نویسنده:   میثم محتاجی     تاریخ نگارش:   1397/10/02     ساعت:   12:31:27
بازدید:   716
 
 
انتخاب اثر بنیاد پژوهش‌های اسلامی آستان قدس رضوی در نهمین جشنواره پژوهش سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران

کتاب «نسخه نامه (کانون های استنساخ، عناصر نسخه شناسی، رویه های فهرست نویسی، شناخت جعل و اصالت نسخه ها)» به عنوان اثر برگزیده در نهمین جشنواره پژوهش سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران انتخاب شد.


به منظور معرفی دستاوردهای علمی و پژوهشی در حوزه های علم اطلاعات و دانش شناسی ، علوم آرشيوی و اسنادی و ايران شناسی و اسلام شناسی‌، اداره كل پژوهش و آموزش سازمان اسناد و كتابخانه ملی ایران از سال 1389 حركتی نو را با عنوان «جشنواره هفته پژوهش» آغاز كرده که تاکنون 9 دوره از اين جشنواره برگزار شده است.

امسال، نهمین جشنواره پژوهش در بخش‌های ۱.حوزه‌های موضوعی شامل علم اطلاعات و دانش شناسی، علوم آرشيوی، اسلام‌شناسی،ايران‌شناسی و انقلاب اسلامی  (آثار مرجع، بنیادی و کاربردی)، مطالعات تاریخی، سندی، تاریخ شفاهی و نسخه‌های خطی ۲. آثار علمی شامل پایان‌نامه، کتاب(تألیف، تدوين، ترجمه،  نقد؛ مقابله، تصحيح و تحقیق متون) و طرح (خاتمه یافته) و ۳. تقدير از پژوهشگران برگزيده (پرسنل سازمانی) سازمان اسناد و کتابخانه ملی شامل اعضای هيات علمی و كارشناسان برگزار شد.

رضا خانی پور، دبیر علمی نهمین جشنواره پژوهش سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران گفت: هدف از برگزاری این جشنواره انگیزه بخشیدن به پژوهشگران است. همچنین برگزاری این دست جشنواره‌ها می‌تواند بستری برای عرضه پژوهش‌ها باشد.

مدیر کل پژوهش و برنامه ریزی سازمان اسناد و کتابخانه ملی گفت: اگر امور روزمره باعث غفلت از پژوهش شود، یکی از ارکان مهم سازمان عملی نشده است.

دبیر علمی نهمین جشنواره پژوهش سازمان اسناد و کتابخانه ملی اضافه کرد: در آموزه‌های دینی ما هم به این موضوع اشاره شده است؛ بنابراین از همه این موارد نتیجه می‌گیریم که علم و عمل باید با یکدیگر باشد. در قرآن هم تعقل و اندیشه جایگاه ویژه‌ای دارد.

در بخش دیگر این جشنواره فتانه ترکاشوند، دبیر اجرایی نهمین جشنواره پژوهش سازمان اسناد و کتابخانه ملی درباره روند برگزاری جشنواره پژوهش گفت: در مجموع 57 کتاب، 23 طرح و 38 پایان‌نامه به این جشنواره ارسال گردید که برای گذراندن مراحل ارزیابی به داوران ارسال و آثار برگزیده پس از دریافت و جمع‌بندی ارزیابی داوران، انتخاب شد.

در پایان نیز با اهدا لوح و جوایزی از نفرات و طرح های برتر نهمین جشنواره پژوهش سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران تجلیل شد.

کتاب «نسخه نامه (کانون‌های استنساخ، عناصر نسخه شناسی، رویه‌های فهرست نویسی، شناخت جعل و اصالت نسخه‌ها)» نوشتۀ دکتر حبیب الله عظیمی در بخش تاریخ شفاهی و نسخه‌های خطی این جشنواره حائز رتبۀ برگزیده شد.

موضوع این اثر که آن را استاد نسخه‌شناس دکتر حبیب الله عظیمی با سابقه‌ای افزون بر 25 سال پژوهش، تدریس و تألیف فراهم آورده است، عبارت است از: بررسی و شناخت اقسام و ساختار نسخ خطی، ساماندهی مجموعه‌های خطی و ديجيتال سازی آنها، كانون‌های استنساخ و كتاب پردازی در ادوار مختلف تاريخی و ويژگی‌های آنها، عناصر متعدد و مختلف نسخه‌شناسی، شيوه‌های فهرست‌نویسی و ارائه پيشنهاد جهت رسيدن به الگوی استاندارد ملی، بررسی انواع جعل در نسخه‌های خطی و راه‌های تشخيص آنها با استناد به نمونه‌هايی از نسخه‌های جعلی.

کتاب یاد شده، در سال 1396 توسط بنیاد پژوهش‌های اسلامی چاپ و منتشر شده است.