نویسنده:   سیدجلال ربانی     تاریخ نگارش:   1395/07/04     ساعت:   10:40:03
بازدید:   680
 
 
نشست مقدماتی مدیریت حج و تعطیلی حج از منظر فقه و تاریخ برگزار شد

نشست مقدماتی «مدیریت حج (حرمین شریفین) و تعطیلی حج از منظر فقه و تاریخ» با هدف بزرگداشت یاد و خاطره شهدای فاجعه منا با همکاری بنیاد پژوهش های اسلامی آستان قدس رضوی و پژوهشکده حج و زیارت برگزار شد.


به گزارش آستان نیوز، مدیر عامل بنیاد پژوهش های اسلامی آستان قدس رضوی، در ابتدای این نشست ضمن گرامیداشت هفته دفاع مقدس و بزرگداشت شهدای منا عنوان کرد: موضوع این نشست، از مباحث مهمی است و بنا به فرمایشات مقام معظم رهبری نباید به دست فراموشی سپرده شود.
حجت الاسلام و المسلمین مهدی شریتی تبار، با اشاره به وقوع فاجعه منا اظهار کرد: این مسئله چیزی نیست که بشود ساده از کنار آن عبور کرد. باید از نگاه فقهی، تاریخی، علمی و پژوهشی این حادثه مطرح و گفتمان سازی و فرهنگ سازی شود و به یک مطالبه عمومی در جهان اسلام منجر شود.
شریعتی تبار با طرح این سوال که آیا ساماندهی مناسک حج تمتع و مدیریت حرمین شریفین باید در اختیار عده ای باشد که بر اساس تفکر و مذهب خود حکومت می کنند؟ ادامه داد: همه ساله در ایام حج تمتع، حجاج بی شماری از سراسر دنیا با ملیتها، قومیت ها، مذاهب مختلف، مناسک را به جا می آورند. این حقی است که به لحاظ فرهنگی، اجرایی و عملیاتی باید مورد توجه قرار گیرد و این اندیشه سابقه تاریخی دارد.
وی با بیان اینکه در زمان پیامبر(ص) مدیریت حج به فردی شایسته به عنوان والی واگذار می شد و در دوران حضرت علی(ع) نیز مدیرت حج تحت اشراف خود ایشان بوده است، افزود: در آیات و احادیث آمده است که تمام مردم با ساکنان شهر مکه حق مساوی دارند.
مدیرعامل بنیاد پژوهش های اسلامی آستان قدس رضوی، با استناد به قرآن مجید به مسائل فقهی و شرعی حج اشاره کرد و ادامه داد: در آیاتی از قرآن مجید آمده است که ما مکه را جایگاه و محل اجتماع، حضور و امنیت برای مردم و کعبه را عامل قوام و استواری دین و معیشت جامعه قرار دادیم. بر همین اساس، در موسم حج که همه مسلمین از نژاد، قومیت و ملیت های مختلف به مکه مشرف می شوند باید مدیریت این مکان مقدس توسط منتخبانی برگزیده شود.
شریعتی تبار با بیان اینکه امنیت حجاج باید محقق شود، خاطرنشان کرد: قومی بر سرزمین مکه مدیریت می کنند که بخش عظیمی از حج گزاران را کافر تصور می کنند. از این رو یک جریان سیاسی باید حکومت کند که امنیت را برای حجاج فراهم کند و ایمان و باور داشته باشد.
مدیر گروه فقه و حقوق پژوهشکده حج و زیارت نیز در ادامه این نشست، به تحلیل مباحث فقهی و تاریخی حج پرداخت و عنوان کرد: بحث حقوق بین الملل مناطقی را به عنوان مناطق آزاد معرفی می کند و اماکنی همانند مکه و مدینه متعلق به کل دنیاست.
حجت الاسلام و المسلمین عندلیبی، با اشاره به علل تعطیلی حج، عوامل و پیشینه آن در اسلام، عنوان کرد: ناامنی و نبود امنیت، اختلافات سیاسی و مذهبی، درگیری حاکمان یا مدعیان حکومت در مکه، رواج بیماری های واگیردار، ابزاری برای تهدید و... از جمله دلایل تعطیلی حج از صدر اسلام تا کنون بوده است.
وی با بیان اینکه نباید احکام اسلامی تعطیل شود، اضافه کرد: مضمون آخرین وصیت نامه امیر مومنان حضرت علی(ع) این بوده است، که نگذارید حج تعطیل شود.
مدیر گروه فقه و حقوق پژوهشکده حج و زیارت گفت: حج جایگزین ندارد، ما تا جای که امکان داشت سعی کردیم حج تعطیل نشود. حج از طرف عربستان تعطیل شد. زیرا جان زائران تامین نبود.
عندلیبی به وظایف ولی فقیه برای ارسال مسلمانان به حج اشاره و تصریح کرد: اگر مسلمانان حج را ترک کنند بر حاکم و والی جامعه واجب است گروهی را به اجبار به حج بفرستد و از بیت المال به آن ها بدهد تا حج خالی نباشد، اما اگر حکومت اسلامی به این نتیجه رسید که حج تعطیل شود، رفتن حج باطل است.