نویسنده:   میثم محتاجی     تاریخ نگارش:   1397/08/24     ساعت:   17:42:19
بازدید:   614
 
 
معاون پژوهشی حوزه‌های علمیه کشور: سند «پایه الگوی اسلامی- ایرانی پیشرفت» سندی تمدنی و کلی است.

معاون پژوهشی حوزه‌های علمیه کشور، سند «پایه الگوی اسلامی- ایرانی پیشرفت» را سندی تمدنی و کلی برای جدا سازی تمدن اسلامی از تمدن غرب دانست.


حجت‌الاسلام سیدحسین میرمعزی معاون پژوهشی حوزه‌های علمیه کشور در نشست هم‌اندیشی تخصصی «تبیین سند پایه الگوی اسلامی- ایرانی پیشرفت» که در تالار شیخ طوسی بنیاد پژوهش‌های اسلامی آستان قدس رضوی برگزار شد، عنوان کرد: مرکز الگوی اسلامی- ایرانی پیشرفت در سال 1390 تأسیس شد.

وی ابراز کرد: در نشستی که با حضور مقام معظم رهبری و جمعی از نخبگان تحت عنوان تبیین سند پایه الگوی اسلامی- ایرانی پیشرفت برگزار شد، بر تأسیس مرکزی زیر نظر مقام معظم رهبری برای تدوین الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت تأکید شد و این مرکز پس از این نشست، تشکیل و شورای عالی برای آن تعیین شد.

میر معزی با اشاره به مأموریت‌های این مرکز گفت: مأموریت نخست، تولید علم و نظریه‌پردازی در راستای پیشرفت اسلامی و تغییر فضای دانش از فضایی که نظریه‌پردازی آن بر اساس مبانی سکولار غرب است به فضایی که نظریه‌پردازی آن بر اساس مبانی اسلامی است. مأموریت دوم ایجاد گفتمان علمی در بین نخبگان و مأموریت سوم تنظیم سند بود.

وی، با بیان اینکه این الگو یک الگوی تمدنی است، افزود: در این الگو نقاط شاخص تمدن اسلامی نسبت به تمدن غربی ارائه می‌شود. این الگو اسلامی- ایرانی است و رسالت افق و تدابیر این الگو منطبق بر زمین و زمان ایران ارائه شده است.

میر معزی این سند را سند بالا دستی تمام اسناد برنامه‌ای کشور دانست و افزود: پس از سند چشم انداز 20 ساله، سیاست‌های کلی برنامه‌های 5 ساله و پس از آن برنامه‌های سالانه است. این سند، سند بالادست تمام موارد یاد شده است. تمامی این اسناد باید بر اساس سند «پایه الگوی اسلامی- ایرانی پیشرفت» نوشته شود و نقش این سند همانند نقش قانون اساسی برای تمام قوانین کشور است.

وی به ارتباط این سند با قانون اساسی اشاره کرد و گفت: هر دو سند بالا دستی است اما یکی برای برنامه‌ها و دیگری برای قوانین است. این دو باید با هم هماهنگ باشند. از همین رو این سند باید سندی جامع و کلان باشد. این سند تمدنی است و سطح آن کلی است از این رو  باید در سندهای برنامه‌ای جاری شود تا جایی که به سند سالانه ما ورود پیدا کند و مشکلات ریز امروز جامعه را حل کند.

معاون پژوهشی حوزه‌های علمیه کشور هدف از تنظیم این سند را نقشه راه دستیابی به قدرت برتر ذکر کرد و گفت: به غربیان نباید فرصت دهیم؛ زیرا که ما را در هم می‌کوبند. ما باید به قدرت برتر دست یابیم به حدی که دشمن حتی جرئت تهدید ما را نداشته باشد.

وی همچنین دستیابی به حیات طیبه اسلامی برای جامعه را از دیگر اهداف تنظیم این سند دانست و ادامه داد: از طریق این الگو نقشه راه دستیابی به حیات طیبه اسلامی برای جامعه ترسیم شده است و انسجام در  اسناد برنامه‌ها و سیاست گذاری از دیگر اهداف سند یاد شده است.

میر معزی خاطر نشان کرد: مبانی و آرمان‌ها از عناصر این سند است. مبانی به دو دسته مبانی نظری اعم از دین شناسی و معرفت شناسی و ... و مبانی عملی که منظور اصول کلی بایدی بر آمده از این مبانی است، تقسیم شده است.

وی گفت: پیشرفت به معنی توسعه است و فرایند آن، حرکت به سمت مطلوب است؛ این تعریف فرا مکتبی و فرا تمدنی است.

این عناصر را باید به لحاظ ظرفیت شناسی، آسیب‌شناسی، آینده پژوهی و برآورد چالش‌های آینده بررسی کرد.