نویسنده:   میثم محتاجی     تاریخ نگارش:   1397/07/29     ساعت:   13:53:16
بازدید:   826
 
 
ویرایش 12 اثر و نگارش هفت مقاله علمی، حاصل تلاش پژوهشگر گروه فقه و اصول بنیاد پژوهش‌های اسلامی آستان قدس رضوی

سیدابوالقاسم موسوی دانشجوی دکترای مدرسی معارف دانشگاه فردوسی مشهد و پژوهشگر بنیاد پژوهش­‌های اسلامی آستان قدس رضوی در گروه فقه و اصول است که تاکنون 12 اثر را ویرایش کرده و 7 مقالۀ علمی را به رشته تحریر کشیده است.


سیدابوالقاسم موسوی دانشجوی دکترای مدرسی معارف دانشگاه فردوسی مشهد و پژوهشگر بنیاد پژوهش­‌های اسلامی آستان قدس رضوی در گروه فقه و اصول است که در سال 1352 در روستای قزل قلعه بخش سرولایت نیشابور دیده به جهان گشود. او تا چهارم ابتدایی را در زادگاهش گذراند، سپس در مشهد ادامه تحصیل داد و در سال 1372 پس از اخذ مدرک دیپلم تجربی وارد مدرسۀ علمیۀ مرحوم حاج آقای موسوی نژاد شد و به مدت چهار سال ضمن فراگرفتن دروس مقدماتی حوزه، از مباحث اخلاقی آن استاد نیز بهره برد و بعد از اتمام لمعتین در سال 1377 وارد دانشگاه علوم اسلامی رضوی شد و در مقطع کارشناسی علوم قرآن و حدیث مشغول به تحصیل شد. پس از پایان کارشناسی در مقطع کارشناسی ارشد علوم قرآن و حدیث همان دانشگاه پذیرفته شد و پایان­‌نامۀ خود را تحت عنوان «روش­‌های تربیتی انبیا در قرآن» در سال 1385 با نمرۀ 19 دفاع کرد. ایشان دروس حوزوی را تا پایان هشت سال درس خارج فقه و اصول نزد استادانی همچون آیات عظام مرتضوی، رضازاده، مرحوم علمی و محمد مروارید ادامه داد.

سیدابوالقاسم موسوی، از بهمن 1383 همکاری خود را با بنیاد پژوهش‌­های اسلامی آغاز کرد و تا کنون در گروه­‌های نمونه­‌خوانی، ویراستاری، وقف و فقه و اصول به مطالعه و تحقیق مشغول است.

فعالیت­‌های علمی و پژوهشی وی به شرح ذیل است: 

الف) ویرایش:

1- جرم ربا از منظر فقه و حقوق؛ 2- وضعیت سیاسی خراسان در دوره جانشینان نادر؛ 3- مجموعه مقالات همایش علمی- پژوهشی خدمت­رسانی فرهنگی به زائران رضوی؛ 4- معاویه ثانی؛ 5- عباس بن علی (ع)؛ 6- مرد ایمان و عمل: گذری  بر زندگی نامه روحانی شهید کاظم تدین ؛ 7- امامت در مکتب اهل بیت (ع)؛ 8-نقش وقف در ماندگاری آثار تاریخی و هویت ملی؛ 9-سیمای عاشقان ولایت؛  10- بررسی نسیء در قرآن و گاه شماری؛ 11- بررسی فقهی وقف پول؛ 12- تاریخ تقلید در شیعه و سیر تحول آن.

ب) مقالات چاپ شده:

1-  شاخص­ها و اهداف تربیتی انبیا در قرآن، فصلنامه آفاق دین سال 1391؛ 2- بایسته­های مربیان در تربیت دینی، فصلنامه قرآن و علوم بشری، سال 1391؛ 3- راهبردهای تربیتی از دیدگاه قرآن، مجله اخلاق وحیانی، سال 1392؛ 4- مقاله تمدن اسلامی در قرن چهارم هجری پذیرفته شده در همایش علمی پژوهشی دولت اسلامی، اصفهان، سال 94؛ 5- مقاله درنگی در مستندات قرآنی کثرت­گرایان و نقد آن، پژوهشنامه معارف قرآنی، سال 6، شماره 21، تابستان 1394؛ 6- مقاله سازمان­های مالی مسلمانان تا پایان سده ششم، همایش ملی علمی پژوهشی تاریخ فرهنگ و تمدن اسلام و ایران، شیراز، بهار 1395؛ 7- مصادیق معروف و منکر ویژه وزارتخانه‌ها، سازمان‌ها و ادارات، همایش ملی علمی پژوهشی مسئله شناسی و پاسخگویی به مسائل قانون حمایت از آمران به معروف و ناهیان از منکر، تیرماه 1396.

ج) کتب:

  1. مجموعه مسائل تطبیقی احکام وقف، چاپ 1395.
  2. بررسی فقهی و حقوقی ولایت در وقف (در حال تدوین).

گفتنی است، دکتر سیدابوالقاسم موسوی، 10 سال است که دروس تفسیر، اخلاق، دانش خانواده و اندیشه اسلامی را در دانشگاه جامع علمی و کاربردی واحد خانه کارگر تدریس می‌کند.