نویسنده:   میثم محتاجی     تاریخ نگارش:   1397/05/20     ساعت:   08:57:08
بازدید:   1589
 
 
عضو هیئت علمی دانشگاه ادیان و مذاهب؛ پدیده «غلو» به عنوان جریان انحرافی، ادیان الهی را به چالش کشیده است.

عضو هیئت علمی دانشگاه ادیان و مذاهب گفت: پدیده غلو به عنوان انحرافی مهم در شرایع آسمانی، همواره ادیان الهی را به چالش کشیده است.


حجت الاسلام و المسلمین محمد جاودان در سلسله نشست‌های «سیره امام رضا(علیه السلام)؛ آموزه‌ها و کارکردها» که به همت نمایندگی قم بنیاد پژوهش‌های اسلامی آستان قدس رضوی در حوزۀ علمیه ملا عبدالله اصفهان برگزار شد، به تبیین موضوع «مواجهه امام رضا(علیه السلام) با پدیده غلو و غالیان» پرداخت و عنوان کرد: بیشترین راویان متهم به غلو در عهد حیات امام صادق، امام موسی کاظم و امام رضا(علیهم السلام) می‌زیسته‌اند و این امر نشان دهندۀ این حقیقت است که اندیشه‌های اعتقادی غلوآمیز و جریان‌های انحرافی در آن عصر به اوج خود رسیده است.

وی با بیان اینکه غلو در تاریخ اسلام به ناحق با تشیع گره خورده است، افزود: وقتی مسئله غلو مطرح می‌شود تداعی کننده تشیع است، اما این گونه نیست؛ زیرا غلو یک پدیده عام بوده و خاص تشیع نیست.

عضو هیئت علمی دانشگاه ادیان و مذاهب، ابرازکرد: این پدیده خطرناک در دوره ائمه اطهار (علیهم السلام) با شدت و ضعف تداوم یافته است. این جریان فکری در دوره امام رضا(علیه السلام) نیز ادامه یافت و افکار غالیانه‌ای همچون اندیشه تفویض، تشبیه، تناسخ و حلول از جانب غالیان مطرح می‌شد.

جاودان ادامه داد: غلو در تاریخ ما در دو چهره خود را نشان داده است. نخست غلو در چهره‌ای آشکار، روی صحنه و بدون نقاب وارد صحنه شد که این غلو به غلو در ذات و الحادی تعبیر شده است و ما آن را به غلو صریح و آشکار تعبیر می‌کنیم و دیگری غلو پنهان است که به غلو تفویضی یا غلو در صفات و فضایل معنا می‌شود.

عضو انجمن کلام اسلامی اضافه کرد: غلو صریح و آشکار، نسبت الوهیت را به پیغمبر (صلی الله علیه و آله و سلم) و اهل بیت (علیهم السلام) می دادند. این چهره از غلو به دلیل آشکارا بودن، خیلی صریح با آن برخورد شد و با مبارزات شدید ائمه اطهار (علیهم السلام) نیز رو به رو شد.

وی تصریح کرد: ائمه اطهار(علیهم السلام) عملاً با پدیده غلو برخورد می‌کردند و روایات فراوانی در این موضوع نقل شده است. پس از امام صادق(علیه السلام)، امام رضا(علیه السلام) روایات فراوانی در این خصوص نقل کرده‌اند.

عضو هیئت علمی دانشگاه ادیان و مذاهب گفت: برخوردهای ائمه اطهار (علیهم السلام) با غالیان، موجب شد، دست حکومت هم باز شود و سران غالیان را قلع و قمع کردند. به همین منظور غالیان دیگر نمی‌توانستند آشکارا به کار خود ادامه دهند؛ از این رو راه غلو پنهانی را پیش گرفتند و یک غلو پوشیده و پنهانی را آغاز کردند.

وی اظهار کرد: از اواخر دوران زندگی امام صادق(علیه السلام)، رفته رفته این جریان شدت و قوت بیشتری گرفت و موضع گیری‌های امام رضا(علیه السلام) حاکی از این است که این پدیده در زمان ایشان قوت بیشتری گرفته است.

جاودان در ادامه به روایتی از امام رضا(علیه السلام) در رابطه با پدیده غلو پرداخت و عنوان کرد: از امام رضا(علیه السلام) در بحث غلو پنهان یا «تفویض» روایات متعددی بیان شده است و بر این نکته تأکید دارند که ما ائمه بندگان خدا هستیم و امر خلق بر عهده ما نیست؛ بلکه در دستان با قدرت خداست.

وی با بیان اینکه امام رضا(علیه السلام) با هر دو پدیده غلو آشکار و پنهان مبارزه می‌کردند، افزود: غلو پنهان به دلیل آشکار نبودن، ضربه مهمی را به شیعیان وارد کرد زیرا شخیص غلو کمی سخت می‌شد و به راحتی اندیشه‌های نادرست وارد روایات می‌شدند. پدیده تفویض پدیده مهم و خطرناکی بود که باورها و اعتقادات شیعه را هدف قرار گرفته بود.

عضو هیئت علمی دانشگاه ادیان و مذاهب تصریح کرد: غلو نسبت به ائمه (علیهم السلام) سبب شد تا بار سیاسی مفهوم امامت در شیعه کمرنگ شود و بیشتر توجه‌ها معطوف به بعد لاهوتی و ماورایی ایشان باشد. تفکر غلو درباره ائمه(علیهم السلام) مذموم و ناپسند بوده و این امر مورد تأیید امام رضا(علیه السلام) نیز نیست. بیان توطئه‌های غلات برای مردم، ابراز انزجار از آنان و حمایت از ردیه نویسی‌هایی علیه آنان از جمله اقدام‌های امام رضا (علیه السلام) به شمار می‌آید.





اخبار مرتبط

- رئیس دانشکده ادیان دانشگاه ادیان و مذاهب مطرح کرد: تجلی احساس امنیت و کرامت انسانی در مناظرات امام رضا (علیه السلام)
- به همت نمایندگی بنیاد پژوهش‌های اسلامی آستان قدس رضوی در قم، «گفتمان امام رضا(علیه السلام) با مسیحیان، رویکردی به تقریب ادیان» تبیین شد.
- هدف اصلی امام رضا(علیه السلام) در مناظرات، هدایت‌گری و روشنگری است.
- معاون پژوهشی دانشگاه ادیان و مذاهب قم: میراث مناظرات امام رضا(علیه السلام) برای ما راهگشاست.
- عضو هیئت علمی جامعة المصطفی العالمیه: آموزه‌های تمدنی در سیره امام رضا(علیه السلام) امری آموختنی است.
- رئیس دانشکده مذاهب اسلامی دانشگاه ادیان و مذاهب: استناد به آیات قرآن از ویژگی‌های مناظرات امام رضا(علیه السلام) بود.
- عضو هیئت علمی دانشگاه معارف اسلامی: تمام روایات و آموزه‌های امام رضا(علیه السلام) فرهنگ تمدنی است.
- مدیر گروه تاریخ پژوهشگاه حوزه و دانشگاه: تمام فرق و مذاهب نگاه مثبتی به اهل بیت(علیهم السلام) دارند.
- آیت الله حسینی شاهرودی نماینده ولی فقیه در استان کردستان: اهل بیت(علیهم السلام) یکی از محورهای وحدت شیعه و سنی هستند.
- در حاشیۀ ششمین نشست دومین همایش سیره امام رضا(علیه السلام)؛ آموزه‌ها و کارکردها در سنندج انجام شد: دیدار آیات عظام یوسفی غروی و حسینی شاهرودی
- به همت نمایندگی بنیاد پژوهش‌های اسلامی آستان قدس رضوی در قم، نشست «امام رضا(علیه السلام) در فرهنگ و تمدن اسلامی» در سنندج برگزار شد.
- رئیس حوزه‌های علمیه استان کردستان رأفت امام رضا(علیه السلام) شامل حال همگان می‌شود
- سید منذر حکیم: پرداختن به نقش تمدن ساز سادات رضوی مهم است.
- مدیر گروه انقلاب و تمدن نوین اسلامی بنیاد پژوهش‌های اسلامی آستان قدس رضوی: سادات رضوی مروجان راستین فرهنگ محبت بودند.
- شجاعی راد: سادات رضوی در اشاعه فرهنگ اهل‌بیت(علیهم السلام) در شبه قاره هند نقش داشتند.
- موسوی نژاد: کار در زمینۀ نسب سادات، بدون داشتن علم، بازی کردن با دم شیر است.
- همزمان با ایام دهه پایانی ماه صفر جایگاه امام رضا(علیه السلام) در فرهنگ و میراث اهل سنت، بررسی شد.
- به همت نمایندگی بنیاد پژوهش‌های اسلامی آستان قدس رضوی در قم «اعتبارسنجی منابع در شهادت امام رضا(علیه السلام)» تبیین شد.
- به همت نمایندگی قم بنیاد پژوهش‌های اسلامی آستان قدس رضوی، برگزاری دومین همایش علمی سیره امام رضا (علیه السلام) آموزه‌ها و کارکرد‌ها در دانشگاه ارومیه
- رئیس دانشگاه ارومیه: سیره علمی امام رضا(علیه السلام) باید به یک گفتمان تبدیل شود.
- در نشست «عقلانیت دینی و اخلاق عقلانی در سیره امام رضا(علیه السلام)» رابطه عقل و خصلت‌های اخلاقی از منظر امام رضا(علیه السلام) تبیین شد.
- امام رضا(علیه السلام) با هدایت‌گری مسیر عقلانیت را برای شیعه ترسیم کردند.
- عضو هیئت مدیرۀ بنیاد پژوهش‌های اسلامی آستان قدس رضوی: قرآن و سنت عمود مشترک بین مذاهب اسلامی است.
- به همت نمایندگی بنیاد پژوهش‌های اسلامی آستان قدس رضوی در قم، دومین همایش علمی سیره امام رضا(علیه السلام) آموزه‌ها و کارکردها برگزار شد.
- با مشارکت نمایندگی بنیاد پژوهش‌های اسلامی آستان قدس رضوی در قم دومین همایش علمی« سیره امام رضا(علیه السلام) آموزه ها و کارکردها» برگزار می‌شود.
- ۱۲ تا ۲۴ آبان ماه؛ دومین همایش «سیره امام رضا(علیه السلام)؛ آموزه‌ها و کارکردها» برگزار می‌شود.
- عضو انجمن کلام اسلامی حوزه؛ تمام مسلمانان جیره‌خوار معارف اهل بیت(علیهم السلام) هستند.
- بازپژوهشی سیره رضوی را در همایش سیره امام رضا(علیه السلام) دنبال می‌کنیم.
- ربا عنصر متناسب با نظام سرمایه داری است.
- مقایسه دانشمندان با انبیاء و معصومین (علیهم السلام) اشتباه است.
- مسئول نمایندگی بنیاد پژوهش‌های اسلامی آستان قدس رضوی در قم: سیره پژوهی بین حوزویان به دغدغه تبدیل نشده است.
- حجت الاسلام دکتر مهدوی راد: روایات در سنجش با قرآن کریم مبیّن هستند.
- حجت الاسلام برنجکار: عقل و وحی ملازم یکدیگرند.
- مدیرعامل بنیاد پژوهش‌های اسلامی آستان قدس رضوی: امروز بیش از هر زمانی نیازمند رفتار کریمانه گروه های مختلف جامعه هستیم.
- بررسی اهداف و برنامه‌های برگزاری همایش «سیره امام رضا(علیه السلام)؛ آموزه‌ها وکارکردها»
- به همت نمایندگی قم بنیاد پژوهش‌های اسلامی آستان قدس رضوی، همایش علمی «سیرۀ امام رضا (علیه السلام)؛ آموزه‌ها و کارکردها» همزمان با دهه کرامت برگزار می‌شود.