نویسنده:   میثم محتاجی     تاریخ نگارش:   1397/08/19     ساعت:   17:00:55
بازدید:   617
 
 
مدیر گروه فقه و اصول بنیاد پژوهش‌های اسلامی آستان قدس رضوی: سکوت یکی از ویژگی‌های مؤمن است.

مدیر گروه فقه و اصول بنیاد پژوهش‌های اسلامی آستان قدس رضوی سکوت کردن را یکی از مهمترین عبادت‌ها و از ویژگی‌های مؤمن برشمرد.


حجت الاسلام مهدی شریعتی تبار مدیر گروه فقه و اصول بنیاد پژوهش‌های اسلامی آستان قدس رضوی در سلسله جلسات «اخلاق کارگزاران در نهج البلاغه» که امروز با حضور جمعی از پژوهشگران و محققان در نمازخانه بنیاد پژوهش‌های اسلامی برگزار شد، با بیان اینکه سکوت کردن یکی از مهمترین عبادت‌ها و از ویژگی‌های مؤمن است، عنوان کرد: امیرمؤمنان حضرت علی(علیه السلام) در حکمت ۲۸۹ نهج البلاغه به مجموعه‌اى از صفات برجسته انسانى كه جنبه‌هاى فكرى و مسائل اخلاقى و عملى را در بر می‌گیرد، اشاره دارند.

وی به تبیین ویژگی‌های بارز و الگوی شایسته برادر دینی از منظر امام علی(علیه السلام) اشاره و ابراز کرد: امیرمؤمنان(علیه السلام) می‌فرمایند: «برادر دینی من، بیشتر اوقات زندگانى‌اش ساکت بود و در عین حال اگر سخنى مى‌گفت بر گویندگان چیره مى‌شد و عطش سؤال کنندگان را فرو مى‌نشاند».

این پژوهشگر ادامه داد: همچنین در این حکمت آمده است: «این برادر دینی، انسان ضعیفى بود و مردم نیز او را ضعیف مى شمردند؛ ولى هرگاه کار مهم و جدى به میان مى‌آمد همچون شیر بیشه مى‌خروشید و مانند مار بیابانى به حرکت در مى‌آمد. كسى را كه خطا مى‌كرد و مى‌دانست عذرى دارد، تا عذرش را نمى‌شنيد، ملامتش نمى‌كرد.»

وی تصریح کرد: امام علی(علیه السلام) یکی دیگر از ویژگی‌های برادر دینی خود را اینگونه توصیف می‌کند: «او هرگز از درد خود جز هنگام بهبودى شکایت نمى‌کرد. همواره سخنى مى‌گفت که خود انجام مى‌داد و چیزى را که انجام نمى‌داد نمى‌گفت. اگر در سخن گفتن مغلوب مى‌شد هرگز در سکوت، کسى بر او غلبه نمى‌یافت. او بر شنیدن حریص تر بود تا گفتن.»

شریعتی تبار ادامه داد: نيمى از اين مجموعه صفات، نفى رذائل و نيمى از آن كسب فضايل است. نخست امام علی(علیه السلام) از مسئله وسعت فكر، علو همت و جهان بينى صحيح سخن مى‌گويند و سپس به مسائل مثبتى مانند تواضع، شجاعت، سكوت و تسلط بر نفس و نيز پرهيز از رذائلى همچون پرخورى، پيش‌داورىهاى بى مورد، ترك گفتار بدون عمل، سرزنش نكردن عذرخواهان و عدم ناله و شكايت از دردها اشاره مى‌كند.

وی اظهار کرد: به يقين، اين مجموعه مى‌تواند سعادت دنيا و آخرت و فرد و اجتماع را تضمين كند و انسان را در طريق سير و سلوك إلى الله يارى کند تا از نيكان و پاكان شود و در صف اولياء الله قرار گيرد.