نویسنده:   غلامرضا کحلکی     تاریخ نگارش:   1398/09/05     ساعت:   14:51:26
بازدید:   625
 
 
از سوی پژوهشکده «علوم اسلامی» بنیاد پژوهش های اسلامی آستان قدس رضوی؛ نشست تخصصی «عصری سازی افعال پیامبر(ص)» برگزار شد

بنیاد پژوهش های اسلامی آستان قدس رضوی نشست تخصصی «عصری سازی افعال پیامبر(ص)» را برگزار کرد. به گزارش اداره روابط عمومی و بین الملل بنیاد پژوهش های اسلامی آستان قدس رضوی...


 

حجت الاسلام مهدی مردانی گلستانی سرپرست پژوهشکده علوم اسلامی بنیاد پژوهش‌های اسلامی آستان قدس رضوی در این نشست که با حضور جمعی از محققان و پژوهشگران برگزار شد، با اشاره به سوره احزاب آیه 21اظهار کرد: لَّقَدْ كَانَ لَكُم فِي رَسُولِ ٱللَّهِ أُسْوَةٌ حَسَنَةٌ لِّمَنْ كَانَ يَرجُواْ ٱللَّهَ وَٱليَومَ ٱلأٓخِرَ ؛ قطعا براى شما در رفتار رسول خدا(ص) مايۀ اقتدا و سرمشق زندگى است، براى كسى كه به خدا و روز واپسين اميد (قلبى و عملى) دارد. 

تأسی و الگوگیری از افعال پیامبر(ص) بر پایه آموزه‌های قرآن و سنت، امری لازم و ضروری است؛ چنانکه خداوند متعال، رسول خدا(ص) را به عنوان الگو معرفی کرده و مؤمنان را به تأسی از رفتار ایشان فراخوانده است.

وی افزود: اما الگوگیری از افعال پیامبر(ص) همیشه ساده و هموار نیست و گاه بهره‌گیری از افعال ایشان به دلیل محدودیت های تاریخی با مشکل مواجه شده است. همانگونه که غذا خوردن با برده‌گان، سوار شدن بر الاغ بی‌پالان، دوشیدن شیر بُز و پوشیدن لباس پشمی  از جمله افعالی است که در زمان پیامبر(ص)، مطلوب و پسندیده بوده است ولی امروزه به دلیل تغییر شرایط زمانی و تفاوت رویکرد فرهنگی، امری مرجوح تلقی می‌شود؛ چراکه، فعل پیامبر(ص) مطابق با شرایط و فضای دوره صدور شکل گرفته است و طبیعتا متناسب با عرف و فرهنگ آن زمان فهمیده می‏شود.

این پژوهشگر تصریح کرد: در دوره معاصر که اقتضائات زمانی و محیطی رفتار تغییر کرده است، امکان انجام عینِ فعل پیامبر بزرگ اسلام(ص) وجود ندارد و می‌بایست مطابق شرایط جدید بازسازی شود. از این رو، برای الگوگیری از افعال پیامبری که در فاصله 1400 ساله با مخاطب امروز قرار دارند، می بایست اقتضائات عصر جدید را در نظر گرفت و رفتارهای ایشان را متناسب با فرهنگ زمانه «عصری‌سازی» کرد؛ موضوعی که با تکیه بر ظاهر متون رفتارشناختی پیامبر(ص) پدید نمی‏آید و نیازمند تعریف مبانی، روش و تحلیل نمونه های مرتبط است.

سرپرست پژوهشکده علوم اسلامی بنیاد پژوهش‌های اسلامی آستان قدس رضوی ادامه داد: لباس پشمی لباس فقرا و محرومان است از این رو حضرت تاکید دارند که همانند فقرا لباس بپوشید و از غرور و تکبر بی جا خوداری کنید.

وی همچنین خاطر نشان کرد:خدا خوردن بر روی زمین همراه با بردگان و سلام کردن بر کودکان نیز از مصادیق فروتنی و تواضع است. پیامبر بزرگ اسلام(ص) هرگاه بر کودکان می گذشتند به آنان سلام می کردند و به کودکان احترام می گذاشتند.

حجت الاسلام مردانی تصریح کرد: ما باید با بازسازی افعال معصومین (ع) و به تاسی از رفتار و کردار آنان زندگی کنیم تا به سعادت دنیوی و اخروی نائل شویم.