نویسنده:   سیدجلال ربانی     تاریخ نگارش:   1395/12/17     ساعت:   11:32:37
بازدید:   773
 
 
«محاسبه نفس» از شایسته‎ترین امور است.

مدیرعامل بنیاد پژوهش‎های اسلامی آستان قدس رضوی، گفت: یکى از موضوعاتى که در روایات بسیار بر آن تأکید شده و از شایسته ترین امور برای انسان به شمار می‎رود، «محاسبه نفس» است.


به گزارش آستان نیوز، حجت الاسلام و المسلمین مهدی شریعتی‎تبار، در سلسله جلسات اخلاق کارگزاران که در بنیاد پژوهش‎های اسلامی آستان قدس رضوی برگزار شد، به تفسیر بخش پایانی خطبه 222 نهج البلاغه پرداخت و عنوان کرد: امیرالمومنین حضرت علی(ع)، در بخش پایانی این خطبه به محاسبه نفس اشاره کرده است. محاسبه نفس از جمله ویژگى‌هایى است که خداوند متعال به روح انسان عطا کرده و مى‌تواند بر اعمال خود نظارت و مراقبت داشته باشد.
وی ابراز کرد: منظور از محاسبه نفس این است که هر کس در پایان هر سال، ماه، هفته یا در پایان هر روز به محاسبه کارهاى خویش بپردازد و عملکرد خود را در زمینه خوبی‎ها و بدی‎ها، اطاعت و عصیان، خداپرستى و ... به صورت دقیق مورد محاسبه قرار دهد.
وی با بیان اینکه همان طور که یک تاجر در پایان روز، ماه و سال به حسابرسی می‎پردازد، ما نیز باید اعمال و رفتارمان را محاسبه کنیم، تصریح کرد: جان، نفس و عمر ما که گرانبهاترین کالا و سرمایه ماست، باید مورد حسابرسی قرار گیرد، زیرا در غیر این صورت ضرر کرده‎ایم.
شریعتی تبار افزود: امیرالمومنین حضرت علی(ع)، در این خطبه آورده است: «ای انسان نفس خودت را محاسبه کن،  زیرا به نفع خودت است». نتیجه حسابرسی در امور این است که اگر موفقیت‎هایی کسب کرده‎ایم، خدا را شکر و سپاس می‎کنیم و در غیر این صورت تلاش  می‎کنیم تا افتخاراتی به دست بیاوریم.
وی تصریح کرد: ما در موضوعات و مسائل مختلف، نباید خود را با دیگران مقایسه کنیم. بلکه باید خودمان را با اصول، معیارها و چشم‌اندازها و غایتی که مد نظرمان بوده محاسبه کنیم و بسنجیم.
مدیر عامل بنیاد پژوهش‎های اسلامی آستان قدس رضوی، ادامه داد: چشم انداز ما باید این باشد که خلیفه الله شویم و با این مقیاس اگر خود را بسنجیم، دائما در راه عمل، ایمان، تقوای الهی، ارشاد دیگران و خیر و صلاح تلاش می‎کنیم و به خاطر ارزش و غایتی که داریم خودمان را می‎سنجیم.
وی عنوان کرد: نسبت به تخلف دیگران باید امر به معروف و نهی از منکر و ارشاد و روشنگری داشته و مراقب اعمال و رفتار خود باشیم. دیگران هم حسابرسی خودشان را دارند. هر کس باید به عیوب خود بپردازد و در اصلاح اعمال خودش کوشا باشد.
شریعتی‎تبار خاطرنشان کرد: باید تمام همت‎مان این باشد تا کاری که به ما واگذار شده را به نحو احسن و به درستی انجام دهیم و هر چه در توان داریم در مسئولیتی که به ما محول شده، به کار بندیم. اگر کوتاهی کردیم و از وقتمان استفاده بهینه نکردیم، باید طلب استغفار کنیم.