نویسنده:   محمدحسین ولی پور     تاریخ نگارش:   1399/07/28     ساعت:   11:26:52
بازدید:   405
 
 
پژوهشگر گروه اخلاق و تربیت اسلامی بنیاد پژوهشهای اسلامی آستان قدس رضوی؛ عدم حساسیت در برابر تکثر اندیشه‌ها از اصول گفتمانی در سیره رضوی است

پژوهشگر گروه اخلاق و تربیت اسلامی بنیاد پژوهشهای اسلامی آستان قدس رضوی عدم حساسیت در برابر تکثر اندیشه‌ها را یکی از اصول گفتمانی در سیره امام رضا(ع) ذکر کرد.


به گزارش اداره روابط عمومی و بین‌الملل بنیاد پژوهشهای اسلامی آستان قدس رضوی، حجت الاسلام رضا وطن‌دوست پژوهشگر گروه اخلاق و تربیت اسلامی بنیاد پژوهشهای اسلامی آستان قدس رضوی، در وبینار تخصصی«سیره عملی و علمی امام رضا(ع) در تعامل با پیروان و ادیان و مذاهب اسلامی» که با همکاری بنیاد پژوهشهای اسلامی و سازمان علمی و فرهنگی آستان قدس رضوی برگزار شد، عنوان کرد: دین مبین اسلام دینی است که برای همه انسان‌ها کرامت ذاتی قائل است.
وی بیان کرد: کرامت ذاتی در برابر کرامت اکتسابی قرار دارد و خداوند سبحان در سوره مبارکه بقره انسان را خلیفه‌الله لقب داده است و می‌فرماید: «ما شما انسان‌ها را خلیفه در زمین قرار دادیم».
این پژوهشگر ادامه داد: خداوند جایگاه خاصی برای انسان در روی زمین قائل شده و فرموده است ما فرزندان آدم را تکریم کرده ایم، از همین رو ذیل این آیات نکاتی را می‌توان متذکر شد. یکی از نکات این است که خلافت انسان و سجده ملائکه بر انسان نشان دهنده جایگاه ویژه او در نظام آفرینش و کرامت ذاتی اوست.
وی با بیان اینکه انسان دارای کرامت ذاتی است و طبق آیات قرآن، بر فرشتگان برتری دارد، افزود: خداوند فرشتگان را تک بعدی و با بعد الهی آفریده، اما انسان را دو بعدی آفریده است یک بعد الهی و بعد دیگر حیوانی، اگر انسان بعد الهی خودش را تقویت کند مقام او برتر از فرشتگان است، اما اگر بعد حیوانی خود را رشد دهد، از جایگاه ویژه‌ای که خدا برای او قرار داده سقوط می‌کند.
حجت الاسلام وطن دوست به شیوه‌هایی که امروزه در گفت و گوی تمدنی باید مورد توجه قرار گیرد، اشاره کرد و گفت: یکی از اصول گفت‌وگو عدم حساسیت در برابر تکثر اندیشه‌هاست؛ آئین‍های مختلفی همچون یهودیت، مسیحیت، اسلام و.... در جهان وجود دارد؛ همانگونه که انسان‌ها به لحاظ رنگ پوست و حتی اثر انگشت و... متفاوت‌اند به لحاظ اندیشه نیز متفاوت هستند؛ از همین رو این تکثر اندیشه را باید بپذیریم.
وی تصریح کرد: امام رضا(ع) قائل به تکثر اندیشه بودند و به همین خاطر ضمن احترام به اندیشه طرف مقابل با اندیشه های متفاوت، به آنان آزادی می‌دادند تا در خصوص تفکرات و اندیشه‌های خود سخن بگویند و آزادی بیان داشته باشند.
این پژوهشگر حوزه اخلاق و تربیت اسلامی در ادامه خاطر نشان کرد: متاسفانه امروزه این تکثر اندیشه وجود ندارد و نشان دهنده این است که برای انسان کرامتی قائل نیستند.
وی پایبندی به اصول مشترک را از دیگر ویژگیهای سیره گفتمانی امام رضا(ع) ذکر کرد و گفت: ما انسان‌ها یک اشتراکی داریم و آن خداجویی است؛ همه انسان‌ها با فطرت خداجویی آفریده شده‌اند و در این ویژگی مشترک هستند.