نویسنده:   میثم محتاجی     تاریخ نگارش:   1397/02/02     ساعت:   12:06:58
بازدید:   928
 
 
مهم‌ترین راه و صحیح‌ترین روش تحقیق، بهره‌مندی از منابع اصیل است و محققان و پژوهشگران باید به سراغ منابع اصلی بروند. 

یک پژوهشگر و استاد دانشگاه با بیان اینکه ما باید بر اساس منابع تحقیق کنیم، گفت: مهم‌ترین راه و صحیح‌ترین روش تحقیق، بهره‌مندی از منابع اصیل است و ما محققان و پژوهشگران باید به سراغ منابع اصلی برویم. 


دكتر مرتضي كريمي‌نیا، در نشست «معرفي و تبيين كلان طرح‌هاي پژوهشي غرب در موضوع احياء تراث شيعي» که با حضور جمعی از پژوهشگران و محققان در تالار شیخ طبرسی بنیاد پژوهش‌های اسلامی آستان قدس رضوی برگزار شد، اظهار کرد: اتفاقات مهمی از 1400 سال پیش تا کنون در دنیا رخ داده است که بخش زیادی از این اتفاقات را غربیان رقم زده‌اند.
وی با بیان اینکه، این اتفاقات را در دو بخش با طرح این سؤالات که چه اتفاقاتی رخ داده و چه باید کرد؟ می‌توان مطرح کرد، گفت: ما با یک اسلام شناس در غرب مواجه نیستیم بلکه با تاریخ اسلام شناسی مواجه‌ایم که دراین زمینه مشترکاتی در تمام دنیا وجود دارد.
کریمی‌نیا ادامه داد: در حال حاضر کنشگران به مسائلی که در سال‌های اخیر مطرح می‌شود، با مسائلی که در 100 سال گذشته رخ داده، با نگاهی متفاوت‌تری می‌نگرند و همچنین نگاه و پژوهش‌هایی که غربیان نسبت به موضوع اسلام دارند با تحقیقات و پژوهش‌هایی که برای نمونه در حوزه علمیه قم و دیگر مراکز مذهبی صورت می‌گیرد، بسیار تفاوت دارد.
وی افزود: تولید علم در حوزه علمیه قم، با نگاه تاریخی صورت نمی‌گیرد و یک فقیه تلاش نمی‌کند علت تاریخی را کشف کند. اما برای یک محقق غرب این دلیل تاریخی بسیار مهم است. نگاه غالب در غرب همواره تاریخی و ادبی بوده است. از این رو نمی‌توان تصور کرد که در پژوهش‌های غربی احادیث صحیح از ناصحیح تمیز داده شود.
وی اظهار کرد: باید بین فضای آکادمیک و آن چیزی که در عرصه رسانه دیده می‌شود تفاوت قائل شد. یک سری مطالعات وجود دارد که برای عوام تولید می‌شود اما وقتی همان موضوع را در دانشگاه ارائه می‌دهیم مطالعات بسیار عمیق‌تری نیاز است.
کریمی نیا اضافه کرد: هر محقق و پژوهشگری نیاز دارد که میراث شیعی خود را بشناسد در غیر این صورت نمی‌تواند آثار غربیان را مطالعه و مورد نقد و بررسی قرار دهد. ما باید دانشجویان را مسلح کنیم تا میراث، متون کهن و ادبی خودشان را بشناسند تا بتوانند زبان غربیان را بفهمند. تلاش باید به سمت تخصص‌گرایی، تمرکز بخشیدن و سهل‌گرایی باشد.
وی، با اشاره به اینکه ما با ترجمه کردن و نقد نویسی فارسی در این 40 سال اخیر به جایی نرسیده‌ایم، عنوان کرد: یکی از مهم‌ترین کارهای ما این است که در کنفرانس‌ها و مقالات و ناشران غربی مشارکت داشته باشیم تا تاثیرگذاری ما در غرب روشن و تر شود.
گفتنی است: اميد حسين‌نژاد؛ پژوهشگر حوزه علوم اسلامی، در این نشست به «معرفي و تبيين كلان طرح‌هاي پژوهشي غرب در موضوع احياء تراث شيعي» پرداخت و موضوعات مطرح شده از سوی حجت الاسلام و المسلمین دكتر محمد حسن زماني و دكتر مرتضي كريمي‌نيا نقد و بررسی شد.

 

 

اخبار مرتبط: