نویسنده:   میثم محتاجی     تاریخ نگارش:   1397/10/05     ساعت:   21:55:36
بازدید:   590
 
 
مدیر گروه حدیث پژوهی بنیاد پژوهش‌های اسلامی آستان قدس رضوی: حدیث، عطر کلمات پیامبر (صلی الله علیه و آله و سلم) و اهل بیت (علیهم السلام) است.

مدیر گروه حدیث پژوهی بنیاد پژوهش‌های اسلامی آستان قدس رضوی، حدیث را عطر کلمات پیامبر (صلی الله علیه و آله و سلم) و اهل بیت (علیهم السلام) دانست.


حجت الاسلام زبری مدیر گروه حدیث پژوهی بنیاد پژوهش‌های اسلامی آستان قدس رضوی با اشاره به اینکه حدیث دومین منبع دین، پس از قرآن شناخته شده است، اظهار داشت: هر مسلمانی که بخواهد در مورد قرآن تحقیق نماید، باید از علم حدیث نیز بهره گیرد.

وی افزود: بدون تردید، می‌توان گفت که پیامبر گرامی اسلام(صلی الله علیه و آله و سلم) اهتمام فراوان بر حفظ و نشر حدیث داشتند؛ زیرا بر آن بودند که کلامشان از مصدر وحی صادر می‌شود و نازل شده الهی است نه سخن انسانی که به فرموده خداوند: (وَمَا يَنْطِقُ عَنِ الْهَوَى؛ إِنْ هُوَ إِلَّا وَحْيٌ يُوحَی) نجم/ 3و4

حجت الاسلام زبری تصریح کرد: بدین جهت پیامبر(صلی الله علیه و آله و سلم) نخستین و بالاترین نقش را در گسترش حفظ و کتابت حدیث داشته‌اند که در روایات زیادی به این مطلب اشاره شده است. رسول خدا(صلی الله علیه و آله و سلم) نه تنها بر فراگیری و نشر احادیث اهمیت می‌داد بلکه بر ثبت آنها نیز اهتمام می ورزید و آن را نشان فرهنگ دینی اسلامی می شمرد.

مدیر گروه حدیث پژوهی بنیاد پژوهش‌های اسلامی آستان قدس رضوی با بیان اینکه پس از پیامبر(صلی الله علیه و آله و سلم)، اهل بیت عصمت و طهارت(علیهم السلام) به تدوین حدیث اهتمام جدی داشتند، خاطر نشان کرد: همان گونه که از کلمات حضرت علی (علیه السلام) می‌توان دریافت که ایشان نیز مانند پیامبر(صلی الله علیه و آله و سلم) بر نوشتن احادیث تأکید داشتند؛ نخستین مجموعه حدیثی که امام علی (علیه السلام) آن را به املای حضرت رسول(صلی الله علیه و آله و سلم) فراهم آورد، کتاب علی (صحیفۀ جامعه) بود و کتاب‌های دیگری مانند کتاب فی علوم القرآن، نهج البلاغه، مصحف فاطمه، صحیفه سجادیه نگاشته شد.

زبری گفت: دوران امام صادق(علیه السلام) در بین دوران ائمه(علیهم السلام ) به عللی از جمله سقوط بنی امیه، دوران رشد حدیث نگاری و شکل گیری تبلور فقه جعفری است. چون نهضت علمی که از زبان امام باقر(علیه السلام) آغاز شد، در دوران امام صادق(علیه السلام) به ثمر رسید. همچنین در زمان امام رضا،امام جواد،امام هادی و امام عسکری(علیهم السلام) ده ها مجموعه حدیثی نگاشته شد که اهتمام امامان شیعه بر نوشتن حدیث بود.

این پژوهشگر حوزۀ حدیث به اینکه بعد از دوران ائمه(علیهم السلام) دوره تکامل حدیث نگاری ادامه داشت اشاره کرد و تدوین کتب اربعه و صحاح سته را حاصل این تداوم دانست.

حجت الاسلام زبری تأکید کرد: احادیث پیامبر(صلی الله علیه و آله و سلم) و اهل بیت (علیهم السلام) سراسر نوید و چراغ افروز جان‌های کمال جوی و جواهر بخش دل‌های بی‌تاب گوهر شناس و گنجینه‌ای آراسته به هزاران مروارید غلتان از آن بزرگواران و مرهم دل‌ها و دردهای این جهان برای عموم است و هر مشتاقی که بخواهد دمی خود را از غوغای زندگی وارهاند و خواهد که به سرچشمه سعادت راه یابد، باید به احادیث معصومان(علیهم السلام) عمل نماید.