نویسنده:   میثم محتاجی     تاریخ نگارش:   1397/01/07     ساعت:   23:17:27
بازدید:   744
 
 
دکتر حداد عادل؛ تحول در علوم انسانی مستلزم خودآگاهی و استفاده از مبانی دینی است.

رئیس شورای تحول در علوم انسانی شورای عالی انقلاب فرهنگی، گام‌ مؤثر در تحول علوم انسانی را در خودآگاهی و استفاده از مبانی دینی عنوان کرد.


از سری برنامه‌های «بر بال اندیشه؛ میزبانی در حریم علمی عالم آل محمد (علیهم السلام)» که در آستانۀ آغاز سال نو به همت بنیاد پژوهش‌های اسلامی آستان قدس رضوی برگزار می‌شود، این بنیاد میزبان غلامعلی حداد عادل، رئیس شورای تحول در علوم انسانی شورای عالی انقلاب فرهنگی بود. طی این بازدید نشستی با حضور پژوهشگران بنیاد در محل تالار شیخ طوسی (ره) برگزار شد.

دکتر حداد عادل در این نشست اظهار کرد: مقام معظم رهبری رسیدن به تمدن اسلامی را هدف انقلاب اسلامی تعریف کرده‌اند و اگر ما نتوانیم به این غایت دست پیدا کنیم کاوش و پژوهش ما جزو امور تاریخی قرار خواهد گرفت و این نگاهی است که غربی‌ها نسبت به اسلام دارند. 
وی افزود: غربی‌ها هیچ تمدنی را در حد و اندازه تمدن خود نمی‌دانند و مبنای ارزش‌گذاری به سایر تمدن‌ها را میزان شباهتی که به تمدن غرب دارد می‌دانند و هر تمدنی که ادعای استقلال داشته باشد آن را بر نمی‌تابند.
حداد عادل تصریح کرد: تمام ناراحتی غرب از انقلاب اسلامی ایران، ادعای استقلال در فرهنگ و تمدن و نرفتن زیر بار ارزش‌ها و تمدن‌های فرهنگ غربی است.
عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی تأکید کرد: اگر تمام اقدامات ما به درستی انجام گیرد اما علوم انسانی ریشه در تمدن غرب داشته باشد، محال است که به تمدن اسلامی دست یابیم؛ زیرا تمدن انسانی غربیان نشئت گرفته از جهان بینی اسلامی، معنوی و وحیانی ما نسیت.
حداد عادل افزود: آنچه که از تحول علوم انسانی یاد می‌کنیم بدان معنا نیست که مخالف دستاوردهای غرب هستیم بلکه اقدامات بسیاری در حوزه علوم انسانی غرب صورت گرفته که درست است و مورد قبول ما نیز هست.
وی اظهار داشت: غربی‌ها بعد از رنسانس دیگر از کلیسا دستور نگرفته و دین و شریعت نقشی در اداره جامعه نداشته و فیلسوفان به جای پیامبران بایدها و نبایدها را تعیین ‌کردند. 
عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی، قدم نخست برای تحول علوم انسانی را «خود آگاهی» بیان کرد و گفت: استفاده از مبانی معنوی و فلسفی مورد قبول دین و حرکت به سمت علوم انسانی از موضوعاتی است که باید در این مسیر مورد بهره‌برداری قرار گیرد.
حداد عادل، همچنین تدوین انسان شناسی اسلامی را اقدامی مؤثر در مسیر حرکت به سوی تمدن انسانی عنوان کرد و گفت: تولید علوم انسانی باید به مرز عمل و اداره در جامعه برسد و ضروری است تا نگاهی نقادانه نسبت به روش‌ها و اصول داشته باشیم.
وی خاطر نشان کرد: تمدن ما از یک سنت فلسفی نیرومند و غنی برخوردار است که هیچ گاه متوقف و منقطع نشده و کشور ما مهمترین میراث‌دار فلسفه انسانی بوده است.