نویسنده:   میثم محتاجی     تاریخ نگارش:   1397/04/30     ساعت:   08:03:42
بازدید:   592
 
 
مدیر گروه فقه و اصول بنیاد پژوهش‌های اسلامی آستان قدس رضوی: نیروی عقل می‎تواند انسان را به قله کمال برساند.

حجت الاسلام شریعتی تبار، مدیر گروه فقه و اصول بنیاد پژوهش‌های اسلامی آستان قدس رضوی عنوان کرد: نیروی عقل می‎تواند انسان را از نظر آگاهی و شناخت نسبت به خود و جهان و درک حقایق هستی به قله کمال برساند.


حجت الاسلام و المسلمین شریعتی‎تبار در ویژه برنامه شکوه رضوان حرم مطهر رضوی که بعد از نماز مغرب و عشاء در صحن جامع رضوی برگزار شد، عنوان کرد: خدای متعال در آیه 70 سوره اسراء به تکریم و جایگاه انسان اشاره می‎کند و می‎فرماید که «ما آدمی‎زادگان را گرامی داشتیم و آنها را در خشکی و دریا، بر مرکب‎های راهوار حمل کردیم و از انواع روزی‎های پاکیزه به آنان روزی دادیم و آنها را بر بسیاری از موجوداتی که خلق کرده‎ایم، برتری بخشیدیم».
وی ادامه داد: دو کلمه تفضیل و تکریم در آیه 70 سوره اسراء هر کدام اشاره به یک دسته از موهبت‎های الهی درخصوص انسان دارند، «تکریم» انسان به‎واسطه عقل است و «تفضیل» او به ‎واسطه آن است که آنچه به همه موجودات داده شده از همه آن‎ها انسان سهمی افزون‎تر دارد و این رویه در خوراک، پوشاک، ازدواج و طریقه زندگی و رفتار اجتماعی و سایر شئون زندگی بشر جاریست.
مدیر گروه فقه و اصول بنیاد پژوهش‌های اسلامی آستان قدس رضوی تصریح کرد: علامه طباطبایی در تفسیر المیزان می‎فرمایند که این آیه ناظر به برتری انسان بر سایر موجودات مادی است و چون ملائکه اصلا وجودشان غیر مادی است لذا این آیه اشاره‎ای بر برتری انسان بر ملائکه ندارد و فقط دلالت می‎نماید که انسان به حسب وجود مادیش از حیوان و جن برتری دارد.
وی افزود: البته این فضیلت و برتری انسان زمانی است که انسان بتواند از عقلش به شیوه درست و در راه صحیح استفاده کند، اگر انسان عقلش را اسیر شهوات نفسانی کند هرگز فضیلت و کرامتی نسبت به دیگر موجودات ندارد.
این کارشناس مسائل دینی تأکید کرد: نیروی عقل می‎تواند انسان را از نظر آگاهی و شناخت نسبت به خود و جهان و درک حقایق هستی به قله کمال برساند و او را در بلندای آسمان ماوراء طبیعت به پرواز درآورد.