نویسنده:   میثم محتاجی     تاریخ نگارش:   1397/07/16     ساعت:   17:40:36
بازدید:   1002
 
 
دومین پیش‌نشست علمی کنگرۀ ملی امامزاده غیاث الدین محمد، «ستاره‌ای بر مدار خورشید» برگزار شد.

کنگرۀ ملی امامزاده غیاث الدین محمد، «ستاره‌ای بر مدار خورشید» از برنامه‌های علمی اداره کل اوقاف و امور خیریه خراسان رضوی است که با مشارکت بنیاد پژوهش‌های اسلامی آستان قدس رضوی و چند نهاد علمی فرهنگی دیگر برگزار می‌شود.


به گزارش روابط عمومی بنیاد پژوهش‌های اسلامی آستان قدس رضوی، دومین پیش‌نشست علمی کنگرۀ ملی امامزاده غیاث الدین محمد، «ستاره‌ای بر مدار خورشید» با حضور مدیرعامل بنیاد و پژوهشگران و محققان این مرکز و اداره کل اوقاف و امور خیریه خراسان رضوی برگزار شد.

حجت الاسلام جمال ایزدی، معاون فرهنگی اجتماعی اداره کل اوقاف و امور خیریه خراسان رضوی با بیان اینکه تولیت بقاع متبرکه تا چند دهه پیش به صورت فردی بوده است، گفت: در گذشته متولی بقعه نذورات را جمع آوری و بنابر سلیقۀ خود در کارهای عمرانی یا فرهنگی هزینه می‌کرد؛ زیرا که ضابطۀ مشخصی در کار نبود.

وی افزود: اتفاقی که در دهۀ اخیر افتاد، تغییر نگاه به مدیریت بقاع متبرکه بود. چنانکه امروز این اماکن به صورت هیئت امنایی مدیریت می‌شود و از افراد توانمند و قابل اعتماد گزینش می‌شوند.

ایزدی به سه نوع فعالیت عمده در بقاع متبرکه اشاره کرد و اظهار داشت: فعالیت‌های مدیریتی مجموعه‌ها که کارهای اداری و مالی آن را شامل می‌شود، دستۀ نخست فعالیت‌های هر بقعه و دوم، فعالیت عمرانی به لحاظ فیزیکی و ساختمانی و سوم فعالیت فرهنگی است.

وی ادامه داد: طرح جامع هر بقعه توسط گروهی متخصص با رعایت معیارهای فنی و مهندسی تدوین می‌شود و باید فعالیت‌های عمرانی در هر مکان بر اساس طرح جامع دنبال شود.

معاون فرهنگی اجتماعی اداره کل اوقاف و امور خیریه خراسان رضوی تصریح کرد: در بحث مالی هر بقعه با دو نوع نذورات مواجه می‌شویم. گاهی نذورات مقید است و فرد نذر کننده، قید کرده است که مبلغ اهدایی صرف چه نوع کاری شود. گاهی نیز غیر مقید است که در این باره، شیوۀ هزینه کرد نذورات، توسط نمایندۀ ولی فقیه تعیین می‌شود.

وی با تأکید بر اینکه در بحث فرهنگی نیز برنامه‌های مشخصی تدوین شده است، گفت: بقاع متبرکه به عنوان پایگاه‌های مراسم دینی از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است.

حجت الاسلام ایزدی خاطر نشان کرد: 304 بقعۀ متبرکه در استان خراسان رضوی ثبت سامانه شده است. این تعداد حاصل پایش، پالایش و کارشناسی گروهی متشکل از کارشناسان اداره کل اوقاف و امور خیریه، رئیس اداره هر شهرستان، امام جمعه و دو نفر از معتمدان محلی است. در این فرآیند، بقاع متبرکه‌ای که فاقد سند یا شجره‌نامۀ مشخصی بود، تبدیل به موقوفه شد و به عنوان دارالقرآن یا مکانی برای انجام مراسم مذهبی به کار خود ادامه خواهد داد.

جمال ایزدی بقاع متبرکه را در نگاه اوقاف و امور خیریه به عنوان پایگاه‌های فرهنگی برشمرد و ابراز کرد: در این اماکن کارهای فرهنگی در جهت ترویج فرهنگ و معارف اسلامی انجام می‌شود و اقبال مردمی بهترین شاخصه برای ارج‌گزاری بقاع متبرکه است و اینکه شخصیت ایمانی، جهادی و مبارزاتی امامزاده، وی را در جامعه برجسته کرده و مردم را به سمت خود جذب کرده است.

در ادامۀ این نشست، کارشناسان و صاحب‌نظران حوزۀ انساب دیدگاه‌های خود را دربارۀ بقاع متبرکه و شجره‌نامه‌های امامزادگان بیان کردند.