نویسنده:   محمدحسین ولی پور     تاریخ نگارش:   1399/08/27     ساعت:   18:21:26
بازدید:   535
 
 
درج بیش از 80 حدیث از کتاب عیون اخبارالرضا(ع) در تقویم قدس رضوی؛ مروری بر فرآیند مراحل تدوین «تقویم قدس رضوی»

تقویم قدس رضوی قدیم‌ترین سالنامه حدیثی کشور به شمار می‌رود که به مدت 36 سال بدون وقفه و در مجموع با شمارگان بیش از سه و نیم میلیون نسخه منتشر شده است. بنیاد پژوهشهای اسلامی آستان قدس رضوی از سال1365 تا کنون به تهیه و توزیع تقویم قدس رضوی با ویژگی‌هایی منحصر به فرد اقدام کرده است. این تقویم همواره از سوی مراکز پژوهشی و علمی و جامعه اسلامی و ایرانی مورد استقبال و توجه قرار گرفته است. همزمان با نزدیک شدن ایام پایانی سال، این مرکز در حال آماده‌سازی تقویم سال 1400 است؛ به همین منظور در خصوص تغییرات محتوایی و فرایند مراحل تدوین این تقویم، با مسعود ضیائی کارشناس مسئول تقویم قدس رضوی به گفت‌وگو می‌نشینیم.


لطفا در ابتدا به فرایند تدوین «تقویم قدس رضوی» اشاره بفرمایید.
مراحل تدوین تقویم قدس رضوی در سالهای گذشته بدین صورت بود که پس از دریافت یک نسخه از تقویم رسمی کشور بر اساس محاسبه شورای مرکز تقویم موسسه ژئوفیزیک در تیر ماه، کار آماده‌سازی تقویم شروع می‌شد که با توجه به درخواست عاملان فروش مبنی بر تسریع در عرضه تقویم، در سال جاری از اواسط فروردین ماه سال جاری  فرایند جدید تدوین تقویم با تقسیم  مناسبتهای شمسی، قمری و میلادی و انتخاب یک حدیث یا آیه برای هر مناسبت آغاز شد و در خرداد ماه به پایان رسید، سپس احادیث برای تایید کارشناس حدیث ارسال و بعد از اعمال نظرات اصلاحی ، ترجمه احادیث توسط مترجم عربی بازبینی و ویرایش شد. در مرحله بعد با دریافت تقویم رسمی کشور از موسسه ژئوفیزیک، روزهای قمری، شمسی و میلادی و  مناسبتهای آن  تنظیم  و  پیامهای امام خمینی(ره) و  رهبر معظم انقلاب انتخاب و به منظور صفحه آرایی با نرم افزار ایندیزاین به حروفچین و صفحه‌آرای تقویم تحویل شد.در شهریور و مهر ماه سال جاری گروه علمی تقویم به منظور اتقان بیشتر کار، با تشکیل 14 جلسه کارشناسی، تمامی محتوای صفحات تقویم به ویژه احادیث و ترجمه آن را به دقت بازخوانی کردند‌. پس از اعمال نظرات گروه علمی، پرینت نهایی تقویم توسط چهار ویراستار بازخوانی و هم اکنون دو ماه زودتر از سال گذشته آماده ارسال به چاپخانه شده است.
تقویم سال1399 و 1400 چه رویکردهای جدیدی دارد؟
تشکیل گروه علمی تقویم، گزینش و درج بیش از 80 حدیث از کتاب شریف عیون اخبار الرضا(ع)، گزینش و درج فرازهای مهم بیانیه گام دوم انقلاب در قالب پیامهای مقام معظم رهبری، افزودن 12 تصویر اختصاصی و کمیاب از تصاویر قدیمی حرم مطهر و اماکن متبرکه در بین صفحات تقویم، تغییر در طراحی صفحات داخلی تقویم وطراحی‌های جدید برای جلد تقویم و ایجاد تنوع در آن از رویکردهای جدیدی است که در تقویم قدس سال 1400 لحاظ شده است.
این سالنامه دارای چه ویژگیهایی است؟
در این سالنامه ضمن درج مناسبت‌های مهم تاریخی و سیاسی، مذهبی، ملی و جهانی، در هر روز، آیه‌ای از قرآن یا حدیثی از معصومین(ع) با توجه به مناسبت‌های مندرج در همان روز، ذکر شده است. همچنین، اوقات شرعی تهران و مشهد و شمار روزهای گذشته و مانده تا پایان سال، زمان ورود و خروج قمر به برج عقرب در هر ماه و روز و ساعت کسوف (خورشید گرفتگی) و خسوف (ماه گرفتگی) برای ادای فریضه نماز آیات،شاخص قبله، اطلاعات مختصری از زندگانی چهارده معصوم(ع)، شماره تلفن های آستان قدس رضوی و مراکز مهم در مشهد، تهران و ... از دیگر بخش های این تقویم پرمخاطب است.
لطفا در ادامه به سایر محصولات گروه تقویم نیز اشاره بفرمایید.
«تقویم رومیزی 1400 »یکی دیگر از محصولاتی است که در بنیاد تدوین شده و آماده ارسال به چاپخانه است. از ویژگی‌های این تقویم می‌توان به درج ترجمه365 روایت متناسب با مناسبت روز، اوقات شرعی مشهد، اوقات قمر در عقرب، و... اشاره کرد. همچنین «احادیث موضوعی بر اساس سال شمار قدس رضوی1400» نیز در واقع سالنامه‌ای ابتکاری و نوپدید است که بر مبنای تقویم قدس تنظیم شده است، با این تفاوت که در هر صفحه آن حدود 6 آیه و روایت  با توجه به مناسبت روز درج شده که امید است دانشوران دست‌اندر کار وعظ، خطابه و سخنرانی و همه علاقه‌مندان به آیات قرآن و رهنمودهای پیشوایان معصوم (ع) از آن بهره‌مند شوند.