نویسنده:   محمدحسین ولی پور     تاریخ نگارش:   1399/09/03     ساعت:   19:30:13
بازدید:   653
 
 
پژوهشگر گروه مطالعات قرآن بنیاد پژوهشهای اسلامی آستان قدس رضوی: امام حسن عسکری(ع) در حوزه گسترش معارف اسلامی تحولاتی جدی ایجاد کردند

امام حسن عسکری(ع) در دوران خفقان عباسیان، فعالیت‌های فرهنگی را در دستور کار خود قرار دادند و در این زمینه تحولات جدی در علوم دینی ایجاد کردند.


محمد‌رضا نوری کوهبنانی در گفت‌وگو با اداره روابط عمومی و بین‌الملل بنیاد پژوهشهای اسلامی آستان قدس رضوی در آستانه میلاد با سعادت امام یازدهم شیعیان گفت: دوران زندگی امام حسن عسکری(ع)، دوران اوج‌گیری قدرت عباسیان بود و به همین دلیل جو خفقان و عدم آزادی نشر مفاهیم شیعی در جامعه آن روز وجود داشت.

وی ابراز کرد: برخورد حاکمان عباسی با امام حسن عسکری(ع) نشان می‌دهد که آنان تا چه میزان از محبوبیت این امام بزرگوار در جامعه می‌ترسیدند و چرا ایشان را در یک منطقه نظامی حصر کرده بودند. ترس حاکم از امام حسن عسکری(ع) به اندازه‌ای بود که این امام بزرگوار را به مرکز حکومت خود آورده و از ایشان محافظت کنند.

این پژوهشگر تصریح کرد: عباسیان یکی پس از دیگری ائمه اطهار(ع) و محبان آن‌ها را تحت انواع فشارهای اجتماعی و سیاسی  قرار می‌دادند. با وجود اینکه حضرت گرفتار این خاندان خبیث بنی‌عباس شده بودند؛ اما مردم آرام آرام متوجه مطالبی شده بودند و شیعیان و محبان اهل بیت(ع)، با توجه به شرایط بسیار بحرانی و خفقان حاکم بر جامعه متوجه شده بودند که بهترین طریق امام است. از همین رو امام هادی(ع) و هم امام حسن عسکری(ع) را تحت آزار و اذیت‌هایی بسیاری همچون زندان و اسکان آن‌ها در منطقه نظامی در سامرا قرار دادند، به خاطر همین عسکری نام گرفتند، یعنی تحت سیطره جایگاهی که فقط ارتشیان بودند.

وی خاطر نشان کرد: یکی  از دلایل اصلی ترس حکومت عباسی از وجود مقدس امام حسن عسکری(ع) وجود مقدس امام زمان(عج) بود، از همین رو امام هادی(ع) و امام عسکری(ع) را تحت سیطره خود قرار داده بودند چون می‌دانستند وجود مقدس امام زمان(عج) روزی به دنیا می‌آیند و از این موضوع وحشت داشتند.

حجت الاسلام کوهبنانی ادامه داد: این امام بزرگوار همان‌طور که در زندگی شخصی خود خوش خلق بودند از نظر به اجرا در آوردن احکام اسلامی و تلاش برای توسعه حرکت‌های اسلامی رویکرد ارزشمندی را در پیش گرفته بودند همین امر سبب شد تا  "حسن عسکری(ع)" نام بگیرند.

وی به روایاتی از امام حسن عسکری(ع) اشاره کرد و گفت: ایشان در حدیثی می‌فرمایند: «دو خصلت که والاتر از آن چیزی نیست؛ ایمان و اعتقاد به خداوند و نفع رساندن به دوستان و آشنایان»؛ همچنین ایشان می‌فرمایند: «هر کس حقوق هم‌نوعان خود را بشناسد و مشکلات و نیازمندی‌های آنان را بر طرف کند، در پیشگاه خداوند دارای عظمت و موقعیتی خاصی خواهد بود».

 این پژوهشگر حوزه قرآنی تصریح کرد: بررسی سیره شخصیتی، رفتاری و سیاسی امام حسن عسکری(ع) به ما می‌آموزد تا از ایشان الگوبرداری کنیم و همه اعمال، رفتار و افکار خود را بر پایه آموز‌ه‌هایی که امام یازدهم(ع) بیان کرده‌اند قرار دهیم. امروز که بشر در بن‌بست فکری و اجتماعی قرار گرفته الگوبرداری از راهنمایانی همچون ائمه معصومین(ع) یکی از بهترین رویکرد‌ها محسوب می‌شود.