نویسنده:   سیدجلال ربانی     تاریخ نگارش:   1396/04/01     ساعت:   09:42:56
بازدید:   833
 
 
تبیین صفات برجسته انسان در حکمت 289 نهج البلاغه

پژوهشگر گروه قرآن بنیاد پژوهش‌های اسلامی آستان قدس رضوی گفت: حضرت علی(ع) در حکمت 289 نهج البلاغه به 11 صفت و فضایل برجسته انسانی اشاره می‌کنند.


به گزارش آستان نیوز، حجت‌الاسلام والمسلین نوری کوهبنانی، در سلسله جلسات سخنرانی ویژه ماه مبارک رمضان که در بنیاد پژوهش‌های اسلامی آستان قدس رضوی برگزار شد، به تبیین صفات برجسته و ممتاز انسانی در گفتار سراسر نورانی امام علی(ع) پرداخت و عنوان کرد: کوچک شمردن دنیا یکی از این صفات است. این کوچک شمردن سبب مى‌شود که براى رسیدن به مال، مقام و ثروت به سراغ گناه نرویم، براى رسیدن به آن زیاد دست و پا نزنیم و حرص، طمع، حسادت و ... را که زاییده حب دنیاست از خود دور سازییم.
وی تصریح کرد: بنده شکم نبودن یکی از ویژگی‌ها و صفات برجسته انسانی است. ارزش هر انسانی به اندازه همتش است و کسی که همتش شکمش باشد، ارزشش نیز به همان اندازه است.
پژوهشگر گروه قرآن بنیاد پژوهش‌های اسلامی آستان قدس رضوی گزیده و حساب شده سخن گفتن را از دیگر صفات  مومنان دانست و افزود: این افراد در زندگی از همه پیشى مى‌گیرند. مستمعان را بهره‌مند مى‌سازند و عطش آن‌ها را فرو مى‌نشاند.
وی خاطرنشان کرد: این مومنان به دلیل نهایت تواضع بر حسب ظاهر، انسان ضعیفی هستند و مردم نیز آنان را ضعیف می‌شمردند، ولى هرگاه کار مهم و جدى به میان ‌آید، همانند شیر بیشه مى‌خروشند و مانند مار بیابانى به حرکت در مى‌آیند. این افراد اظهار قدرت و توانایى نمى‎کنند و متکبر و خودبزرگ بین نیستند، ولى مرد عملند. به هنگام بروز مشکلات یا در میدان جهاد در مقابل دشمن، توانایى خویش را آشکار می‌سازند و دشمن را درهم مى‌کوبند.
کوهبنانی در جای دیگری از سخنان خود به مناقب و فضایل حضرت علی(ع) اشاره و تصریح کرد: یکی از ویژگی‌های بارز و برجسته مولی موحدین حضرت علی(ع) وفای به عهد است. در اول سوره مومنون صفات مومنان ذکر شده است. یکی از این صفات وفای به عهد است که سفارش فراوانی در آیات و روایات شده است. امام علی (ع) همواره پیشگام وفای به عهد بودند.
پژوهشگر گروه قرآن بنیاد پژوهش‌های اسلامی آستان قدس رضوی اظهار کرد: عدل و عدالت حضرت علی(ع) از دیگر صفات بارز ایشان است. عدالت ایشان به اندازه‌ای بود که مخالفان و دشمنان نیز سخن از عدل و عدالت ایشان می‎گفتند.
وی خاطرنشان کرد: خدای متعال منبع نور است و ذکر و یاد خدا، عبادت و انس با او و احادیث اهل بیت عصمت و طهارت(ع) از بزرگترین عوامل نورانیت قلب انسان به شمار می‌رود.