نویسنده:   میثم محتاجی     تاریخ نگارش:   1397/02/15     ساعت:   08:10:35
بازدید:   926
 
 
با پرداختن به موضوع حیات ائمه اطهار و تشیع و همچنین تعامل و افزوده‌های سادات به تاریخ می‌توانیم هویت خود را بهتر بشناسیم.

غلامرضا جلالی مدیر گروه انقلاب و تمدن نوین اسلامی بنیاد پژوهش‌های اسلامی آستان قدس رضوی در نشست نقد و بررسی کتاب «اطلس تاریخی سادات ایران»‌ گفت: با پرداختن به موضوع حیات ائمه اطهار و تشیع و همچنین تعامل و افزوده‌های سادات به تاریخ می‌توانیم هویت خود را بهتر بشناسیم.


نشست نقد و بررسی کتاب‌ «اطلس تاریخی سادات ایران» به همت بنیاد پژوهش‌های اسلامی آستان قدس رضوی در سرای اندیشه نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران برگزار شد.

مدیر گروه انقلاب و تمدن نوین اسلامی بنیاد پژوهش‌های اسلامی آستان قدس رضوی به‌عنوان سخنران این نشست گفت: این کتاب کندوکاو درباره نیروهایی است که مهم‌ترین مولدان حرکت‌های سیاسی اجتماعی و فرهنگی در جهان اسلام بودند. بدون تردید علما نقش بسیار مهمی در تولید علم اسلامی، هدایت نهضت‌های اسلامی و مدیریت جامعه برعهده داشتند و در این میان علمای سادات موقعیت ویژه‌ای دارا بودند. متاسفانه مطالعات مربوط به نسب‌شناسی و تبارشناسی این سادات در سده‌های اخیر بسیار کمرنگ شده است. برای هویت‌سازی نیازمند انجام مطالعاتی در این زمینه هستیم.
غلامرضا جلالی ادامه داد: با پرداختن به موضوع حیات ائمه اطهار و تشیع و همچنین تعامل و افزوده‌های سادات به تاریخ می‌توانیم هویت خود را بهتر بشناسیم. این مطالعات از نوع مطالعات بینارشته‌ای است.
این پژوهشگر تصریح کرد: در این مطالعه 560 عنوان کتاب از قرن نهم به بعد به‌صورت گروهی مورد پژوهش قرار گرفت و دستاوردهای خوبی نیز بدست آوردیم که یکی از این دستاوردها تدوین مجموعه 12 جلدی «اطلس تاریخی سادات ایران» است که در آن 12 منطقه مهم ایران از لحاظ تاریخی و جغرافیایی مورد بررسی قرار گرفته و نقش خاندان‌های سادات را در تحولات محیطی بررسی می‌کند.

جلالی افزود: برای تالیف این مجموعه از یک روش علمی متناسب با نیاز جامعه استفاده شده و سعی کردیم این نکته که سادات مهاجر به ایران دارای چه بافت و چه خانواده‌هایی بودند، مورد بررسی قرار گیرد. این نوع مطالعات قبلا به‌صورت موردی انجام شده بود، ولی امروز با استفاده از منابع معتبر به‌صورت جامع و گروهی تدوین شده است. در حال حاضر نیز مشغول تهیه نقشه جامعی از پراکندگی جغرافیایی ورود سادات به ایران هستیم و در بررسی‌ها به 200 مکان جغرافیایی در فلات ایران رسیدیم. البته مهاجرت‌ها فقط به ایران نبوده بلکه در دیگر نقاط جهان اسلام نیز صورت گرفته است.