نویسنده:   میثم محتاجی     تاریخ نگارش:   1397/06/10     ساعت:   15:00:47
بازدید:   963
 
 
معاون پژوهشی و برنامه‌ریزی بنیاد پژوهش‌های اسلامی آستان قدس رضوی تأکید کرد: انجام بازدیدهای علمی به منظور پویایی، رشد، ایجاد انگیزه و به روز شدن، ضروری است.

حجت الاسلام علی جلائیان اکبرنیا طی گزارشی از بازدید بیش از 10 مرکز علمی پژوهشی و علمی ترویجی شهر اصفهان که توسط تعدادی از پژوهشگران بنیاد پژوهش‌های اسلامی انجام گرفت، بر اینکه انجام بازدیدهای علمی به منظور پویایی، رشد، ایجاد انگیزه و به روز شدن، ضروری است ، تأکید کرد.


حجت الاسلام دکتر جلائیان اکبرنیا با اشاره به اینکه برنامه ریزی به منظور ارتقای مؤسسه و نیروی انسانی آن، ضروری است، گفت: چنانچه مدیران پژوهشی و پژوهشگران با جامعه و دیگر مراکز علمی، ارتباط نداشته باشند محصولات آنها به کار جامعه نخواهد آمد. چه اینکه بایسته است طرح پژوهشی مبتنی بر نیاز جامعه و مخاطب فراهم شود و شیوه های نو در ارائه نتیجه آن مد نظر باشد. یکی از راه های رسیدن به این مقصود ارتباط مستقیم و حضور در مراکز یاد شده و مشاهدۀ فعالیت‌هایشان از نزدیک است.

سفرها و بازدیدهای علمی، دستاوردهای دیگری نیز دارد چون: یافتن ایده‌های نو و مهیا شدن بستر نقد آثار خود و دیگران.

معاون پژوهشی و برنامه ریزی بنیاد پژوهش‌های اسلامی آستان قدس رضوی تصریح کرد: پژوهشگری که خود را در افکار و کارهای خویش محصور نموده باشد ممکن است با مشکلاتی روبرو شود. گاه حس خود برتربینی و گاه حس یأس و نا امیدی و خود کمتر بینی. از این رو ارتباط با جامعه و مراکز دیگر می‌تواند از این آسیب‌ها جلوگیری نماید.

از دستاوردهای دیگر این نوع سفرها ایجاد آشنایی و صمیمیت‌هایی است که در محیط کار امکان پذیر نیست. آشنایی بهتر مدیران با زیر مجموعه و ارتباط موثر پژوهشگران با یک دیگر. ارتباطهایی که مستقیم و غیر مستقم در روند پژوهش موثر است. مانند شناخت روحیات و توانمندی‌های افراد به منظور انتصابات و مناسب‌سازی مناصب و جا به جایی افراد.

دکتر جلائیان اکبرنیا در پاسخ به اینکه چرا اصفهان به عنوان مقصد این سفر علمی پژوهشی برگزیده شده است،گفت: اصفهان شهری است با سابقه علمی و دارای مراکز علمی- پژوهشی و ترویجی متعدد. مقام معظم رهبری در این باره می‌فرمایند: «اصفهان دارای خصوصیات متعدّدی است؛ اما برجسته ترین آنها، علم و ایمان و جهاد شجاعانه و هنر و صنعت است.» « اصفهان، ظرفیت های خیلی برجسته ای دارد؛ در گذشته هم همین جور بوده است. اصفهان، مرکز علم است؛ علم دین و علوم متنوع گوناگون.»  

مراکزی که در این سفر بازدید شد، علمی - پژوهشی و بخشی هم ترویجی بود. برخی حاصل فعالیت‌هایشان محصولات الکترونیکی و تولیدات برای فضای مجازی بود و برخی کتاب. برخی رویکرد آموزشی داشتند و برخی تبلیغی.

وی به حضور در قبرستان قدیمی «تخت فولاد» نیز اشاره کرد و افزود: این قبرستان قدیمی، مجموعۀ ای فرهنگی است؛ که بوی کهنگی و مرگ از آن به مشام نمی رسد. جایی مرده نیست؛ بلکه زنده است. زیرا که در آن تکیه‌ها و حسینیه‌های فراوانی احداث شده است و همۀ این مراکز فعال‌اند و کار فرهنگی جدی انجام می‌دهند. همین امر به آن روح داده و به مجموعه ای زنده تبدیلش نموده است.

حجت الاسلام جلائیان اضافه کرد: خصوصیت دیگر این مجموعه این بود که شخصیت محور بود و گرداگرد هر شخصیت مطرح شاگردان، مریدان و خاندان او دفن شده و آرامگاهی از عالمان و بزرگان در خود جا داده و دوره ای از تاریخ را در سینه داشت.

این پژوهشگر حوزۀ علوم اسلامی به بازدیدشان از قسمتهایی از میدان امام ره اشاره نمود و حضور در محل استقرار شیخ بهایی در زمان ساخت میدان و نظارت بر ساخت مسجد امام را نیز یاد آور شد. وی در این قسمت به ضرورت تدوین برنامه ای برای بازدید هدفمند توریست ها از شهرها و بنایهای تاریخی و مذهبی اشاره نمود و افزود: با طرح های مشخصی میتوان در سفرهای توریستی به معرفی تاریخ پر افتخار ایران، بزرگان و دین مبین اسلام پرداخت.

دکتر جلائیان اکبرنیا، مؤسسۀ مهدویت و آینده پژوهی را از دیگر مراکز علمی مورد بازدید در این سفر برشمرد و اظهار داشت: یکی از کارهای زیبایی که در این مجموعه انجام شده بود، برپایی نمایشگاه‌های مفهومی بود؛ که حاصل تحقیقات خود را با شیوه‌ای هنرمندانه در یک سلسله غرفه‌های هنری به نمایش گذاشته بودند. نمایشگاهی برای مخاطبان خاص و در آستانه  تکلیف و نمایشگاهی دربارة امام عصر(عجل الله تعالی فرجه الشریف). در این نمایشگاه، غرفه ای ابتدا به معرفی کلی محتوای آن میپرداخت و در ادامه سیر حضور هدایتگران جامعه در تمام عصرها و زمان ها به نمایش گذاشته شده بود. نگاه ادیان به منجی، یاران واقعی، مخالفان و انحراف از مهدویت، کسانی که مشرف به دیدار امام شده بودند، انتظار، عصر ظهور و رویدادهای آن و موضوعاتی دیگر هر یک در بخشی ارایه شده بود. جالب اینکه در طراحی این مجموعه از نشانه‌ها، نمادها و هنرها و عناصر مختلفی چون نورپردازی، صدا، حرکت، بو و تصویر استفاده شده است.

وی افزود: دانشگاه معارف، مرکز تحقیقات قائمیه، مرکز تحقیقات رایانه‌ای حوزۀ علمیه اصفهان نیز از دیگر مقاصد بازدید شده در این سفر بود.

معاون پژوهشی و برنامه‌ریزی بنیاد پژوهش‌های اسلامی همچنین از ملاقات با مدیر پژوهشکده لب المیزان استاد طاهرزاده و آثار ایشان یاد کرد و گفت: افزون بر این به بنیاد احیای اندیشۀ علوی رفتیم و با آثار خوب و کاربردی آن که با سبک ارائه خوبی همراه بود، آشنا شدیم.

حجت الاسلام جلائیان اکبرنیا، حاصل سفر علمی اصفهان را در چند بخش تشریح کرد و اظهار داشت: نخست، آنکه نمایشگاه‌های هنری مفهومی یاد شده قابل تکمیل و تکثیر در شهرهای دیگر از جمله مشهد مقدس است که پایتخت معنوی ایران است. پر رنگ‌تر و پر رونق‌تر از آنچه در اصفهان انجام شده.

دوم، ضرورت ادامه چنین سفرهایی. چه اینکه این سفر در تقویت انگیزة پژوهشگران بسیار موثر بود و فراتر از انتظار. تبادل اطلاعات، آشنایی فعالیتهای پژوهشی و علمی دیگر مراکز از نزدیک و صمیمیت از دیگر آثار این سفر بود.

گفتنی است مدیرعامل، معاون پژوهش و برنامه‌ریزی، معاون اداری و مالی و برخی مدیران گروه‌های پژوهشی بنیاد پژوهش‌های اسلامی آستان قدس رضوی در روزهای پایانی مرداد ۱۳۹۷ طی دو روز کاری از بیش از ۱۰ مرکز علمی پژوهشی و علمی ترویجی در شهر اصفهان بازدید کردند.