نویسنده:   غلامرضا کحلکی     تاریخ نگارش:   1398/08/16     ساعت:   16:36:32
بازدید:   888
 
 
به همت بنیاد پژوهش‌های اسلامی آستان قدس رضوی، کتاب «تاریخچه و جلوه‌های هنری مدرسه میرزا جعفر» در نمایشگاه کتاب مشهد معرفی شد

کتاب «تاریخچه و جلوه‌های هنری مدرسه میرزا جعفر» به همت بنیاد پژوهش‌های اسلامی آستان قدس رضوی در بیست و یکمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب مشهد رونمایی و معرفی شد.


 

به گزارش اداره روابط عمومی و بین الملل بنیاد پژوهش های اسلامی آستان قدس رضوی، مراسم معرفی کتاب تاریخچه و جلوه‌های هنری مدرسه میرزا جعفر اثر حجت‌الاسلام بشیر سراجی و همسرش فاطمه حسینی با حضور حجت‌الاسلام والمسلمین مهدی شریعتی‌تبار مدیر گروه فقه و اصول بنیاد پژوهش‌های اسلامی آستان قدس رضوی و جمعی از استادان و پژوهش‌گران علاقه‌مند در سرای اهل قلم نمایشگاه کتاب مشهد برگزار شد.
حجت‌الاسلام سراجی در این مراسم با بیان اینکه مدرسه میرزا جعفر با هدف اهتمام تبلیغ و نشر معارف علوم دینی در دوره شاه عباس دوم ساخته شده است، ابراز کرد: ساخت این مدرسه باعظمت از سوی میرزا جعفر سروقدی یکی از بازرگانان بنام مشهد در سال 1057 هجری آغاز شد و براساس اسناد تاریخی موجود در مدت دو سال ساخت آن به اتمام رسید. از این رو ساخت این مدرسه می‌تواند الگویی برای معماران کشور باشد.
نویسنده این کتاب گفت: مدرسه میرزا جعفر به دلایل مختلف در ادوار گوناگون تاریخی آسیب‌های بسیاری دید، اما هیچ‌گاه طلاب این مدرسه را ترک نکردند و با حضور حتی تعداد محدود خود از تعطیلی مدرسه جلوگیری کردند.
وی به وجود عکس‌های هوایی مدرسه میرزا جعفر در کتاب اشاره و اضافه کرد: این مدرسه در ضلع شمال غربی بارگاه ملکوتی امام رضا(ع) قرار دارد و دو ضلع غربی و شرقی آن به ترتیب به صحن هدایت و بست طبرسی مشرف است.
حجت‌الاسلام سراجی با اشاره به تاریخچه احیا و مرمت مدرسه میرزا جعفر بیان کرد: دو مدرسه خیرات خان و میرزا جعفر که به ترتیب در سال‌های 1057 و 1059 هجری قمری در دوره صفوی ساخته شده بودند پس از پیروزی انقلاب اسلامی با حفظ سبک کهن خود احیا و بهم متصل شدند و مجموعه فعلی دانشگاه علوم اسلامی رضوی شکل گرفت.
این محقق با تأکید بر اینکه مدرسه میرزا جعفر از نظر مکانی نزدیک‌ترین مرکز آموزشی به بارگاه معصومین(ع) است، افزود: بزرگان بسیاری همچون شهید مطهری و حرعاملی در این مدرسه درس خواندند یا تدریس کردند.
وی درباره جلوه‌های هنری مدرسه میرزا جعفر گفت: یکی از اتاق‌های این مدرسه مزین به دیوارنگاری‌ها و نقاشی‌های بسیار زیبایی با رنگ‌های طبیعی است که در آن کتابخانه کوچک مدرسه در دوره صفوی جای داشته است.
این پژوهشگر ادامه داد: همچنین به اعتقاد متخصصان مقرنس‌های این مدرسه منحصربه‌فرد است. از طرف دیگر، این مدرسه دارای حدود 140 کتیبه است که بیش از 90 کتیبه آن مربوط به موضوع علم می‌شود.
وی با تأکید بر اینکه کتاب تاریخچه و جلوه‌های هنری مدرسه میرزا جعفر، اثری میان‌رشته‌ای است، بیان کرد: مخاطبان این کتاب در چهار دسته عموم مردم علاقه‌مند به فرهنگ و تمدن ایرانی اسلامی، دانشگاهیان و علمای علوم دینی، مورخان و اهل تاریخ و متخصصان علوم معماری و عمران قرار می‌گیرند.
حجت‌الاسلام سراجی گفت: همواره برایم جالب بود که چطور یک تاجر دوره صفوی اموالش را صرف تأسیس یک مدرسه دینی می‌کند و دغدغه پایداری این مدرسه و ترویج علوم دینی دارد. از سویی دیگر با توجه به اینکه خودم نیز در مکان این مدرسه تحصیل کرده‌ام، احساس دین نسبت به آن می‌کردم بنابراین تصمیم به تحقیق و مطالعه درباره مدرسه میرزا جعفر و تألیف این کتاب گرفتم.
وی با بیان اینکه کتاب تاریخچه و جلوه‌های هنری مدرسه میرزا جعفر در هفت فصل تدوین شده است، افزود: این فصل‌ها شامل «تاریخچه بنا و بانی مدرسه میرزا جعفر»، «معماری مدرسه میرزا جعفر»، «تحولات و تعمیرات، موقوفات، تولیت و فعالیت‌های آموزشی»، «مفاهیم معماری به‌کار رفته در بنا»، «تزیینات»، «سازه» و «تأسیسات» می‌شود.
لازم به ذکر است، کتاب تاریخچه و جلوه‌های هنری مدرسه میرزا جعفر به همت بنیاد پژوهش‌های اسلامی آستان قدس رضوی در قطع وزیری و شمارگان 200 نسخه در سال 1398 به چاپ اول رسیده است.