نویسنده:   غلامرضا کحلکی     تاریخ نگارش:   1399/08/10     ساعت:   18:35:58
بازدید:   420
 
 
در کنفرانس بین‌المللی آسیب‌شناسی مطالعات تاریخ اهل‌بیت(ع) در دوره معاصر صورت گرفت؛ معرفی مهم‌ترین آسیب‌شناسی تحقیقات مستشرقان در عرصه مهدویت پژوهی در دوره معاصر

معرفی مهم‌ترین اشکالات و آسیب‌شناسی تحقیقات مستشرقان در عرصه مهدویت پژوهی به‌ویژه در دوره معاصر از موضوعاتی بود که در کنفرانس بین‌المللی آسیب‌شناسی مطالعات تاریخ اهل‌بیت(ع) در دوره معاصر موردبررسی قرار گرفت.


به گزارش اداره روابط عمومی و بین‌الملل بنیاد پژوهشهای اسلامی آستان قدس رضوی، زهیر دهقانی آرانی، عضو هیئت‌علمی مرکز تخصصی مهدویت در کنفرانس بین‌المللی آسیب‌شناسی مطالعات تاریخ اهل‌بیت(ع) در دوره معاصر که به میزبانی نمایندگی بنیاد پژوهشهای اسلامی آستان قدس رضوی در قم برگزار شد، به ارائه مقاله‌ای با موضوع «آسیب‌شناسی تحقیقات مستشرقان در مورد مهدویت با بررسی سیر تطور مهدویت پژوهی غربیان از آغاز تا دوره معاصر» پرداخت.

وی ابراز کرد: مستشرقان بیش از 105سال است که به تحقیق و پژوهش و اعلام نظر درزمینهٔ مهدویت و موضوعات پیرامونی پرداخته‌اند. این تحقیقات که با گذر زمان همراه با فرازوفرود و ویژگی‌های خاص هر دوره بوده است، تا زمان معاصر ادامه دارد.

عضو هیئت‌علمی مرکز تخصصی مهدویت در ادامه عنوان کرد: مبانی، رویکردها، روش‌ها، موضوعات موردتوجه و منابع مورداستفاده خاورپژوهان برای تحقیق درزمینهٔ مهدویت در هر دوره دچار تغییرات و تحولاتی شده است. تحقیق جاری که با روش توصیفی تحلیلی و بر پایه بررسی و تحلیل نظرات بیش از 200مستشرق دو سده اخیر در یک رساله دانشگاهی تنظیم‌شده، درصدد احصاء و معرفی مهم‌ترین اشکالات و آسیب‌شناسی تحقیقات مستشرقان در عرصه مهدویت پژوهی به‌ویژه در دوره معاصر است.

وی افزود: بر اساس نتایج این پژوهش، وجود نگاه پیش‌فرضانه یا یک‌سویه، استفاده غیرصریح و ناموزون از منابع اسلامی و شیعی، اتخاذ رویکردها و روش‌های نامناسب با موضوع و درنهایت کلی یا جزئی‌نگری ناهمگون در عرصه‌های مختلف مبانی، منابع، رویکرد یا گزینش موضوعات، اصلی‌ترین نقایص و آسیب‌های مستشرقان فعال و صاحب دیدگاه در موضوع مهدویت شمرده‌شده است.