نویسنده:   میثم محتاجی     تاریخ نگارش:   1397/07/15     ساعت:   18:50:49
بازدید:   722
 
 
در ساحت قرآن کریم هر کار پژوهشی که انجام شود، مقدس است.

حجت الاسلام دکتر علی جلائیان اکبرنیا، معاون پژوهشی و برنامه‌ریزی بنیاد پژوهش‌های اسلامی آستان قدس رضوی گفت: هر کار پژوهشی و علمی که در ساحت قرآن کریم انجام می‌شود، مقدس است.


به گزارش روابط عمومی بنیاد پژوهش‌های اسلامی آستان قدس رضوی، نشست نقد پیش از انتشار اثر «نگرشی بر ویژگی‌های سبکی قرآن در هم نشینی واژگان» با حضور معاون پژوهشی و برنامه‌ریزی بنیاد، استادان دانشگاه و نویسندگان اثر برگزار شد.

حجت الاسلام دکتر علی جلائیان اکبرنیا، طرح «نگرشی بر ویژگی‌های سبکی قرآن در همنشینی واژگان» را کاری بدیع دانست و گفت: طرحی که امروز به بوته نقد گذاشته‌ایم، واژگان قرآن را از دیدگاه زبان‌شناسی کاویده است. این اثر دریچه‌ای نو به سوی الفاظ قرآن گشوده است و پدیدآورندگان آن زاویه‌ای را که کمتر به آن پرداخته شده، برگزیده‌اند.

 معاون پژوهشی و برنامه‌ریزی بنیاد پژوهش‌های اسلامی با اشاره به اینکه ظاهر قرآن هم معجزه است، تصریح کرد: آنچه را که زبان‌شناسان غربی در پژوهش‌هایشان پیرامون قرآن بررسی می‌کنند، بیشتر ظاهر قرآن است؛ بنابراین نیاز است که این معجزه پیامبر اعظم (صلی الله علیه و آله و سلم) از زوایای گوناگون واکاوی شود.

 وی افزود: آثاری از این دست می‌تواند در فهم بهتر و تفسیر گویاتر قرآن، پژوهشگران و مفسران را یاری کند.

 دکتر جلائیان با بیان اینکه هر کار بشری عاری از نقص نیست، گفت: نشست‌های نقد و بررسی آثار به منظور بیان ارزیابی‌ها و رفع کاستی‌های احتمالی برگزار می‌شود و بر غنی شدن اثر به لحاظ علمی بسیار تأثیرگذار است. در هر اثر از آغاز طرح مسئله تا انجام فرآیندهای پژوهشی، نگارش، ارزیابی و عملیات پیش از انتشار تا چاپ آن، افرادی سهیم هستند که همه آنها جزء پدیدآورندگان اثر به حساب می‌آیند.

 در ادامه نشست، دکتر الهام اخلاقی فارغ التحصیل زبان‌شناسی دانشگاه فردوسی مشهد به تبیین موضوع اثر خود پرداخت و بیان کرد: با هم‌آیی یعنی به‌هم‌نشینی و وقوع واحدهای زبانی با یکدیگر و این در الفاظ قرآن نیز دیده می‌شود.

  وی افزود: اهمیت بررسی باهم‌آیی در آن است که به نظام واژگانی شکل داده و رابطه معنایی واژگان را نشان می‌دهد؛ همچنین در درک معنای متن مخاطب را یاری کرده و نگرش‌ها و ادبیات جامعه را ترسیم می‌کند.

 دکتر اخلاقی با اشاره به اینکه بررسی باهم آیی در واژگان قرآن، سبب شناخت بهتر ادبیات آن می‌شود، گفت: ضرورت بررسی باهم‌آیی واژگان در قرآن، تعیین سبک و ساختار انتقال پیام، بررسی تأثیر سیاق در واژه‌ها، نشان دادن دقت قرآن در واژه‌یابی و مسائلی از این دست است.

 وی هدف از پژوهش خود را تبیین علل همنشینی واژگان در قرآن کریم با تحلیل ارتباط معنایی واژگان در دو محور جانشینی و همنشینی و نیز پرداختن به مسائل ترجمه و یافتن معادل‌های با هم‌آیی در زبان مبدأ و مقصد برشمرد.

 الهام اخلاقی باهم‌آیی صفتی را با میزان ۳۳ درصد دارای بیشترین میزان بسامد در میان انواع با هم‌آیی در قرآن دانست و گفت: در نتیجه تحقیق حاضر از مجموعه ۴۱۸۵ با هم‌آیی در قرآن، بیشترین آن با هم آیی صفتی است. همچنین ۵۶ درصد باهم آیی‌ها در سوره‌های مکی و ۴۴ درصد در سوره‌های مدنی قرار دارد.

 گفتنی است در این نشست دکتر سید حسین سیدی دیگر مؤلف اثر نیز به صورت ارتباط اینترنتی ویدئویی، سخنانی درباره طرح ابراز کرد. همچنین دکتر احمدزاده، دکتر امیر سلمانی رحیمی و دکتر شهلا شریفی دیدگاه‌ها و ارزیابی خود را نسبت به این اثر بیان کردند.