بنیاد پژوهشهای اسلامی آستان قدس رضوی در چارچوب برنامههای ستاد دهه کرامت، با همکاری سازمان فرهنگی آستان قدس رضوی، «وبینار زیارت در ادیان» را برگزار کردند. در این نشست تخصصی که در بستر اینترنت انجام گرفت، سخنرانانی از ادیان، مذاهب و آئینهای گوناگون شرکت داشتند.
در این وبینار، به مقوله «زیارت» در آموزههای اسلامی، صوفی، هندو و برهمن پرداخته شد. در این وبینار، استاد «احمد رضوانی»، پژوهشگر و مترجم بنیاد پژوهشهای اسلامی آستان قدس رضوی، اثر ترجمهشده بنیاد پژوهشهای اسلامی با عنوان «زیارت در اسلام و ادیان دیگر» را معرفی نموده و قسمتهایی از این کتاب را برای دیگر اساتید حاضر در این نشست تخصصی، ارائه کرد.
خانم «بنت زهرا نقوی» از اساتید «جامعهالمصطفیالعالمیه» در کشور هند، دبیری این نشست را بر عهده داشت؛ خانم دکتر نقوی، ضمن تشکر از بستر فراهمشده توسط بنیاد پژوهشهای اسلامی آستان قدس رضوی گفت از زیارتگاهها در سراسر دنیا بهعنوان کانونهای معنوی ادیان گوناگون برای گفتگو میان ادیان و مذاهب بهره می برند.
از دیگر سخنرانان این نشست تخصصی از کشور هندوستان، استاد «شاه سید حسین بقائی» بود که در خصوص زیارت از دیدگاه صوفیه صحبت نمود و ضمن اشاره به اشتراکات فراوان میان شیعه و صوفیه در این خصوص، اظهار داشت، اختلاف میان صوفیه، کرامیه و شیعهاثنیعشریه در این مقوله، بسیار اندک و در مباحث فرعی آن است؛ وی «زیارت وارث» را به عنوان نماد زیارت مطرح کرد.
استاد «سنتوش کمارورما»، یکی دیگر از سخنرانان این نشست بود که در خصوص نگاه برهمن به زیارت، سخنرانی کرد؛ وی زیارت را مبحثی مشترک میان تمام ادیان دانسته و افزود که از رهگذر زیارت است که میتوان تسلیم محض خدا شد؛ این استاد، کمک گرفتن از ارواح بزرگانی که در این آرامگاهها آرمیده اند را مایه آرامشی دانست که ظرفیت و انرژی مثبتی برای مخاطبان آنها به دنبال دارد.
دکتر «مصطفی رنجبر شیرازی»، از اساتید حوزه و دانشگاه نیز در ارتباط با زیارت گفت که این موضوع مقولهای آشنا برای صالحان و عقلای عالم است. استاد رنجبر، بهترین هدف از زیارت را الگوپذیری و تکریم بزرگان دانست. این استاد حوزه و دانشگاه همچنین، معابد و زیارتگاهها را مکانهایی برای آرامش روحی مردمان ذکر کرد و افزود که در این مکانها، میتوان از فضای پرهیاهوی جهان مادی پیرامون دور شد.
سخنران دیگر این نشست تخصصی در بستر فضای مجازی، استاد «فقیر باب نور حسن وارثی» بود. این سخنران نیز که از رهگذر دیدگاههای صوفیه به مقوله زیارت پرداخت، بر مباحث توکل و دعا در زیارت تأکید کرد.