نویسنده:   سیدجلال ربانی     تاریخ نگارش:   1396/03/03     ساعت:   11:57:16
بازدید:   1426
 
 
جلد سی و سوم کتاب «المعجم فی فقه لغه القرآن و سر بلاغته» چاپ و منتشر شد

جلد سی و سوم کتاب «المعجم فی فقه لغه القرآن و سر بلاغته» چاپ و منتشر شد


به گزارش آستان نیوز، یکی از ارزنده‌ترین کتاب‌هایی که در چند سال اخیر، جلدهایی از آن به چاپ رسیده، «المعجم فی فقه الغة القرآن و سر بلاغته» نام دارد که اثری فاخر و ارزشمند از بنیاد پژوهش‌های اسلامی آستان قدس رضوی است و در سال 1384 بنا بر  توصیه مقام معظم رهبری عنوان «الموسوعه القرآنیه الکبرى» به نام این کتاب اضافه شد.
اصل این طرح بنا بر نظر و ابتکار سرپرست گروه مرحوم استاد واعظ‎زاده خراسانی و با اشراف وی شکل گرفته است و این کتاب همان طور که از نام آن پیداست، مربوط به حوزه الفاظ و مفردات قرآن و بلاغت و اعجاز بلاغی است که در آن هر یک از کلمات قرآن به ترتیب حروف تهجّی (الفبایی) با سه رویکرد لغوی، بلاغی و تفسیری مورد بحث و بررسی قرار می¬گیرد.
ارج نهادن و توجه ویژه به بازشناسی هر چه بیشتر و بهتر کتاب مقدس قرآن و کلام خدا، از دیرباز یکی از دغدغه‌های آستان قدس رضوی بوده است. تألیف و چاپ آثار متعدد و ارزشمند در زمینه‌ علوم قرآنی، از راه‌های نمایش عظمت این کتاب الهی است.
مراحل چاپ این کتاب، به گونه‌ای است که در آن سیر تحول و تطور معنایی هر یک از کلمات قرآن در نزد دانشمندان علم لغت و بلاغت و تفسیر مورد توجه قرار گرفته و تمام مطالب مربوط به بحث‎های لغوی، تفسیری و بلاغی و ... با رعایت ترتیب زمانی در یک جا گردآوری شده است تا امکان تطبیق و مقایسه دیدگاه‎ها برای خوانندگان و پژوهشگران فراهم شود.
این اثر دارای 4 بخش است که بخش اول آن، با عنوان «نصوص لغویّه» نام‎گذاری شده است. در بخش دوم نیز همه متون تفسیری از قرن اول هجری تا زمان معاصر با عنوان «نصوص تفسیریّه» به شیوه¬ای خاص که با حذف و ارجاع مکررات همراه بوده، جمع‎آوری و تنظیم شده است.
بخش سوم، سیر تحول معنایی و لغوی هرکلمه با عنوان «الأصول اللّغویه» را مورد بررسی قرار داده و به کاربردهای حقیقی و مجازی هر کلمه اشاره شده است، در واقع این بخش بیان ارتباط معنای حقیقی و مجازی است.
بخش چهارم این اثر که بخشی اساسی و بسیار مهم است، به کاربردهای متعدد الفاظ قرآنی و میزان ارتباط آن‎ها با یکدیگر اختصاص دارد، این بخش به قلم توانای استاد محمد واعظ زاده خراسانی با عنوان «الاستعمال القرآنی» تحریر شده است.
این‌ کتاب‌ دایره‌ المعارفی‌ است‌ درباره‌ قرآن‌، معارف‌ و علوم‌ قرآنی‌. مدخل¬های کتاب‌ براساس‌ ریشه‌ اصلی‌ کلمات‌ قرآن‌ تنظیم‌ شده‌ و هر مدخل‌ از جنبه‌های ‌مختلف‌ علوم‌ قرآنی‌ مورد بررسی‌ قرار گرفته‌ است‌. بدین‌ ترتیب‌ که‌ هر مدخل‌ در آغاز از لحاظ‌ لغوی‌ و دانش‌ ریشه‌شناسی‌ بررسی‌ و سپس‌ آرای‌ دانشمندان ‌صاحب‌ نظر در آن‌ باره‌ مطرح‌ می‌شود. همین‌ فرایند از منظر علم‌ تفسیر، بلاغت‌، شأن‌ نزول‌، تاریخ‌ و... نیز اعمال‌ می‌شود.