کتابخانه استاد واعظ‌زاده را مصداق بارز جامعیت علمی ایشان داشت و اظهار کرد: کتابخانه استاد که شامل ۱۲ هزار جلد کتاب است و آن را به بنیاد پژوهش‌های اسلامی آستان قدس رضوی اهدا کرده است، شامل منابع دسته‌ اولی از موضوعات مختلف است همچنین استاد کتاب‌های تفسیر کهنی را دارد ضمن اینکه در انتخاب کتب، بهترین تصحیح را نیز برگزیده است.
وی با بیان اینکه برخلاف کتابخانه‌های شخصی اساتید که به صورت سلیقه‌ای چیده می‌شود، کتابخانه استاد واعظ شده به روش علمی توسط خودش چیده می‌شد، تصریح کرد: استاد واعظ‌زاده هر ساله فردی را به نمایشگاه کتاب تهران می‌فرستاد تا جدیدترین و بهترین نسخ کتب منتشره را خریداری و به کتابخانه ایشان که به بنیاد اهدا کرده بودند، اضافه کند.
ناجی با اشاره به سفرنامه‌های استاد واعظ‌زاده گفت: استاد در سال ۱۳۴۰ یادداشت‌هایی را نوشته که الان دارد منتشر می‌شود این یادداشت‌ها بسیار ذی‌قیمت است چرا که اساتید بسیاری سفر مطالعاتی داشته‌اند اما کمتر کسی را می‌بینیم که مانند مرحوم واعظ‌زاده خاطرات و دستاوردهای خود از سفرهایش را اینگونه ثبت و ضبط کرده باشد.
وی با تاکید بر نظم و انضباط استاد واعظ‌زاده اظهار کرد: ایشان نه تنها به سفرنامه نویسی پرداخته بلکه هر مطلبی که از خودش در پوسترها، مجلات و روزنامه‌ها و... منتشر شده  را جمع‌آوری و در پوشه‌های مشخصی گذاشته است علاوه بر این تمام نامه‌هایی هم که برای استاد آمده، ان‌ها را هم دسته‌بندی و جمع‌اوری کرده است.
وی در ادامه به تلاش استاد در تربیت شاگردانش اشاره کرد و گفت: ایشان در برخورد با شاگردان سعه صدر زیادی داشت و برای ترغیب آنان به فراگیری علم و دانش و پژوهش، تلاش می‌کرد در این راستا یکی از اقداماتی که انجام می‌داد این بود که هر پژوهشگری از او می‌خواست مقدمه‌ای برای اثرش بنویسد، استاد واعظ‌زاده به رغم مشغله‌ فراوان این کار را انجام می‌داد و حتی برای پژوهش‌های بسیار معمولی هم وقت می‌گذاشت و مقدمه می‌نوشت.
ناجی با اشاره به اینکه قبل از انقلاب، دانشگاه برای اولین بار با هدف مقابله با حوزه علمیه وارد ایران شد و ابتدا در تهران و سپس در مشهد، تاسیس شد، گفت: مرحوم واعظ‌زاده و استاد شانه‌چی از اولین کسانی بودند که نسبت به ورود به دانشگاه و تربیت شاگرد در آن محیط احساس مسئولیت کردند و در دانشگاه منقول و معقول قدیم که همین الهیات اکنون است مشغول تدریس شدند.
وی با اشاره به اقدامات استاد واعظ‌زاده در تقریب مذاهب اظهار کرد: ایشان از همان سال‌های اولی که مدیریت تقریب مذاهب را بر عهده گرفت، ارتباطات بسیار منطقی و معقولانه‌ای با کشورهای مختلف داشت، دیدگاه‌های مختلف را می‌شنید اما هیچ‌گاه موضع نمی‌گرفت همین موضوع باعث شد که ارتباطات خوبی با ایشان برقرار شود.
وی ادامه داد: مشکلاتی که امروز تکفیری‌ها برای مسلمان به وجود آورده‌اند به خاطر دور بودن مسلمان از یکدیگر است و اگر بحث تقریب مذاهب در کشورهای اسلامی رعایت می‌شد، امروز جوامع اسلامی چنین وضعیتی را نداشتند.
وی در پایان با بیان اینکه مرحوم واعظ‌زاده نگاه کلان و جامعی به جهان اسلام داشت و هواره الگوهای انسانی و اسلامی مدنظرش بود، گفت: نبود ایشان لطمه بزرگی به جهان اسلام و تشیع وارد خواهد کرد و حتی روابط شیعه و سنی ممکن است لطمه ببیند.