نویسنده:   غلامرضا کحلکی     تاریخ نگارش:   1398/07/20     ساعت:   20:34:58
بازدید:   502
 
 
تبیین فعالیت‌های دفتر همکاری‌ها و پژوهشهای اسنادی و نسخ خطی بنیاد پژوهش‌های اسلامی

بخش های علمی متعددی در بنیاد پژوهش های اسلامی آستان قدس رضوی فعال هستند که یکی از آن ها، دفتر همکاری‌ها و پژوهشهای اسنادی و نسخ خطی است؛ برای اطلاع بیشتر از فعالیت های این دفتر با محمد فرح زاد، پژوهشگر بنیاد پژوهش های اسلامی آستان قدس رضوی که در این بخش از بنیاد به جامعه علمی کشور خدمت می کند گفتگویی کوتاه کرده ایم که در ادامه آن را می خوانید.


 



به گزارش اداره روابط عمومی و بین الملل بنیاد پژوهش‌های اسلامی آستان قدس رضوی محمد فرح‌زاد پژوهشگر دفتر همکاری‌ها و پژوهش‌های اسنادی و نسخ خطی بنیاد پژوهش‌های اسلامی آستان قدس رضوی اظهار کرد: این دفتر از اول تیر 1397 آغاز به کارکرده است و هدف اصلی آن این است که پلی برای همکاری‌های مشترک علمی و پژوهشی میان بنیاد پژوهش‌های اسلامی و سازمان کتابخانه‌ها، موزه‌ها و مرکز اسناد آستان قدس رضوی باشد و رویکرد اصلی آن نیز بررسی و آماده‌سازی و انتشار پژوهش‌های اسنادی و نسخ خطی سازمان کتابخانه‌ها، موزه‌ها و مرکز اسناد است.
وی یکی از آثار منتشرشده این دفتر را، کتاب ارزشمند «فرمان‌های آستان قدس در دوره صفویه» برشمرد و گفت: این اثر در پی تبیین و شناساندن اسناد تشکیلات اداری آستان قدس در دورۀ صفویه، موجود در آرشیو مرکز اسناد آستان قدس رضوی، است که در دو بخش به معرفی آن‌ها پرداخته است.
این پژوهشگر ادامه داد: در بخش نخست با عنوان رهیافتی در اسناد، به پیشینۀ پژوهش درزمینۀ احکام و فرمان‌های دورۀ صفویه می‌پردازد؛ در ادامه و با توجّه به اسناد پروانچه‌، رقم‌‌ و تعلیقچه‌ موجود در آرشیو مرکز اسناد آستان قدس رضوی، شکل ظاهری و ارزش‌های اطلاعاتی آن‌ها بیان می‌شود و در پایان استنتاج و تحلیلی در مورد هریک از این اسناد، ارائه‌شده است.
وی همچنین افزود: در بخش دوم به تفکیک، اسناد پروانچه، رقم و تعلیقچۀ موجود در آرشیو، بازنویسی و تحشیه‌نویسی شده است. در این مجموعه، برای سهولت بهره‌گیری پژوهشگران تاریخ، اسناد بر اساس تاریخ صدور، تنظیم گردیده است. از آثار منتشرشده دیگر باید از کتاب فاخر و ارزشمند «احادیث کاشی‌های زرین‌فام حرم مطهر امام رضا علیه‌السلام» تألیف استاد عبدالله قوچانی یادکرد.
فرح‌زاد به دیگر پژوهش‌های اسنادی و نسخ خطی در دست اقدام این دفتر اشاره کرد و گفت: «تاریخ تحلیلی مطبوعات خراسان» یکی از آثار در دست‌کار این دفتر است که جلد دوم آن در آینده نزدیک چاپ می‌شود و جلد سوم آن نیز مراحل پایانی را پشت سر می‌گذارد.
وی همچنین گفت: کتاب، «گزیده اسناد ماندگار» که آماده‌سازی نهایی آن انجام و به واحد نشر واگذارشده، دیگر آن‌که کتاب «گنجینه مهرهای رضوی» که تمامی مهرهای نواب تولیت از دوره صفوی تا اوایل دوره پهلوی را در برمی‌گیرد و همچنین کتاب «بازشناخت 114 تفسیر خطی فارسی» اثر مرحوم دکتر اردلان که نسخ خطی آن در گنجینه نسخ خطی کتابخانه مرکزی موجود است را از دیگر آثار در دست چاپ این دفتر برشمرد.
این پژوهشگر همچنین خاطرنشان کرد: چاپ دوم کتاب «اجازات علما» برگرفته از نسخه‌های خطی است که در دو جلد تهیه‌شده و ارزیابی و تصویب‌شده است و کتاب «اعلامیه‌ها و بیانیه‌های انقلاب اسلامی» موجود در مرکز اسناد نیز مراحل ویرایش و تنظیم و ارزیابی آن در دست انجام است.
وی اضافه کرد: «مجموعه مقالات بررسی رویدادهای انقلاب اسلامی در مشهد» و «روزشمار تاریخ آستان قدس رضوی در مطبوعات فارسی» و
«واقعه گوهرشاد و خاندان اسدی» را می‌توان از دیگر کارهای در دست ارزیابی دفتر همکاری‌ها و پژوهش‌های اسنادی و نسخ خطی بنیاد پژوهش‌های اسلامی آستان قدس رضوی برشمرد.