نویسنده:   محمدحسین ولی پور     تاریخ نگارش:   1399/04/28     ساعت:   17:29:48
بازدید:   530
 
 
مروری برآثار منتشر شده بنیاد پژوهش های اسلامی با محوریت «نهج البلاغه»

نهج البلاغه منتخبي از«خطابه‌ها»،«دعاها»، «وصايا»، «نامه‌ها» و«جمله‌هاي كوتاه» مولاي متقيان علي (ع) است که توسط اديب علامه مرحوم سيد ‏رضى رضوان الله عليه در سال 400 هجرى قمری از ميان صدها كتاب و منبع گردآورى و تنظيم شده است. بنیاد پژوهش های اسلامی بنا به رسالتی که دارد یکی از محورهای فعالیت پژوهشی خود را موضوع نهج البلاغه قرار داده است که در این گزارش به برخی از آثار این بنیاد با محوریت نهج البلاغه اشاره شده است.


«سلسله موضوعات درس‌هایی از نهج البلاغه» دربردارنده 40 موضوع

بنیاد پژوهش‌های اسلامی تاکنون 40 موضوع در مجموعه کتاب‌های «سلسله موضوعات درس‌هایی از نهج البلاغه» با قلم توانای حجت‌الاسلام و المسلمین جواد محدثی به چاپ رسانده است.سفر آخرت، موعظه، شگردهای شیطان، دشمن شناسی، توبه بازگشت به فطرت، دوستی و... برخی از عناوین مجموعه کتاب‌های درس‌هایی از نهج البلاغه است که تا کنون چندین بار تجدید چاپ شده و در اختیار علاقه‌مندان و نهج البلاغه پژوهان قرار گرفته است.


«بررسی فقه الحدیثی ملاحم نهج البلاغه»

این کتاب که به قلم مریم محمدی ثانی و به همت بنیاد پژوهش های اسلامی آستان قدس رضوی منتشر شده است در چهار فصل مفهوم شناسی واژه ملاحم و واژگان مرتبط با آن، جایگاه علم غیبت در آموزه‌های دینی، پیشگویی‌هایی که به واقعیت پیوسته اند و همچنین پیشگویی هایی را که هنوز تحقق پیدا نکرده اند را مورد بررسی قرار داده و صحت وقوع ملاحم محقق شده را اثبات کرده است.

700 نکته از نهج البلاغه در«پرتوی از آفتاب»

کتاب «پرتوی از آفتاب» نیز از دیگر آثار این بنیاد است که به قلم  محمد حسن حائری نگاشته شده است؛ در این کتاب با گزینش بخش هایی ترجیحا کوتاه از خطبه ها، نامه ها و حکمت ها، برخی از نکته های اعتقادی، سیاسی و... استفاده از آن ها را به صورت موضوعی و با شماره هایی مسلسل تدوین کرده است.

«تجلی امامت در نهج البلاغه »

این کتاب نخست به ضرورت شناخت امام علی (ع) اشاره کرده و سپس به مطالب متنوعی چون سیمای محمد(ص) و خاندان او درنهج البلاغه، ویژگی های رهبر در کلام امام (ع)، امام حق در نهج البلاغه، قرآن، سنت و عترت پیامبر(ص)، حقوق متقابل امام (ع) و امت، سابقه ایمان و جهاد امام (ع)، پایگاه رفیع علم امام (ع)، تقوا و زهد امام (ع) و.. پرداخته است. کتاب حاضر توسط علاء الدین حجازی تالیف شده که برای آشنایی مخاطبان با نهج البلاغه با نثری روان و ساده نگاشته شده است.

«شرح نهج البلاغه»

کتاب «شرح نهج البلاغه» شرحی کلامی و فلسفی از نهج البلاغه است؛ مولف در آغاز برای آشنایی خواننده بحث الفاظ را به طور کامل آورده و آن گاه به شرح خطبه ها، نامه ها و دیگر گفتار امام (ع) پرداخته است. در این اثر کلام امام(ع)در زمینه مسائل اعتقادی، مبدا و معاد، هدایت و ارشاد مورد بررسی قرار گرفته است. این اثر توسط ابن میثم بحرانی نگاشته شده و به همت گروه مترجمان بنیاد پژوهش های اسلامی ترجمه شده است.

«المنهج الموضوعی لشرح ابن ابی الحدید لکتاب نهج البلاغه»

منهج موضوعی شرح ابن ابی الحدید بر نهج البلاغه کوشیده است با شناسایی موضوعات مختلف طرح شده و در این مجموعه ارزشمند، آن ها را از نظر محتوا کنار یکدیگر بگذارد و به خواننده امکان دهد علاوه بر اینکه تمام موضوعات پراکنده در جلدهای مختلف را در کنار یکدیگر ببیند، عمق و ره آوردهای علمی – تاریخی آن را نیز به نمایش گذارد و همچنین گستره و عمق نهج البلاغه را نشان می دهد.

گفتنی است؛ تا کنون 6 جلد از کتاب «المنهج الموضوعی لشرح ابن ابی الحدید لکتاب نهج البلاغه» توسط گروه مطالعات قرآنی بنیاد پژوهش های اسلامی آستان قدس رضوی منتشر شده است.