نویسنده:   میثم محتاجی     تاریخ نگارش:   1397/10/15     ساعت:   17:53:52
بازدید:   730
 
 
به همت کانون خادمیاری موضوعی کتاب دفتر نمایندگی آستان قدس رضوی در استان زنجان، مراسم رونمایی از کتاب «اطلس تاریخی سادات ایران» در زنجان برگزار شد.

به همت کانون موضوعی خادمیاری کتاب و کتابخوانی دفتر نمایندگی آستان قدس رضوی در زنجان، مراسم رونمایی و نقد کتاب «اطلس تاریخی سادات ایران، سادات زنجان، ابهر و سلطانیه» در استان برگزار شد.


مراسم رونمایی و نقد کتاب «اطلس تاریخی سادات ایران، سادات زنجان، ابهر و سلطانیه» با حضور امیرعلی نیک‌بخش مدیرکل کتابخانه‌های عمومی استان زنجان، امرالله حسنی مدیر دفتر نمایندگی آستان قدس رضوی در استان، مهدی افضلی مدیرعامل انجمن دوستداران تاریخ و فرهنگ استان، غلامرضا جلالی مؤلف کتاب و جمع زیادی از خادمیاران و علاقه‌مندان به کتاب در سالن اجتماعات کتابخانه عمومی سهروردی برگزار شد.
«غلامرضا جلالی» مؤلف کتاب و عضو هیئت علمی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی در این مراسم به معرفی این اثر پرداخت و گفت: اطلس تاریخی سادات ایران به عنوان پروژه و طرح پژوهشی توسط بنیاد پژوهش‌های اسلامی آستان قدس رضوی آغاز شد و در 20 مجلد نمودار کاملی از سیر مهاجرات، استقرار و تأثیرات سادات و خاندان اهل بیت(علیهم السلام) در ایران را ارائه می‌کند.
وی با بیان اینکه کتاب «اطلس تاریخی سادات ایران، زنجان، ابهر و سلطانیه» یکی از این جلدها است که در 5 فصل تهیه و تنظیم شده است، تصریح کرد: فصل اول این کتاب درباره موقعیت جغرافیایی و تاریخی زنجان، و فصل دوم درباره تاریخ دوره اسلامی منطقه زنجان است. فصل سوم این کتاب نیز نخستین مهاجرت‌های سادات به زنجان، ابهر و طارم را مورد بررسی قرار داده است.
جلالی ادامه داد: مسئله نهاد نقابت در زنجان و ابهر به ویژه در زمان چنگیز و ایلخانان نیز در فصل چهارم و پنجم کتاب بررسی شده است.
در ادامه این مراسم حسن حسینعلی پژوهشگر حوزه تاریخ نیز به ایراد سخن پرداخت و گفت: پژوهش و تألیف در حوزه تاریخ کاری بس دشوار است، به ویژه تحقیق در مورد تاریخ زنجان بسیار سخت و طاقت فرساست چرا که زنجان در طول تاریخ به دلایل مختلفی چون جنگ بیش از 10 بار ویران و از نو ساخته شده است. بنابراین اسناد و آثار قابل توجهی برای استناد وجود ندارد.
وی خاطرنشان کرد: کتاب «اطلس تاریخی سادات ایران، سادات زنجان، ابهر و سلطانیه» دارای ویژگی‌های بسیار مثبتی است که نشان از اشراف مؤلف به دوره‌های تاریخی بعد از اسلام دارد. با این حال به نظر می‌رسد که عدم دسترسی به برخی منابع محلی و منابع شفاهی باعث نارسایی اثر در برخی موارد شده است.
حسینعلی پرداختن به مسئله نقابت در زنجان را یکی از نقاط برجسته این اثر عنوان کرد و گفت: همچنین برخی از نسب‌نامه‌هایی که در آخر کتاب آمده نیاز به بازنگری دارد.