نویسنده:   میثم محتاجی     تاریخ نگارش:   1397/02/25     ساعت:   17:12:17
بازدید:   661
 
 
در حضور تولیت آستان قدس رضوی صورت گرفت؛ گزارشی از فعالیت‌ها و رویکردهای جدید بنیاد پژوهش‌های اسلامی.

فعالیت‌ها و رویکردهای جدید گروه‌های مختلف بنیاد پژوهش‌های اسلامی آستان قدس رضوی، با حضور تولیت آستان قدس رضوی تشریح شد.


مدیر عامل بنیاد پژوهش‌های اسلامی آستان قدس رضوی در حاشیه بازدید تولیت آستان قدس رضوی از این مرکز، که با حضور دکتر محمد مهدی طهرانچی؛ معاون علمی آستان قدس رضوی، برخی از اعضای هیئت مدیره بنیاد و شورای پژوهش و نشر و مدیران گروه‌های پژوهشی بنیاد برگزار شد، به تبیین رویکردهای جدید این مرکز پرداخت و عنوان کرد: در سال 95 شورای تحول بنیاد پژوهش‌های اسلامی تشکیل  و با توجه به گذشت سه دهه از تأسیس این مرکز، اصلاح اساس‌نامه را در دستور کار خویش قرار داد..

حجت الاسلام محمود مرویان حسینی، ابراز کرد: هیئت مدیره در شورای تحول بنیاد، اساس‌نامه‌ای را تصویب کردند. بر اساس اساس‌نامه جدید مقرر شده است، بنیاد پژوهشکده‌ای با مأموریت‌های خاص داشته باشد.

وی همچنین خاطر نشان کرد: تشکیل، اندیشکده با محوریت آینده‌پژوهی در حوزه‌های علوم اسلامی و ایده‌پردازی درباره پژوهش‌های اسلامی و مرکز تحقیقات میراثی که کارهای میراثی بنیاد در این مرکز انجام خواهد شد، از دیگر برنامه‌های آتی این مرکز است.

مدیر گروه انقلاب و تمدن نوین اسلامی نیز در ادامه به تشریح یکی از طرح‌های این گروه که جریان هجرت سادات ایران است پرداخت و تصریح کرد: پس از تحقیقات و مطالعات بسیار در خصوص هجرت سادات ایران و پس از استخراج منابع اولیه که تا قرن نهم را در برمی‌گیرند، 560 منبع در این زمینه به دست آمد که توانستیم به ویژه پراکندگی سادات در کل ایران دست یابیم. از این رو بیش از 100 هزار کار برگ را فراهم کردیم و 18 هزار مزار و سادات مهاجران شناسایی شد.

غلامرضا جلالی، اظهار کرد: این مطالعات در خصوص اطلس مهاجرت سادات در ایران است که شناخت خاندان‌های بزرگ و نهضت‌ها را به ما نشان می‌دهد.در کنار این کار، ما نزدیک به 240 نقشه سکونت، حاکمیت و پراکندگی و خاندانهای بزرگ سادات را تولید کردیم که کاری جدیدی است و  تا کنون در هیچ کتابی نشر پیدا نکرده است.

مدیر گروه فرهنگ و سیره رضوی نیز به تبیین فعالیت‌های ویژه این گروه پرداخت و عنوان کرد: تا کنون بیش 210 عنوان کتاب با رویکرد معرفی زندگانی و سیره امام رضا(ع)، زیارت و آستان قدس رضوی به همت این گروه تولید شده است.

امیر سلمانی رحیمی به طرح‌های کلان گروه فرهنگ و سیره رضوی اشاره کرد و افزود: دایره‌المعارف آستان قدس رضوی، فرهنگ نامه رضوی و اطلس رضوی از کارهای در دست اقدام این گروه است.  

معاون پژوهشی بنیاد پژوهش‌های اسلامی آستان قدس رضوی نیز در ادامه این نشست به گزارشی از فعالیت‌های پژوهشی دفتر همکاری‌های بنیاد با کتابخانه در موضوع پژوهش‌های اسنادی و نسخ خطی پرداخت و بیان کرد: در بخش اسناد اخیرا کتابی با عنوان کتاب «تاریخ نقاره‌خانه رضوی» به چاپ رسیده است. این اثر دربردارنده، سابقۀ نقاره‌نوازی در ایران، تاریخچۀ نقاره‌خانه آستان قدس رضوی، کارکنان و مشاغل نقاره‌خانه، سازها، وظایف و شیوۀ نقاره‌نوازی و ساختمان و محل نقاره‌خانه به همراه تصاویری تاریخی از نقار‌ه‌خانۀ حرم مطهر است.

محسن ناجی نصرآبادی کتاب  «آثار سنگی موزه آستان قدس رضوی» را از دیگر پژوهش‌های این مرکز برشمرد و افزود: این اثر حاصل سه سال کار میدانی و کتابخانه‌ای بر روی حدود 500 اثر و شی سنگی است. مهم‌ترین ویژگی این کتاب آن است که تقریباً هیچ یک از آثار معرفی شده در این مجموعه، پیش از این درجایی معرفی نشده است.

در این جلسه تولیت معظم آستان قدس رضوی ضمن تقدیر از فعالیت‌های بنیاد پژوهش‌های اسلامی، راهبردهای جدیدی برای فعالیت‌های پژوهشی بنیاد ارائه نمودند.