نویسنده:   میثم محتاجی     تاریخ نگارش:   1397/08/01     ساعت:   12:50:16
بازدید:   725
 
 
کتاب «المعجم في فقه لغة القرآن و سر بلاغته» بیانگر جامع دیدگاه‌های مفسران اهل سنت و شیعیان دربارۀ کلمات قرآن است.

مدیر گروه مطالعات قرآنی بنیاد پژوهش‌های اسلامی آستان قدس رضوی کتاب «المعجم في فقه لغة القرآن و سر بلاغته» را بیانگر جامع دیدگاه‌های مفسران اهل سنت و شیعیان دربارۀ کلمات قرآن دانست.


حجت الاسلام و المسلمین محمد حسن مؤمن‌زاده مدیر گروه مطالعات قرآنی بنیاد پژوهش‌های اسلامی آستان قدس رضوی در دیدار دکتر مهدی نژاد معاون علمی آستان قدس رضوی، پژوهش‌های این گروه را تبیین و عنوان کرد: یکی از فعالیت‌های عمدۀ این گروه پروژه بزرگی به نام «المعجم في فقه لغة القرآن و سر بلاغته» است. این اثر بیانگر جامع دیدگاه‌های مفسران اهل سنت و شیعه دربارۀ کلمات قرآن است.

وی با بیان اینکه این کار بیش از 34 سال پیش آغاز شده و تاکنون 35 جلد از آن به چاپ رسیده است، ابراز کرد: چاپ حدود 30 جلد دیگر از این کتاب باقی مانده است. این اثر به بررسی کلمات قرآن با توجه به ریشه لغت تفسیر و بلاغت قرآن اختصاص دارد.

مؤمن زاده، با بیان اینکه این کتاب به 150 عنوان تفسیری و 80 عنوان لغوی مراجعه می‌کند، خاطر نشان کرد: نوآوری، تولید علوم انسانی و مرجعیت علمی از ویژگی‌های این کتاب ارزشمند است .

مدیر گروه مطالعات قرآنی بنیاد پژوهش‌های اسلامی آستان قدس رضوی تصریح کرد: گروه هدف این اثر، استادان حوزه و دانشگاه، دانشجویان و طلاب حوزه‌های علمیه هستند و اثر حاضر در تأمین نیاز گروه‌های هدف خود کاملاً موفق بوده است.

مؤمن زاده افزود: این کتاب الفبایی تنظیم شده است و بر همین نحو پیش می‌رود، از حرف الف «آدم» شروع شده و تا حرف «ی»، «یحیی» ادامه دارد، برای هر کلمه‌ای 5 فصل مجزا دارد، در فصل نخست فهرست کلمات مکی و مدنی آمده و فصل دوم در مورد لغت است و از تمام کتاب‌های لغتی که از صدر اسلام تا کنون نوشته شده، در آن آمده است.

وی با بیان اینکه مطالب لغت شناسان به ترتیب زمان وفات آنان منظم شده است، تصریح کرد:  فصل دوم در مورد تفسیر است، مطالب تفسیر پیغمبر(صلی الله علیه و آله و سلم)، صحابه و تابعان مقدم بر دیگران قرار گرفته است؛ تفسیرها گاهی مختصر و گاهی طولانی شده و مطالب تفسیر هر آیه جداگانه نقل شده است.

مدیر گروه مطالعات قرآن بنیاد پژوهش‌های اسلامی آستان قدس رضوی ادامه داد: دو سوم مفسرانی که از آنان نقل شده، اهل سنت و یک سوم شیعه هستند. فصل سوم تحقیق در مورد ریشه لغات و معنای حقیقی و مجازی بوده و بحث فصل آخر درباره کاربرد کلمه در آیه است.

وی «نصوص فی العلوم قرآن» را اثر دیگر این گروه برشمرد و ادامه داد: مهم‌ترین کار در خصوص این اثر، تجدید جلد 4 آن با عنوان «النص الخالد» است که پاسخ‌گوی شبهه و تهمتی است که وهابیت نسبت به شیعه دارند و شیعه را قائل به تحریف قرآن می‌دانند. این اثر با بهره‌مندی از نظرات 100 عالم شیعه این شبهه را رد می‌کند.