تاریخ مهمانسرای آستان قدس رضوی تاریخ نمایش اعتقادات راسخ و پاک، ارادت ها، ایثارها و گذشت ها و تاریخ عبور از مادیات برای رسیدن به معنویات و همچنین تاریخ خدمت حقیقی و واقعی به زائران و چگونگی کسب رضایت حضرت رضا(ع) است
به وجود آمدن پیش زمینه های اطعام نیازمندان حریم حرم امام علی بن موسی الرضا(ع) در عصر حکومت تیموریان و تاسیس رسمی آن در زمان حکومت صفویه و همچنین ادامه حیات و توسعه در دوران افشاریه و قاجاریه در جوار بارگاه منور رضوی در مشهد، از ارادت و علاقه بزرگان و شیعیانی حکایت دارد که اکرام و اطعام زائران و خادمان بارگاه پاک و ولایت مدار هشتمین پیشوا و امید مسلمانان و شیعیان جهان را وجهه همت خود ساخته و دراین راه از بذل مال و دارایی خود دریغ نورزیدند.
تاریخ مهمانسرای رضوی یادآور یاد و نام خیرخواهان، نیک اندیشان و واقفان و خدمتگزارانی است که با وقف مال و جان خود در راه کسب خشنودی حضرت رضا(ع) و رفاه زائران آن حضرت نقش شایسته ای در ترویج آیین و مذهب تشیع و امامت داشته اند.
سهراب پورمحمدتقی جعفرآبادی نگارنده این اثر کوشيده ضمن بیان تاریخ و تحولات مهمانسرای آستان قدس رضوی در دورههای گذشته، یاد و نام واقفان و زحمتکشان این نهاد متبرک آستان قدس رضوی را که در گذشتههای دور زحمت بیدریغ کشیدند و امروز روی در نقاب خاک پنهان کردهاند، گرامی دارد و جاودان سازد.
نگاهی کوتاه به تاریخ آستان قدس رضوی، نام ها و مکان های قدیم مهمانسرا، درآمدها و هزینه های مهمان سرا، مشاغل و مناصب قدیم مهمانسرا، خدمات مهمان سرای آستان قدس رضوی، کمیت و کیفیت و زمان پذیرایی در مهمان سرا، انواع و اجزای غذاهای مهمانسرا در دوره های صفویه، افشاریه و قاجاریه، ظروف و لوازم مهمان سرای قدیم و... از عناوین اصلی ترین موضوعات این اثر است.