نویسنده:   میثم محتاجی     تاریخ نگارش:   1397/08/24     ساعت:   17:41:22
بازدید:   678
 
 
سند الگوی اسلامی- ایرانی پیشرفت، معرف سیر کلی تحولات مطلوب ایران در عرصه فکر، علم، معنویت و زندگی به سوی تمدن نوین اسلامی در نیم قرن آینده است.

نشست هم‌اندیشی تخصصی «تبیین سند پایه الگوی اسلامی- ایرانی پیشرفت» در بنیاد پژوهش‌های اسلامی آستان قدس رضوی برگزار شد.


احسان بذرگری پژوهشگر حوزه مطالعات انقلاب اسلامی و رئیس دفتر معاون پژوهشی در نشست هم‌اندیشی تخصصی «تبیین سند پایه الگوی اسلامی- ایرانی پیشرفت» که در تالار شیخ طوسی بنیاد پژوهش‌های اسلامی آستان قدس رضوی برگزار شد، به قرائت گوشه‌هایی از متن این سند پرداخت.

وی عنوان کرد: مرکز سند «پایه الگوی اسلامی- ایرانی پیشرفت» طی حکمی از  سوی مقام معظم رهبری در سال 1390 تأسیس شد. در این 7 سال، سلسله جلساتی بین نخبگان، صاحب نظران و فرهیختگان اهل فن برگزار شده است و چندین هزار نفر در تدوین این الگو نقش داشتند.

بذرگری ادامه داد: عنوان این سند الگوی پایه است. الگوی پایه‌ای که در این متن تعریف شده است چارچوب الگوی اسلامی- ایرانی پیشرفت است که معرف سیر کلی تحولات مطلوب ایران در عرصه فکر، علم، معنویت و زندگی به سوی تمدن نوین اسلامی در نیم قرن آینده است.

وی اضافه کرد: این متن برای 50 سال آینده تعریف شده و 1444 را به عنوان مقصد نهایی خود قرار داده است. این الگو با مشارکت متفکران و صاحب‌نظران، بر اساس جهان بینی و اصول اسلامی و ارزش‌های انقلاب اسلامی و با توجه به میراث فرهنگی ایران و  بر طبق روش‌های علمی با استفاده از دستاوردهای بشری طراحی شده است.

پژوهشگر حوزه مطالعات انقلاب اسلامی ادامه داد: این الگو بر اساس 5 محور مبانی، آرمان‌ها، رسالت، افق و تدابیر قرار گرفته است. مبانی در تعریفی که در این سند شده، اهم پیش فرض‌های اسلامی، فلسفی، علمی و جهان شمول و معطوف به پیشرفت را ارائه می‌دهد.

 وی تصریح کرد: در این سند آرمان‌ها، به ارزش‌های فرا زمانی و فرا مکانی و جهت بخش پیشرفت تعریف شده است و مبانی و آرمان‌ها وجه اسلامیت الگو را تضمین می‌کند. مبانی‎ترین این ارزش‎ها نیل به خلافت الهی، حیات طیبه، معرفت به حقایق، ایمان به غیب، رحمت، اخوت با مسلمانان، بهره برداری کارآمد و... است.

بذرگری به تعریف رسالت در این سند اشاره و تصریح کرد: میثاق مشترک مردم و نظام جمهوری اسلامی ایران برای پیشرفت، افق آرمان‌های الگو را معین می‌کند و اقدامات اساسی و بلند مدت برای حل مسائل مهم کشور به منظور رسیدن به افق است.

وی افزود: مبانی نیز شامل خدا شناختی، جهان شناختی، انسان شناختی، جامعه شناختی و دین شناسی می شود. مبانی خدا شناسی خدا محوری و توحید را اساس قرار داده است. مبانی جهان شناختی مسیر تکامل و تعالی انسان را به سوی خداوند  مد نظر قرار داده است و هدف از آفرینش انسان را معرفت و دست‌یابی به خلیفة الله می‌داند.