نویسنده:   میثم محتاجی     تاریخ نگارش:   1397/08/24     ساعت:   17:44:37
بازدید:   1481
 
 
رئیس دانشکده مذاهب اسلامی دانشگاه ادیان و مذاهب: استناد به آیات قرآن از ویژگی‌های مناظرات امام رضا(علیه السلام) بود.

حجت‌الاسلام دکترفرمانیان رئیس دانشکده مذاهب اسلامی گفت: استناد به آیات قرآن از ویژگی‌های مناظرات امام رضا(علیه السلام) بود.


دکتر فرمانیان در هشتمین نشست از دومین همایش علمی «سیره امام رضا (علیه السلام)؛ آموزه ها و کارکردها»  با موضوع  «تعامل و  ارتباط با اهل سنت و همگرایی در سیره رضوی» که در سالن همایش‌های امام موسی صدر دانشگاه ادیان و مذاهب استان قم برگزار شد، ابراز کرد: در باب سیره امام رضا(علیه السلام)  اثار متعددی نوشته شده است که با بررسی‌های انجام شده در این آثار در می‌یابیم تمام آنها بر اساس سنت «فعلیه و قولیه» این امام بزرگوار کار شده است.

وی ابراز کرد: ما  باید به سنت «تَرکیه» امام رضا(علیه السلام) تأکید کنیم؛ یعنی کارهایی که این امام بزرگوار می‌توانستند انجام دهند ولی انجام ندادند. متأسفانه ما به این سنت خیلی کم توجه کرده‌ایم. امام رضا(علیه السلام) بدگویی از صحابه و  جعلی دانستن روایات اهل سنت را ترک کرده بودند.

رئیس دانشکده مذاهب اسلامی دانشگاه ادیان و مذاهب با اشاره به اینکه امام رضا(علیه السلام) روایاتی که اهل سنت به آن تمسک کرده‌اند را در هیچ جایی رد نکرده‌اند و سند حدیث را جعلی ندانستند، خاطر نشان کرد: در تمام این روایات، تفسیر را تبیین کرده‌اند. امام رضا(علیه السلام) روایت را رد نمی‌کنند؛ ضمیر را جایی بر می‌گرداند که کل محتوا عوض می‌شود. به این سیره امام رضا(علیه السلام) که از آن به عنوان سنت «تَرکیه» یاد می‎شود، در کتاب «عیون اخبار الرضا(علیه السلام)» اشاره شده است.

فرمانیان به انواع مناظره اشاره کرد و گفت: ما دو نوع مناظره با عنوان اسکات خصم و اقناع خصم داریم. اسکات به معنای  زبان کسی را بستن است و در مناظره به این معنی است که زبان طرف مقابل را ببندیم. اما اقناع خصم به این معنا است که با زبانی محبت آمیز و رویکردی که طرف مقابل احساس کند، سخن ما صحیح است با او به مناظره بپردازیم. امام رضا(علیه السلام) به دنبال مناظره با روش اقناع خصم بودند.

این استاد دانشگاه عنوان کرد: امام رضا(علیه السلام) مناظراتی در نزد مأمون عباسی با بزرگان مذاهب و به ویژه اهل تسنن انجام داده‌اند. در این مناظرات امام رضا(علیه السلام) با تکیه بر آیات الهی و استدلال و قوه عقلانی به رد شبهات می‌پردازد. تاریخ در این مناظرات گواهی می‌دهد که امام رضا(علیه السلام) تعامل نیکو و سازنده‌ای در تقریب مذاهب با اهل سنت دارد. در واقع تعامل امام رضا(علیه السلام) با اهل سنت و سایر مذاهب یک اصل مهم و اساسی در تقریب مذاهب اسلامی است که باید به عنوان الگوی اسلامی و شیعی مد نظر ما باشد. این امام بزرگوار در مناظرات و گفت‌وگو با اهل تسنن در بلاد مختلف شکیبایی و رفتاری نیکو و محترمانه دارد. بخش‌های مختلفی از مناظرات با اهل سنت در منابع اسلامی آمده است و حتی در میان شاگردان امام رضا(علیه السلام) نیز افرادی اهل سنت نیز دیده می‌شود.

وی گفت: مناظرات امام رضا(علیه السلام) علمی و بر اساس عقلانیت و برگرفته از قرآن کریم و روایات بسیاری بوده است و حتی ستیزه‌جویان‌ترین افراد را در مناظرات علمی آرام و قانع می کند. رعایت ادب و اخلاق از دیگر شاخصه‌های مهم در مناظرات امام رضا(علیه السلام) است که در تغییر نگرش افراد نسبت به امام بسیار مؤثر بوده است. امام رضا(علیه السلام) در مناظرات خود با اهل تسنن بیشتر بر اشتراکات مذهبی تأکید دارد و وحدت و پیشگیری از تفرقه میان مسلمانان را مد نظر قرار می‌دهد. امام رضا(علیه السلام) بسیاری از مفاهیم مهم و ظریف را در قالب مناظره بیان می‌کند و در گفت‌وگوها در ترویج و معرفی فرهنگ اسلامی ناب و معارف گام برمی‌دارد.





اخبار مرتبط

- رئیس دانشکده ادیان دانشگاه ادیان و مذاهب مطرح کرد: تجلی احساس امنیت و کرامت انسانی در مناظرات امام رضا (علیه السلام)
- به همت نمایندگی بنیاد پژوهش‌های اسلامی آستان قدس رضوی در قم، «گفتمان امام رضا(علیه السلام) با مسیحیان، رویکردی به تقریب ادیان» تبیین شد.
- هدف اصلی امام رضا(علیه السلام) در مناظرات، هدایت‌گری و روشنگری است.
- معاون پژوهشی دانشگاه ادیان و مذاهب قم: میراث مناظرات امام رضا(علیه السلام) برای ما راهگشاست.
- عضو هیئت علمی جامعة المصطفی العالمیه: آموزه‌های تمدنی در سیره امام رضا(علیه السلام) امری آموختنی است.
- عضو هیئت علمی دانشگاه معارف اسلامی: تمام روایات و آموزه‌های امام رضا(علیه السلام) فرهنگ تمدنی است.
- مدیر گروه تاریخ پژوهشگاه حوزه و دانشگاه: تمام فرق و مذاهب نگاه مثبتی به اهل بیت(علیهم السلام) دارند.
- آیت الله حسینی شاهرودی نماینده ولی فقیه در استان کردستان: اهل بیت(علیهم السلام) یکی از محورهای وحدت شیعه و سنی هستند.
- در حاشیۀ ششمین نشست دومین همایش سیره امام رضا(علیه السلام)؛ آموزه‌ها و کارکردها در سنندج انجام شد: دیدار آیات عظام یوسفی غروی و حسینی شاهرودی
- به همت نمایندگی بنیاد پژوهش‌های اسلامی آستان قدس رضوی در قم، نشست «امام رضا(علیه السلام) در فرهنگ و تمدن اسلامی» در سنندج برگزار شد.
- رئیس حوزه‌های علمیه استان کردستان رأفت امام رضا(علیه السلام) شامل حال همگان می‌شود
- سید منذر حکیم: پرداختن به نقش تمدن ساز سادات رضوی مهم است.
- مدیر گروه انقلاب و تمدن نوین اسلامی بنیاد پژوهش‌های اسلامی آستان قدس رضوی: سادات رضوی مروجان راستین فرهنگ محبت بودند.
- شجاعی راد: سادات رضوی در اشاعه فرهنگ اهل‌بیت(علیهم السلام) در شبه قاره هند نقش داشتند.
- موسوی نژاد: کار در زمینۀ نسب سادات، بدون داشتن علم، بازی کردن با دم شیر است.
- همزمان با ایام دهه پایانی ماه صفر جایگاه امام رضا(علیه السلام) در فرهنگ و میراث اهل سنت، بررسی شد.
- به همت نمایندگی بنیاد پژوهش‌های اسلامی آستان قدس رضوی در قم «اعتبارسنجی منابع در شهادت امام رضا(علیه السلام)» تبیین شد.
- به همت نمایندگی قم بنیاد پژوهش‌های اسلامی آستان قدس رضوی، برگزاری دومین همایش علمی سیره امام رضا (علیه السلام) آموزه‌ها و کارکرد‌ها در دانشگاه ارومیه
- رئیس دانشگاه ارومیه: سیره علمی امام رضا(علیه السلام) باید به یک گفتمان تبدیل شود.
- در نشست «عقلانیت دینی و اخلاق عقلانی در سیره امام رضا(علیه السلام)» رابطه عقل و خصلت‌های اخلاقی از منظر امام رضا(علیه السلام) تبیین شد.
- امام رضا(علیه السلام) با هدایت‌گری مسیر عقلانیت را برای شیعه ترسیم کردند.
- عضو هیئت مدیرۀ بنیاد پژوهش‌های اسلامی آستان قدس رضوی: قرآن و سنت عمود مشترک بین مذاهب اسلامی است.
- به همت نمایندگی بنیاد پژوهش‌های اسلامی آستان قدس رضوی در قم، دومین همایش علمی سیره امام رضا(علیه السلام) آموزه‌ها و کارکردها برگزار شد.
- با مشارکت نمایندگی بنیاد پژوهش‌های اسلامی آستان قدس رضوی در قم دومین همایش علمی« سیره امام رضا(علیه السلام) آموزه ها و کارکردها» برگزار می‌شود.
- ۱۲ تا ۲۴ آبان ماه؛ دومین همایش «سیره امام رضا(علیه السلام)؛ آموزه‌ها و کارکردها» برگزار می‌شود.
- عضو هیئت علمی دانشگاه ادیان و مذاهب؛ پدیده «غلو» به عنوان جریان انحرافی، ادیان الهی را به چالش کشیده است.
- عضو انجمن کلام اسلامی حوزه؛ تمام مسلمانان جیره‌خوار معارف اهل بیت(علیهم السلام) هستند.
- بازپژوهشی سیره رضوی را در همایش سیره امام رضا(علیه السلام) دنبال می‌کنیم.
- ربا عنصر متناسب با نظام سرمایه داری است.
- مقایسه دانشمندان با انبیاء و معصومین (علیهم السلام) اشتباه است.
- مسئول نمایندگی بنیاد پژوهش‌های اسلامی آستان قدس رضوی در قم: سیره پژوهی بین حوزویان به دغدغه تبدیل نشده است.
- حجت الاسلام دکتر مهدوی راد: روایات در سنجش با قرآن کریم مبیّن هستند.
- حجت الاسلام برنجکار: عقل و وحی ملازم یکدیگرند.
- مدیرعامل بنیاد پژوهش‌های اسلامی آستان قدس رضوی: امروز بیش از هر زمانی نیازمند رفتار کریمانه گروه های مختلف جامعه هستیم.
- بررسی اهداف و برنامه‌های برگزاری همایش «سیره امام رضا(علیه السلام)؛ آموزه‌ها وکارکردها»
- به همت نمایندگی قم بنیاد پژوهش‌های اسلامی آستان قدس رضوی، همایش علمی «سیرۀ امام رضا (علیه السلام)؛ آموزه‌ها و کارکردها» همزمان با دهه کرامت برگزار می‌شود.