نویسنده:   میثم محتاجی     تاریخ نگارش:   1397/06/09     ساعت:   23:16:23
بازدید:   748
 
 
معرفی آثار بنیاد پژوهش‌های اسلامی آستان قدس رضوی با موضوع امام موسی کاظم (علیه السلام) در آستانۀ زادروز آن حضرت

بنیاد پژوهش‌های اسلامی آستان قدس رضوی با هدف احیای علوم اهل بیت(علیهم السلام) آثاری به زیور طبع آراسته است. در آستانۀ زادروز امام هفتم(علیه السلام) آثار با موضوع زندگانی و سیرۀ ایشان معرفی می‌شود.


از جمله رسالت‌های مهم بنیاد پژوهش‌های اسلامی آستان قدس رضوی، احیای علوم و معارف اهل بیت(علیهم السلام) است. در همین رابطه تاکنون آثار بسیاری با موضوع زندگی، فرهنگ و سیرۀ امامان معصوم(علیه السلام) در این مرکز به زیور طبع آراسته شده یا ترجمه شده است.

اینک در آستانۀ زادروز امام هفتم شیعیان، حضرت موسی بن جعفر(علیه السلام)، شماری از آثار مرتبط با آن حضرت معرفی می‌شود.

نخستین اثر، کتاب «الامام موسی بن جعفر، شمس فی ظلمات السجون» است. این کتاب به قلم عادل عبدالرحمن بدری نگاشته شده و دوره اول خلفت عباسی و زندان تاریک موسی بن جعفر (ع) و تابش نور هدایت بر امت اسلامی را ترسیم می کند .

کتاب یاد شده در سال 1391 برای نخستین بار، در قطع وزیری با 348 صفحه به زبان عربی، به چاپ رسیده است؛ چاپ دوم اثر نیز، در 1393 بوده است.

دومین اثر، «فقه الامام موسی بن جعفر» است. سید محمد علی خادمی نویسنده کتاب آن را به زبان عربی به زیور طبع آراسته است.

کتاب فقه الامام موسی بن جعفر (علیه السلام) مجموعه‌ای ارزشمند از روایاتی فقهی است که از آن امام به دست ما رسیده است. ذکر منابع اولیه از کتاب‌های حدیث، پژوهشی پیرامون سند روایت‌، درج دیدگاه‌ها درباره این دسته از روایات و پژوهشی آزاد و فقهی، با عنوان «فقه الحدیث» مهم‌ترین گام‌هایی بوده است که برای به فرجام رساندن این کتاب طی شده است.

این اثر در 5 جلد نگاشته شده و در سال 1392 در قطع وزیری با 568 صفحه و به زبان عربی به چاپ رسیده است.

«الامام موسی بن جعفر علو فی الحیاه » سومین اثر است که نوسیندۀ این اثر نیز، عادل عبدالرحمن بدری است. 

امام موسی بن جعفر(علیه السلام) به صبر و شکیبایی و پایداری بشناخته بود. او سال‌هایی طولانی از عمر شریف خود را در زندان‌های تاریکی سپرده کرده بود که حکومت عباسی او را در سیه چاله‌های آن نهاده بود، لیک صبر پیشه کرد و از بهر خدا آن رنج‌ها را بر دوش کشید و در ژرفا و تاریکی این زندان‌ها نه نالهای سر داد نه شکایتی، بل هماره با صبوری سپاس می‌گزارْد و بام و شام خود را با شکر و سجود سپری میکرد و خدا را به پاکی و توحید یاد مینمود تا روزهای واپسین عمر خود را در حالی به پایان برد که زبانش گویای شکر از قضای الهی در این زندان‌ها بود. این کتاب چهرهای از این بندۀ صالح را در محراب عبادتش ترسیم میکند.

زبان کتاب «الامام موسی بن جعفر علو فی الحیاه » عربی بوده و در سال 1396 در قطع رقعی با 176 صفحه به چاپ رسیده است.

تازه ترین اثر دربارۀ امام کاظم (علیه السلام)، عنوانش «سید بغداد» است. این کتاب پژوهشی است در زندگانی امام کاظم(علیه السلام)، سید بغداد. مؤلف در آغاز، ریشه‌های تشیع در بغداد را می‌کاود وانگاه پس از عرضۀ روایت‌هایی در بارۀ بغداد و ارزیابی شخصیت منصور عباسی به عنوان بنیانگذار این شهر، ستم‌های خلفای عباسی، به ویژه هارون، بر امام کاظم(علیه السلام) را بر می‌رسد.

نویسنده در فصلی، گفت‌وگوی راهبان مسیحی با امام کاظم(علیه السلام) را عرضه می‌دارد و پس از آوردن نشانه‌های اعجازین امام در روزگار کودکی، احادیثی مُشکین را در پایان به خوانندگان تقدیم می‌دارد.

نویسندۀ اثر علی کورانی عاملی است که آن را به زبان عربی نگاشته است؛ و این کتاب در بنیاد پژوهش‌های اسلامی آستان قدس رضوی به قلم محمد صابری تقدمی از مترجمان برجستۀ این مرکز، ترجمه شده است.

اثر در سال 1397 در قطع وزیری با 463 صفحه در معرض علاقه مندان قرار گرفته است.