نویسنده:   میثم محتاجی     تاریخ نگارش:   1397/02/19     ساعت:   14:21:23
بازدید:   786
 
 
به همت بنیاد پژوهش های اسلامی آستان قدس رضوی؛ کتاب « تفسیر ابوالفتوح رازی در نگاه اندیشمندان» به زیور چاپ آراسته شد.

«تفسیر ابوالفتوح رازی در نگاه اندیشمندان» عنوان اثری است که به تازگی از سوی بنیاد پژوهش‌های اسلامی آستان قدس رضوی منتشر و روانه بازار نشر شده است.


مهم‌ترین تفسیری که در نیمه سده هشتم هجری به زبان فارسی نگارش یافته «روض الجنان و روح الجنان فی تفسیر القرآن» مشهور به تفسیر «ابوالفتوح رازی» است که بر مشرب فقه جعفری به دست دانشمندی فقیه، متکلم و پارسی‌دان به نام «حسین بن علی بن احمدالخزاعی النیشابوری» معروف به شیخ ابوالفتوح رازی نوشته شده است.

این تفسیر که بر اساس تقسیم‌بندی و روش مولف و تصریح منابع کهن در 20 جلد نگارش یافته، قدیم‌ترین تفسیر شیعه و یکی از امهات تفاسیر فارسی است که هم به سبب مذهبی و هم به لحاظ ادبی، حائز اهمیت است. از این رو برخی از بزرگان دینی آن را معجزه تالیف دانسته‌اند.

ابوالفتوح، علاوه بر زبان عربی در ادب فارسی از نظم و نثر  تبحر کامل داشت و کتاب وی از بزرگ‌ترین نمونه‌های نثر فصیح فارسی است. این تفسیر ارزشمند به کوشش دکتر محمد جعفر یاحقی و دکتر محمد مهدی ناصح و چند تن از پژوهشگران از سال 1365 تا 1376 در گروه فرهنگ و ادب بنیاد پژوهش‌های اسلامی آستان قدس رضوی تصحیح شده و به چاپ رسیده و ویرایش علمی آن بر عهده حجت الاسلام و المسلمین محمد حسن خزاعی بوده است.

کتاب پیش رو، مجموعه 10 مقاله مستند و تحقیقی از منشورات مجله مشکوه درباره تفسیر گرانقدر ابو‌الفتوح رازی است. هر یک از نویسندگان از منظری خاص، به بررسی و تحلیل مبحثی پرداخته‌اند که می‌تواند پژوهندگان را در شناخت محتوای این تفسیر یاری رساند.

گزارشی از سیر تکوین و تدوین تفسیر ابوالفتوح رازی، اصلی در تصحیح تفسیر ابوالفتوح رازی، مقایسه ترجمه آیات در دو تفسیر ابوالفتوح رازی و ترجمه تفسیر طبری، بیتی بازیافته از رودکی، پرتوی از فضایل حضرت زهرا(س) در تفسیر روض الجنان و کشف الاسرار، شمه‌ای از فضایل حضرت علی(علیه السلام) در کتاب «روض الجنان و روح الجنان» مشهور به ابوالفتوح رازی و... برخی از مطالب این کتاب را تشکیل می‌دهد.