نویسنده:   میثم محتاجی     تاریخ نگارش:   1397/04/13     ساعت:   19:06:01
بازدید:   682
 
 
با همکاری بنیاد پژوهش‌های اسلامی آستان قدس رضوی و پژوهشگاه حوزه و دانشگاه؛ کتاب «اخبار اهل بیت(علیهم السلام) در میراث مکتوب مدائنی» به چاپ رسید.

کتاب «اخبار اهل بیت(علیهم السلام) در میراث مکتوب مدائنی» با همکاری بنیاد پژوهش‌های اسلامی آستان قدس رضوی و پژوهشگاه حوزه و دانشگاه منتشر شد.


مدائنی از اخباریانی است که در تاریخ نگاری اسلامی قرن سوم نقش اساسی داشته است. وی در تک نگاری که زیر مجموعه‌ای از تاریخ نگاری اسلامی است، آثار بسیاری در موضوعات مختلف به رشته تحریر در آورده است. نبوغ علمی او دلالت بر آگاهی گسترده وی در زمینه‌های گوناگون علوم است، به طوری که فهرست‌نگاران کتاب‌های بی شماری را برای او بر شمرده‌اند که تنها نامی از آن‌ها در کتاب‌ها باقی مانده است و گزارش‌ها یا ذکر برخی از کتاب‌های او را می‌توان در تالیفات مولفان پس از او یافت.
هدف از پژوهش حاضر نشان دادن گستره فرهنگ و تمدن اسلامی در قرن سوم است که چگونه محدثانی همچون مدائنی صرف نظر از مذهب، نقش اساسی در ایجاد شاخه‌های دانش تاریخ نگاری اسلامی داشته‌ا‌ند و مولفان پسینی در تکمیل دانش آنان کوشیده‌اند تا با ابتکارات جدید در طول تاریخ در شکوفایی این دانش‌ها نقش‌آفرین و تاثیرگذار بوده‌اند.
در کتاب «اخبار اهل بیت (علیهم السلام) در میراث مکتوب مدائنی» تلاش شده است تا کتاب‌هایی که فهرست‌نگاران و دیگران از مدائنی درباره اهل بیت(علیهم السلام) از آن نام برده‌اند، با ذکر عنوان موضوع آن تبیین شود و سیر تطورات و گسترش آن‌ها نشان داده شده است.
در این اثر گزارش‌هایی که از مدائنی درباره اهل بیت(علیهم السلام) در منابع گوناگون وجود داشته، گردآوری شده است و سپس گزارش‌ها دسته‌بندی موضوعی شده است. به طور مثال اخبار مربوط به رسول خدا(ص) و هر امام در جای خودش قرار گرفته است.
این پژوهش در سه فصل با موضوعات «مدائنی و خاندان او»، «موضوعات اخبار اهل بیت(علیهم اسلام) در آثار مدائنی» و« نصوص المدائنی حول اخبار اهل بیت(علیهم السلام)» تدوین شده است و به موضوعاتی همچون، پیشینه تحقیق، معرفی و منابع پژوهش، انگیزه تاریخ‌نگاران تک‌نگار، جایگاه مولفان تک‌نگار در قرن دوم و سوم هجری، شخصیت مدائنی، موضوعات به پیش از اسلام و پس از آن در آثار مدائنی و....می پردازد.
اثر حاضر به عنوان منبع اصلی برای دانشجویان رشته تاریخ اسلام، فرهنگ و تمدن اسلامی در مقاطع تحصیلی کارشناسی ارشد و دکترا قابل استفاده است.
حسین مرادی نسب این اثر را تالیف کرده است و سعید رضا علی عسکری کار ویرایش آن را بر عهده داشته است.